SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın Cadı Kazanı: Harkiv

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2024 01:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 12:44

Rus ordusunun 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan topyekûn işgal girişiminin bir başka cephesi de Harkiv’di. Esasında Ruslar, Harkiv şehrini ve bölgesini tam bir Rus bölgesi olarak görmekle beraber 2014 yılında Harkiv'in ayrılıkçılar tarafından alınamaması ve bir direnişin olması Ruslar açısından beklenen bir sonuç değildi. Her ne kadar dikkat edilmese de Ukrayna, 2014 yılından topyekûn işgal tarihine kadar geçen sürede önemli iç hamleler yaptı. Bu hamleleri yaparken, Rusya'nın desteklediği ayrılıkçıların ve aslında Rusya'nın işgal ettiği bu bölgelerdeki başarısızlıklarını mevcut şartlar değerlendirildiğinde elinden geldiğince kendi lehine kullandı. Bizler, 24 Şubat sonrası Harkiv'de olan sivil direnç ile bunu çok net şekilde gördük. 24 Şubat sonrası Harkiv şehrini kuşatmayı amaçlayan Rus ordusu, burada Ukrayna ordusunun güçlü savunması ile karşılaştı.

Mayıs 2022 başlarında Ukrayna ordusu, Harkiv şehri ekseninde Rus ordusuna bir karşı taarruz başlatmış ve Rus ordusunu kendi sınırlarına kadar püskürtmüştü ancak ülke sınırını geçmemişti. Dağılan Rus birlikleri tekrar toparlanarak Harkiv bölgesine taarruz etseler de 24 Şubat sonrası elde ettikleri avantajı elde edememişler, Harkiv şehrinden uzak tutulmuşlar ve şehri kuşatma imkanını tamamen kaybetmişlerdi.

Ukrayna ordusu 6 Eylül 2022 tarihinde o güne kadar savaşın en büyük karşı taarruzunu başlatmış ve Rus ordusunun savunma hatlarını yararak, Rus ordusunu kimi hatlarda 80 km. geri itmiş ve 450'den fazla yerleşim yerini işgalden kurtarmıştı. Böylece 2024 Mayıs tarihine kadar Rus Ordusu bir daha Harkiv şehri ve ekseninde bir hamlede bulunamamıştı.

BİLEK GÜREŞİ...

Ukrayna ordusu ve Rus ordusu arasındaki çatışmaların geneli Donetsk bölgesi ve Ukrayna'nın güneyinde devam ederken, Ukrayna ordusu saflarında savaşan Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu kimi zaman Rusya sınırını geçerek, Belgorod tarafına doğru sınırlı sayıda kuvvetlerle taarruz bile diyemeyeceğimiz hamleler yaptı. Burada bana göre iki temel amaç vardı. Birincisi Rusya'nın kendine olan özgüvenini sarsarak aslında sınırlarını koruyamadığı fikrini oluşturmak. İkincisi ise, Rusya'yı bu sınırlara birliklerini kaydırmaya iterek sıcak çatışma hatlarına takviye birliklerin gönderilmesine belli oranda engel olmaktı. Aynı zamanda Ukrayna'nın artık genel manada mütekabiliyet esasına geçmiş olmasıdır.

Ukrayna'nın, Harkiv şehrinin vurulmasına karşılık Rusya'nın Belgorod şehrindeki askeri noktaları vurması Rusya'yı bu bölgede iyiden iyiye köşeye sıkıştırmış ve artık Rusya'nın bir şeyler yapması gerekliliği ortaya çıkmıştı. Bu şartlardan dolayı Rusya, Harkiv bölgesini tekrardan işgal etmek için belli bir kuvveti hazırlamaya başladı.

En önemli konu ise, Ukrayna'ya gelecek olan yardımların ABD Temsilciler Meclisine takılmış olmasıydı. Bunun Rusya'nın daha rahat hareket etmesine olanak sağladığını unutmamak gerekiyor çünkü Rusya bu süreçte Kuzey Kore, Çin, İran ve bazı Afrika ülkelerinden ihtiyaçlarını sorunsuz şekilde tedarik etmeye devam etti. Hatta Avrupa menşeili ürünleri de Asya'daki bazı ülkeler üzerinden elde etti.

HARKİV'E 3. RUS İŞGAL GİRİŞİMİ

Benim şahsi fikrime göre Ruslar, Harkiv bölgesine bir tampon bölge oluşturmak için haziran ayının ortalarında veya sonunda taarruz edeceklerdi ancak Ruslar açısından beklenmedik şekilde ABD Temsilciler Meclisinden geçen Ukrayna'ya yardım kararı, Rusların bu planını erkene almasına sebep oldu. Bunu hem Ukrayna İstihbaratı hem de bazı Rus kaynakları da doğruluyor.

10 Mayıs 2024 tarihinde Rus ordusu, Belgorod yönünden Harkiv ve Vovchansk şehirlerine doğru taarruza başladı. Ukrayna bu bölgede daha önceden belli bir derinliği tampon bölge olarak belirlemiş ancak Rus ordusunun bazı bölgelerde çok kısa sürede 5 km. kadar derine inmesi birçok kişide acaba mı dedirtmişti. Doğru olmayan haberlerin çokluğu da göz önüne alındığında ilk 3 gün tam bir belirsizlik ortaya çıktı. 15 Mayıs tarihinde Ruslar, sınıra 5 km kadar uzaklıkta olan Vovchansk şehrinin kenar mahallelerine girerken, Harkiv şehri yönünde durduruldular. Tarihler 20 Mayıs'a geldiğinde Vovhchansk şehrindeki çatışmalar ağırlaşırken, Ukrayna ordusu Belgorod-Harkiv yönünde Rus ordusunu tamamen durdurmayı başardı. Ukrayna ordusu ilk günler bazı sorunlar yaşayıp, hatalar yapsa da durumu toparlamayı başardı. Bu sorunların ve hataların ne olduğunu bugün açıklamanın pek doğru olacağını düşünmüyorum. Sonuç olarak Rus ordusu, 10-28 Mayıs tarihleri arasında büyük kayıplarla çok sınırlı bir başarı elde ederken, Ukrayna ordusunun ana savunma hatlarına kilometrelerce uzakta çakıldılar.

HARKİV ŞEHRİ İŞGAL EDİLEBİLİR Mİ?

Bazı açık kaynakların ve Ukrayna istihbaratının ortaya koyduğu bilgilere bakıldığında, Rusların bu bölgeye taarruz ettiği kuvvetler ile Harkiv şehrini işgal etmesi neredeyse imkânsız. Bunun için Rusların çok daha büyük kuvvetlerle hareket etmeleri mecburi bir durum. Hali hazırda bazı Rus kaynakları sadece Vovchansk şehrinin alınması için bile ek 10 bin asker gerektiğini belirtiyor. Diğer taraftan Ukrayna ordusunun buraya bir taarruz olacağını bildiğini, ön gördüğünü ve hazırlıklarını buna göre yaptığını unutmamak gerekiyor. Her ne kadar Putin, Harkiv şehrine yönelik işgal planları olmadığını söylese de bu doğru değil. Eldeki mevcut şartlar, bu şekilde beyanat vermesini zorunlu kılıyor.

Şahsi tahminim Rusların önceliği;

1. 20 km. derinliğe kadar bir tampon bölge oluşturmak.

2. Harkiv şehrini baskı altına almak ve insansız hale getirmek. (Sivil altyapılar ve sivillerin bulunduğu yerler vurulmaya devam ediliyor)

3. En son olarak şehri işgal etmek.

Bugünkü şartlarda yukarıda saydıklarımın olabilmesi için belirttiğim gibi büyük kuvvetler gerekiyor ve yarın Ukrayna'nın burada yapacağı bir karşı taarruzda mevcut pozisyonlarda Rus ordusunun tutunma şansı oldukça zayıf. İlerleyen günler bize şartların ne yönde değişeceğine dair net bir fikir verecektir. Ukrayna'nın birçok imkansızlığa rağmen verdiği güçlü mücadele büyük takdiri hak ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.