SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul’daki Ukraynalılar, Dünya Çocuk Günü’nde Rusya’yı protesto etti

Ukrayna Kültür Derneği, bugün İstanbul’da gerçekleştirdiği protestoda, Rus saldırılarında zarar gören yüz binlerce Ukraynalı çocuğa dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2023 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2023 00:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul’daki Ukraynalılar, Dünya Çocuk Günü’nde Rusya’yı protesto etti

İşgalci Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı işgal girişimi 15 aydan uzun süredir devam ediyor. Bu kapsamda, İstanbul’da yaşayan Ukraynalılar, Rusya’nın saldırganlığını protesto etmek için her hafta Odakule’de toplanmaya devam ediyor.

Ukrayna Kültür Derneği tarafından bugün 1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nde gerçekleştirilen eylemde, Rus saldırılarında öldürülen, yaralanan ve  Rus saldırıları altında yaşayan Ukraynalı çocuklara dikkat çekildi.

"RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ SOYKIRIMI DAHA NE KADAR DEVAM EDECEK?"

Protestoda konuşan Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Useinova, Bugün, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü. Çok güzel bir gün ama bizim günümüz hiç güzel başlamadı. Rusya gece Kıyiv’e saldırdı. Saldırıda 3 kişi öldü. Bunlardan biri 9 yaşındaki bir kız çocuğu. Tüm dünyaya sormak istiyoruz bu soykırım ne zamana kadar devam edecek. Rusya çocuklarımızı öldürüyor. Rusya geleceğimizi yok etmeye çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

"SAVAŞ SUÇLUSU RUS LİDERLİĞİ HAK ETTİĞİ CEZAYI ALACAK"

Eyleme katılan Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükumeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, Sürgündeki Çeçen İçkerya hükumetinin 1 Haziran Dünya Çocuk Günü'ne özel yayımladığı açıklamayı okudu. Açıklamada  şu anda Ukrayna’da olduğu gibi işgalci Rusya’nın Çeçenistan’da da acımasızca hava saldırıları düzenleyerek çocuklar dahil sivilleri öldürdüğüne dikkat çekti. Çeçen temsilci, “Rus saldırganlığı nedeniyle Çeçenistan'daki çocuklar birkaç kuşaktır çocukluklarından mahrum bırakılıyor ve şimdi Ukraynalı çocuklar da aynı kaderi paylaşıyor. Bununla birlikte, adaletin yerini bulacağından, siyasi ve askeri suçlu Rus liderliğinin adalete teslim edilip hak ettikleri cezayı alacaklarından eminiz" dedi.

"463 GÜNDÜR RUSYA ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRÜYOR"

Ukrayna Kültür Derneği üyesi Olena Vaşçenko eylemde yaptığı konuşmada, “463 gündür vatanım bombalanıyor. 463 gündür Rusya çocuklarımızı öldürüyor. Çocuklarımız çocukluk yaşayamıyor. Çocuklarımız, geleceğimiz için bugün buradayız.” dedi.

Ayrıca, eylemde söz alan diğer konuşmacılar, Rus saldırılarında yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiğine, yaralandığına, yüzbinlerce çocuğun evlerini terk etmek zorunda kaldığına, işgal altına aldığı topraklarda Rusya’nın binlerce Ukrayna vatandaşı çocuğu kaçırdığına dikkat çekti.

RUSYA 19 BİNDEN FAZLA UKRAYNALI ÇOCUĞU KAÇIRDI

Öte yandan Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, dün Kıyiv’de Dünya Çocuk Günü’ne ithafen düzenlenen “Savaş: Beklenmeyen Ninni” isimli konferansta yaptığı konuşmada, Ukrayna’da Rus saldırıları nedeniyle 2014 ile Mart 2022 arasında 152 çocuğun hayatını kaybettiğini aktararak, 24 Şubat 2022-31 Mayıs 2023 arasında Rus saldırılarında en az 483 çocuğun hayatını kaybettiğini ve 989 çocuğun yaralandığını bildirdi. Ayrıca Lubinets geniş çaplı saldırıyı başlattıktan sonra Rusya’nın 19 bin 501 Ukraynalı çocuğu yasa dışı olarak Rusya topraklarına sürgün ettiğini kaydetti.

GERÇEK RAKAMLAR ÇOK DAHA YÜKSEK

Ukrayna yetkilileri, Ukrayna'nın işgal altında bulunan bölgelerindeki durum hakkında net bilginin alınamadığı için savaşta hayatının kaybeden ve yaralananlara dair gerçek rakamların kat kat daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.