SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Putin'in Saldırganlığının Sembolleri

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2023 17:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.06.2023 17:16

Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı saldırganlığının başlangıcı, Alman Nazizmi ile Rus Putinizmi arasında benzerlikler olduğunu gösterdi. Kremlin, Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını haklı çıkarmak için neredeyse ana argüman olarak II. Dünya Savaşı'nın hatırasını kullansa da, Nazi Almanyası ile Putin Rusyası arasında siyasi benzerlikler var.

Kendisini modern Nazizm düşüncesine karşı ana savaşçı olarak tanımlayan Putin, Hitler'in 30'larda yaptığı Almanya Olimpiyatları ve ardından Avusturya'yı ilhak etmesi gibi adımları tekrar ediyor. Rusya, 2014'te Soçi'de Kış Olimpiyatları düzenletti ve hemen ardından Kırım'ı işgal etti. Tıpkı, Batılı ülkelerin ayağa kalkmasını beklemeden Polonya'ya saldıran Hitler gibi, Putin de Ukrayna'yı işgal ettiğinde NATO üyelerinin devasa askeri desteğiyle karşılaştı.

Faşizme karşı zafer kültünü manipüle eden Putin Rusyası, Ukraynalılara karşı savaşta Nazizm'in sembollerini ödünç alıyor. Sözde ilan edilen denazifikasyon, pratikte Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı, Nazi Almanyası'nın amblem ve işaretleri ile gerçekleştirildi.

Z VE V SEMBOLLERİ

Bunların arasında en ünlüsü, Rus alfabesinde bulunmayan bir Latin harfi olan "Z" harfidir. Nazi gamalı haçının yarısı Z'de görülebilir.

Rus birlikleri, öncelikle savaş ve saldırganlığın sembolü olan bu sembolle, tankları ve diğer askeri teçhizatı boyadı. Rus şehirlerinin sokaklarında Z, en popüler işaret haline geldi. Ruslar, Z harfi ile sıraya giriyor, arabaların üzerini çiziyor ve hatta çocukları savaş sembolü ile fotoğraf çektirmeye zorluyor.

1938 yapımlı "Yarın Savaşsa" Sovyet filminde Nazi Alman uçaklarının kuyruklarında Latince Z harfi gösterildi. Böylece Sovyet film yapımcıları, SSCB'ye olası bir saldırıyı gösterdiler. Z sembolü aynı zamanda Dördüncü SS Motorlu Polis Tümeni'nin amblemiydi. Tümen, 2. Dünya Savaşı'na katıldı. Z harfi aynı zamanda Nazilerin yaptığı katliamların da simgesiydi. 1942'de İstasyon Z, Sachsenhausen Toplama Kampı'nın yanına inşa edildi. Başlangıçta, mahkumlar orada vuruldu ve 1943'te Z İstasyonu'na bir gaz odası kuruldu. Görünüşe göre Nazizm'e yönelik çok sayıda yankı nedeniyle, Rusya Savunma Bakanlığı Z sembolünün özel bir anlam taşımadığını belirtti.

Rus saldırganlığının daha az popüler olan bir başka sembolü de V harfi. Rusya Federasyonu'nun propaganda materyalleri, V'nin "büyüklük", "ileri" ve çok daha fazlasını ifade ettiğini belirtiyor.

Bu arada, V'nin de Nazi döneminden kalma bir geçmiş var. Böylece, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa ülkelerini ele geçiren Alman işgal birlikleri, işgal altındaki en büyük yapılar olan binaların üzerine zafer işareti olarak V harfini boyadı. Avrupa topraklarında muzaffer bir alayla geldiklerini iddia ettiler.

RUSYA'DA NEO-NAZİZM

Şubat 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mesajında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Edelweiss Tugayı'nın Ukrayna'da görünmesini "neo-Nazizmin bir tezahürü" olarak nitelendirdi.  Ancak bu tugay, gayrıresmi olarak Edelweiss çiçeğinin adını aldı ve 2023'ten önce de çiçeği birimin amblemine yerleştirdi. 10. Dağ Saldırı Tugayı Komutanı Mihail Sidorenko, bu ismin müfrezenin dağ bölgesinde konuşlanması nedeniyle seçildiğini açıkladı.

Edelvays çiçeği, dağların yüksek yamaçlarında yetişen bir tür. Bu açıklamanın alaycı tarafı, 2011'den 2016'ya kadar Rusya Muhafızlarının 17. Özel Kuvvetler Müfrezesinin Edelweiss olarak adlandırılmasıydı. Ve 1993'ten bu yana, Rusya'nın Altay bölgesinde Federal Cezaevi Servisinin "Edelweiss" adı altında özel bir bölümü faaliyet gösteriyor. Neo-Nazi fikirlerini açıkça savunan Rusich adlı sabotaj grubu, Ukrayna'ya karşı savaşta yer alıyor. Grubun lideri Alexei Milchakov, Rus Hava Kuvvetlerinin 76. Muhafız Havadan Saldırı Bölümünde görev yaptı. Grubun amblemi, sekiz ışınlı sağ ve sol taraflı bir gamalı haç olan Kolovrat'tır.

Sadece, bu grubun işgal girişimine katılımı bile savaşın sözde nedeni olan Ukrayna'nın "denazifikasyonu" iddiasını geçersiz kılıyor.

İHANETE UĞRAMIŞ DEDELER

Ukrayna İsyan Ordusunu (UPA) neo-Nazizm ile suçlayan Rusya (UPA, Üçüncü Reich'ın birliklerine karşı da savaşmış olsa da), Nazi Almanyası'nın yanında yer alan etnik Rus askeri oluşumları konusunda utanmadan sessiz kalıyor. En asgari tahminlere göre sayıları 250 bin kişi iken, birçok tarihçi rakamı 1 ila 2 milyon kişi olarak adlandırıyor.

Eski Sovyet muhalifi Vladimir Batshev, Almanya tarafında savaşan toplam Rus sayısının bir milyon iki yüz bin, bir milyon üç yüz bin kişi olduğuna inanıyor.

"1943 yılında Hitler, tüm Rusların doğu cephesinden çıkarılmasını ve batıya nakledilmesini talep ettiğinde, generaller buna kafa tuttu. Bu imkansızdı çünkü o zamanlar doğu cephesindekilerin beşte biri Rustu."

Rus sömürgeciler ile Alman işgalciler arasındaki işbirliğinin ölçeği, eski SSCB'nin diğer tüm halklarının toplam sayısından çok daha etkileyici. Aynı zamanda, Kremlin'in propagandacıları, "büyükbabaların nasıl savaştığına" dair yüzlerce kitap ve film yayımlayarak, Rus sömürgeciler ile Alman işgalciler arasındaki işbirliğıni hiçbir zaman dile getirmiyor.

Günümüz Rusyası'nın Nazilerin yolunu tekrar ettiği artık şüphe götürmez. Tarihin gösterdiği gibi, 1939 ve 2022'de komşulara karşı başlatılan savaş, Hitler ve Putin'in ölümcül bir hatasıydı. Savaşın ilk yılında Ukrayna, saldırganı ülkenin kuzey bölgelerinden kovmayı, neredeyse tüm Harkiv bölgesini ve Herson bölgesini kurtarmayı başardı.

Ukraynalıların saldırgana karşı mücadelesi henüz bitmemiş olsa da Putin'in şu anda 1943'te Hitler ile aynı konumda olduğu açık ve "savaş hala devam ediyor ancak çoktan kaybedildi."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.