SON DAKİKA
Hava Durumu

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong, Rusya-Kuzey Kore ilişkilerine tepki gösterdi

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Güney Kore’ye ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada Kuzey Kore ile Rusya arasındaki güvenlik anlaşmasının istikrar bozucu ve dünya için riskli olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2024 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2024 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong,  Rusya-Kuzey Kore ilişkilerine tepki gösterdi

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ile görüşmesinin ardından 30 Temmuz 2024 tarihinde Paju kentinde gazetecilere açıklama yaptı. Wong, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki güvenlik anlaşmasının istikrar bozucu ve dünya için riskli olduğunu vurguladı.

Wong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına ilişkin, "Rusya'nın barışa katkı sağlamayan, aksine gerginliği tırmandıran davranışlarda bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARININ AÇIK BİR İHLALİ”

Wong, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'den Rusya'ya sürekli silah transferi yapılması, BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir." dedi.

Cho ise görüşmede Kuzey Kore ve Rusya'nın askeri iş birliği konusundaki endişelerini dile getirdiklerini belirterek "Kore ve Avustralya olarak bölgede kurallara dayalı düzeni koruma vizyonumuzda aynı fikirdeyiz." şeklinde konuştu.

RUSYA-KUZEY KORE İTTİFAKINDA YENİ SEVİYE

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl aradan sonra 18-19 Haziran 2024 tarihlerinde  Kuzey Kore’ye resmî ziyaret gerçekleştirmişti. Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalanmıştı. Ayrıca, iki ülke hükûmetleri arasında sağlık, tıp eğitimi ve bilim alanı ile ilgili ve Tumannaya Nehri'nde sınır otomobil yolu köprüsünün inşasına ilişkin anlaşmalar imzalanmıştı. Jong-un ile Putin arasında gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen toplantıda konuşan Putin, anlaşmanın "imzacı taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardım sağlanmasını içerdiğini" söylemişti.

Kim Jong-un ise, Rusya'yı "en dürüst dost ve müttefik" olarak nitelendirirken, Putin'den "Kore halkının en sevgili dostu" olarak bahsetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.