SON DAKİKA
Hava Durumu

Emel Kırım Vakfı, Kırımoğlu ile birlikte Müstecib Ülküsal'ı andı

Emel Kırım Vakfı yönetimi, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile birlikte Müstecib Ülküsal'ı kabri başında andı.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2023 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2023 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emel Kırım Vakfı, Kırımoğlu ile birlikte Müstecib Ülküsal'ı andı

Emel Kırım Vakfı yönetimi, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile dün Emel Dergisinin kurucu başyazarı, ömrünü Kırım ve Türklük davasına adamış Müstecib Ülküsal'ı 27. vefat yıl dönümünde Çengelköy'deki kabri başında dualarla andı.

Müstecib Ülküsal'ın kabri başındaki anmaya; Kırım Tatarlarının milli lideri, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay, Vakıf Genel Sekreteri Melek Maksudoğlu, yönetim kurulu üyesi ve Emel Dergisi Editörü Bülent Tanatar, Emel Kırım vakfı mensupları Aytül Bağış, Lebib Bağış, Dilek Karahan ve Lilya Tanatar ve Ekrem Bay katıldı.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Ekrem Bay'ın  Kuran'ı Kerim'den okuduğu ayet ve dualarla başlayan anmada, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ve milli lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu birer konuşma yaptı.

Zafer Karatay, Müstecib Ülküsal'ın Kırım İstiklal Davasındaki yerini ve önemini, onun fedakarlığını ve insani yönünü anlattı.

Emel Kırım Vakfının Facebook sayfasından ziyarete ilişkin dün yapılan paylaşıma göre Zafer Karatay, Müstecib Ülküsal'ın eşi Emine Ülküsal'ın Kırım'da Totayköy Mektebinde okuduğunu, Kırım'ın yeminli kızlarından olduğunu ve Kırım davasına eşinin yanında her zaman yer alarak destek verdiğini anlattı. Karatay bu insanların mücadelelerinin, fedakarlıklarının ilham verici olduğunu ve milletine hizmet edenleri unutmayacaklarını söyledi.

KIRIM'DA BİR SOKAĞA ADI VERİLDİ

Kırımoğlu ise Müstecib Ülküsal'ın Kırım Milli Hareketinde çok önemli bir isim olduğunu, Sovyetler döneminde ismini ve Emel dergisini duyduğunu ve onun Sovyetlere karşı tutumunu okuduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Tamam bu adam yahşı bir adam milletimize hizmet eden adam demiştim. Gerçekten de öyleymiş. Biz ona söylediğimiz gibi bir sokağa Müstecib Ülküsal adını verdik. İşgalciler değiştirmediyse hala vardır. Değiştirdilerse de önemi yok, işgalden sonra tekrar adını yerine koyacağız"

MÜSTECİB ÜLKÜSAL ANILACAK

Emel Kırım Vakfı 10 Ocak 2023 tarihinde Salı günü akşam Zoom ve Facebook üzerinden Prof. Dr. Zuhal Yüksel ve Zafer Karatay'ın vereceği bir konferansta Müstecib Ülküsal'ı anlatılacak.

MÜSTECİB ÜLKÜSAL KİMDİR?

Kırım Tatar halkının milli mücadelesinin büyük yolbaşçısı Av. Müstecib Ülküsal, Vatan Kırım’ı terketmek zorunda kalan binlerce Kırım Tatar ailesinden birinin çocuğu olarak Romanya’nın Mangalya kasabası Azaplar köyünde 15 Şubat 1899’da dünyaya geldi.

Kırım Türklerinin 1917’de Kırım’da İstiklâllerini ilan ederek Kırım Ahali Cumhuriyeti’ni kurmaları üzerine, 1918 yılında Kırım’a bir gemiyle gizlice giderek, Kırım Türklerinin Milli Mücadelesine fiili olârak katılan Müstecib Ülküsal, Akyar’da (Sevastopol) tutuklanmış, Kurultay Hükümeti yetkililerince kurtarıldıktan sonra iki yıl, önce Kaytmaz Ağa sonra Fotisala köylerinde öğretmenlik yaptı. 1920 yılında Bolşeviklerin Kırım’ı işgal etmeleri üzerine Kırım’ı terketmek zorunda kaldı.

Lise tahsilini İstanbul’da tamamladıktan sonra Romanya’ya dönmüş 1926 yılında Bükreş’te Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Talebeliği zamanında Romanya’da çıkan Türkçe gazetelere makaleler yazarak Türklere milliyetçi bir ruh verme çabalarını, arkadaşlarıyla birlikte kurduğu “Tonguç” cemiyetinin faaliyetleriyle bu çabalarını yaygınlaştırmaya gayret etti.

1 Ocak 1930 yılında Romanya’da 10 idealist arkadaşıyla, Emel Dergisi’ni yayımlamaya başladı. Kırım Kurultay hükümeti Dışişleri bakanı ve Kırım Millî Merkezi başkanı Cafer Seydahmet Kırımer’in isteğiyle Kırım İstiklal Davasının resmi yayın organı olan EMEL Dergisini 1941 yılında, Almanların Dobruca’ya gelmeleri üzerinde kapatmak zorunda kalarak Türkiye’ye göç etti.

II.Dünya Savaşı esnasında Kırım Milli Merkezi’nin kararıyla, arkadaşı Edige Kırımal ile birlikte, Almanlara esir düşen soydaşlarına yardımcı olmak, Sovyet işgalinden kurtulan Alman işgali altına giren Kırım’da Kırım Türklerinin bir devlet kurabilmesi imkanlarını araştırmak üzere Almanya’ya gitmiştir. 1942 yılında Türkiye’ye dönerek, 1976 yılına kadar fiili olarak avukatlık yaparak geçimini temin etmişti.

Cafer Seydahmet Kırımer’in rahatsızlığı sebebiyle Kırım Millî Merkezi’nin başkanlığını 1955 yılından itibaren vekâleten, 1960 yılında Kırımer’in ölümüyle bilfiil yürütmeye başladı.

1960 yılından sonra Türkiye’de yeniden yayınlanmaya başlayan EMEL Dergisi’nin başyazarlığını gözlerinin rahatsızlandığı 1986 yılına kadar yürüten Müstecib Ülkusal, arkadaşlarıyla birlikte 1986 yılında Emel Kırım Türk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı’nı kurdu.

“Dobruca ve Türkler”, “Kırım Türk-Tatarları”, “II.Dünya Savaşında 1941-42 Berlin Hatıraları ve Kırım’ın Kurtuluş Davası”, “Dobruca’daki Kırım Türklerinde Atasözleri ve Deyimler” adlı eserleri kaleme alan Müstecib Ülküsal, “Gagauzların Aslı” ve “Üç Bozkırlı Atilla-Cengiz-Timur” adlı eserlerinin Türkçeye tercüme etti.

Ülküsal, 97 yaşında 10 Ocak 1996’da İstanbul’da vefat etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.