SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, Kırgızistan'a ait 4 şirketi yaptırım listesine aldı

ABD, yaptırım kapsamına giren ürünlerin Rusya'ya ihraç edilmesi nedeniyle Kırgızistan menşeili 4 şirketi yaptırım listesine aldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2023 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2023 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Kırgızistan'a ait 4 şirketi yaptırım listesine aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kırgızistan’da işgalci Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları delme girişiminde bulunan şirketlere karşı harekete geçti. Yaptırıma tabi olan ürünleri Rusya’ya satan şirketlerin tespit edilmesinin ardından ABD, Kırgızistan’a yaptırım uygulamaya karar verdi. ABD Maliye Bakanlığı, Kırgızistan'dan 4 şirketin Rusya ile işbirliği yaptığı için yaptırım listesine girdiğini açıkladı. Söz konus karar, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından alındı.

KARARI ALAN ABD HAZİNE BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

ABD Hazine Bakanlığı bugün yayımladığı raporda, "Kırgızistan merkezli kuruluşlar, Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgal girişimine başlamasından bu yana sık sık izlenen elektronik bileşenleri ve diğer teknolojileri Rusya'ya ihraç etti" açıklamasını yaptı. ABD Hazine Bakanlığı, "Bu sevkiyatların bazıları, Rus savunma sanayi kuruluşları için önemli öğeler içeriyordu" ifadelerini kullandı.

KIRGIZİSTAN, YAPTIRIMLARIN DELİNMESİNE İZİN VERMEYECEĞİNİ AÇIKLADI

Öte yandan, Kırgızistan’ın Washington Büyükelçiliği, konunun gündeme gelmesinin ardından önemli bir açıklama yapmış ve yaptırımların delinmesine izin vermeyeceklerini belirtmişti. Büyükelçilik, dün yaptığı açıklamada, uluslararası hukuka uymaya, kaçakçılık ve yasa dışı ticaretle mücadele etmeye kararlı olduklarını vurgulamıştı.

KIRGIZİSTAN BAŞBAKANI: ÖNLEMLER ALINACAK

Kırgızistan Başbakanı Akilbek Caparov, 20 Temmuz 2023 tarihinde ABD’nin Kırgızistan’a yönelik yaptırım hazırlığı hakkında konuştu. Başbakan, Kırgızistan’ın, yaptırımlara tabi malların Rusya'ya ihracatını engellemeye çalıştığını söyledi. Caparov, "Yaptırımlara tabi malların sınırımızı geçmemesi ve dahası yaptırımların olduğu yere gitmemesi için gelecekte önlemler alınacak" değerlendirmesini yaptı.

KIRGIZİSTAN ULUSAL GÜVENLİK KOMİTESİ AÇIKLAMA YAPTI

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi, 19 Temmuz 2023 tarihinde konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Komite, "Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi, muhtemelen tedarik ettikleri ürünlerin nihai tüketicileri ve kullanıcılarının kimler olduğunu bilmeden, iş ve üretim faaliyetleri çerçevesinde yaptırım kısıtlamalarının ihlaline karışabilecek özel şirketlerin ve firmaların olası katılımını kabul etmektedir" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.