SON DAKİKA
Hava Durumu

AB, Ermenistan’a ilk askeri desteğini sağladı!

Avrupa Birliği Konseyi, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ni desteklemek amacıyla Avrupa Barış Aracı (APF) kapsamında 10 milyon avro değerinde bir yardım tedbirini kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2024 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 20:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB, Ermenistan’a ilk askeri desteğini sağladı!

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı 22 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşti. Toplantıda Ermenistan’a yapılacak askeri yardım konusu da ele alındı. AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ni desteklemek amacıyla Avrupa Barış Aracı (APF) kapsamında 10 milyon avro değerinde bir yardım tedbirinin kabul edildiği bildirildi.

AB'DEN ERMENİSTAN'A 10 MİLYON AVRO DESTEK 

AB'nin 10 milyon avroluk bu yardımı, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin lojistik kapasitesini güçlendirmeyi ve kriz ve acil durumlarda sivillerin korunmasının iyileştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca, Ermenistan’ın gelecekteki uluslararası askeri misyon ve operasyonlara katılması durumunda Ermeni güçlerinin birlikte çalışabilirliğinin hızlandırılmasına da yardımcı olacak.

"KARŞILIKLI BİR ÇIKARIMIZ VAR"

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuya ilişkin “Güvenlik, Ermenistan ile ikili ilişkilerimizin giderek daha önemli bir unsuru haline geliyor. Bu Avrupa Barış Tesisi tedbiri, ülkenin dayanıklılığına daha fazla katkıda bulunacaktır. Dış ve güvenlik politikası konusundaki diyaloğumuzu daha da artırmak ve ayrıca Ermenistan'ın AB liderliğindeki misyonlara ve operasyonlara gelecekteki katılımını incelemek konusunda karşılıklı bir çıkarımız var.” dedi.

ERMENİSTAN VE RUSYA ARASINDA GERİLİM TIRMANIYOR

Karabağ Savaşı ile gerilmeye başlayan Ermenistan ve Rusya ilişkilerinde tansiyon düşmüyor. Rusya'nın Ermenistan'nın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ)  üyeliğini fiilen askıya alması sonrasında Ermenistan, 2024 yılında Rusya liderliğindeki askerî ittifak olan KGAÖ'yü finanse etmeyi reddetmişti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin, Rusya'nın Ermenistan'ın Washington'da 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleşen NATO Zirvesi'ne katılmasından büyük üzüntü duyduğunu belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.