SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye 11 yıl sonra Suriye ile temasa geçti: Rusya'daki üçlü toplantıda ne konuşuldu?

Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan Moskova'da Suriyeli ve Rus mevkidaşlarıyla görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2022 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2022 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye 11 yıl sonra Suriye ile temasa geçti: Rusya'daki üçlü toplantıda ne konuşuldu?

Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti. Akar ve Fidan, Vnukova Havalimanı'nda Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ve yetkililer tarafından karşılanarak üçlü toplantıya katılmak üzere Rusya Savunma Bakanlığına gitti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Bakanı Ali Mahmud Abbas ve istihbarat görevlileriyle bir araya geldi. Böylece Türkiye 11 yılın ardından ilk kez Suriye ile diplomatik temasa geçti.

TÜRKİYE TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNU MASAYA YATIRDI

Suriye konusunun ele alındığı toplantının ardından görüşmeye ilişkin açıklama yapan Bakan Akar, "Toplantıda Suriye ve bölgedeki durumun bir an önce olumlu yönde gelişmesi, sulhun, sükunun, istikrarın sağlanması için neler yapılabileceğini görüştük" dedi. Türkiye Cumhuriyetinin görüş ve önerilerini aktardıklarını belirten Akar şu ifadelere yer verdi:

"Bizim toplantıda dile getirdiğimiz en önemli hususlardan biri terörle mücadele oldu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık. Suriye için de tehdit oluşturan PKK/YPG, DEAŞ gibi terör örgütü üyelerini etkisiz hale getirmeyi amaçladığımızı ifade ettik. Ülkemizin, milletimizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için gayret gösterdiğimizi söyledik. Ayrıca yapacağımız bu çalışmalar çerçevesinde Suriye'den Türkiye'ye daha fazla göçün olmaması için gayret gösterdiğimizi dile getirdik. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Bu manada önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalışmaların bölgede ve Suriye’de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlayabileceğini değerlendiriyoruz."

TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDA 11 YIL SONRA BİR İLK

Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra ilk temasın gerçekleştiği toplantının devam etmesi halinde mutabakata varılacağını belirten Akar, "Temennimiz bir an önce bölgeye barışın, huzurun, istikrarın gelmesi. Bunun için bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da bize düşen görevleri yapmaya devam edecek, gerekli katkıları sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

RUSYA UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİNE GÖZ DİKMEYE DEVAM EDİYOR

Ukrayna-Rusya Savaşının da gündeme geldiği toplantıda, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın "Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson'u Rus toprağı olarak kabul etmesi" durumunda Rusya'nın müzakere masaasına oturacağını öne sürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.