SON DAKİKA
Hava Durumu

AP: Lukaşenko'nun eylemleri insanlığa karşı suçtur

Avrupa Parlamentosunun yayımladığı "Belarus ile İlişkiler Hakkında" başlıklı raporda, Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun insanlığa karşı suç işlediği ve Ukraynalı çocukların kaçırılmasını desteklediği için hakkında yakalama kararının çıkarılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2023 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2023 20:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AP: Lukaşenko'nun eylemleri insanlığa karşı suçtur

Avrupa Parlamentosunun (AP) "Belarus ile İlişkiler Hakkında" raporundaBelarus diktatörü Aleksandr Lukaşenko'nun Ukrayna'daki Rus saldırılarını desteklemesi ve Ukraynalı çocukların kaçırılması konusunda Rusya'nın suç ortağı olduğu vurgulandı. 

LUKAŞENKO'NUN ÇOCUK KAÇAKÇILIĞI KINANDI

Raporda, nefret söylemleri içeren ve savaş suçlarını destekleyen Belarus'un Rus saldırılarına yardım etmesi konusu gündeme getirildi. Ayrıca Ukraynalı çocukların işgal altındaki bölgelere, Rusya'ya veya Belarus'a kaçırılması, sözde eğitim kamplarına verilerek çocukların Ruslaştırılmaya maruz bırakılması kınandı. Raporda belirtilen sayıya göre Belarus'a 2 bin 150'den fazla Ukraynalı çocuk kaçırıldı. 

AP, LUKAŞENKO'NUN EYLEMLERİNİ İNSANLIĞA KARŞI SUÇ OLARAK NİTELEDİ

Avrupa Parlamentosu, Lukaşenko'nun bu eylemlerini Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü uyarınca insanlığa karşı suç olarak nitelendirdi. Parlamento, Belarus Cumhurbaşkanına yakalama kararının çıkarılması ve Avrupa Birliği Konseyine Belarus'a yönelik alınan yaptırım kararlarının genişletilmesi konusunda çağrıda bulundu. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Mart 2023'te yakalama kararı almıştı. Bu karar neticesinde ülke dışına çıkmaktan endişe eden Putin, aylardır görüşmelerini Rusya'da sürdürüyor. Çocuk kaçakçısı ve savaş suçlusu Putin, yurt dışındaki zirvelere ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u gönderiyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.