SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Ukrayna'nın karşı taarruzu başarılı olursa Rusya savaşı kaybedecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, NBC News'e verdiği demeçte, Ukrayna'nın karşı taarruzunun başarıya ulaşması halinde Rusya'nın kaybedeceğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2023 21:21
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2023 01:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Ukrayna'nın karşı taarruzu başarılı olursa Rusya savaşı kaybedecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün başkent Kıyiv'de NBC News televizyonuna röportaj verdi. Zelenskıy, Ukrayna ordusunun karşı taarruzu hakkında açıklama yaparak, işgalci Rusya'nın bu taarruza direniş gösterememesi halinde savaşı kaybedeceğinin altını çizdi. 

"RUSYA'NIN HAREKATI KAYBETMESİ, SAVAŞI KAYBETMESİ ANLAMINA GELİYOR"

Çatışmaların devam ettiği cepheden aldığı son bilgileri değerlendiren Zelenskıy, "Genel olarak olumlu ama durum çok zor" ifadelerini kullandı.

Zelenskıy, Rusya'nın, Ukrayna ordusunun taarruzuna karşı umutsuz bir mücadele yürüttüğünü vurguladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı konuya ilişkin, "Cephedeki kahraman halkımız, birliklerimiz çok çetin bir direnişle karşı karşıyadır. Çünkü Rusya'nın bu harekâtı kaybetmesi, aslında savaşı kaybetmesi anlamına gelir diyebilirim" dedi.

RUSYA'NIN KAHOVKA BARAJI'NI PATLATMASI 

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Büyük bir çevre felaketine yol açan olayla ilgili değerlendirme yapan Zelenskıy, Kremlin'in iddialarına yanıt vererek, barajı kesinlikle Rusya'nın patlattığını söyledi ve buna ilişkin, "Yüzde 99 değil yüzde 100 eminim" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA, HAVADA REKABET EDEBİLMEK İSTİYOR"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bugün gerçekleşen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın önemine dikkat çekerek, Ukrayna'ya askeri yardımın devam etmesi gerektiğini söyledi. Özellikle F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya tedarik edilmesi hususunda Zelenskıy,  "Ukrayna havada rekabet edebilmek istiyor. Rusya, uygar dünyaya karşı savaşıyor" değerlendirmesini yaptı.

UKRAYNA'NIN KARŞI TAARRUZU

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılar tüm hızıyla devam ediyor. Sahada ciddi bir başarı elde edemeyen işgalci Rus birliklerine karşı Ukrayna'nın merakla beklenen taarruzu hakkında son dönemde gelişmeler yaşandı.

Savaşın başından beri sivilleri hedef almaktan çekinmeyen Rusya, çok sayıda savaş suçu ve katliama imza attı. Son dönemde, Herson'daki Kahovka Barajı'nı patlatan Rusya, bölgede büyük bir çevre felaketine kapı araladı. Uzmanlar, işgalci Rusya'nın Ukrayna'nın karşı taarruzunu durdurmak için barajı patlatarak Ukrayna ordusunu durdurmayı amaçladığını ifade etti. Ancak, Ukrayna ordusu, son dönemde işgal edilen topraklarını adım adım işgalden kurtarmaya başladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, son bir haftada 7 köyü Rus işgalinden kurtardı. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ganna Malyar, Ukrayna birliklerinin toplamda 6.5 kilometre ve 90 kilometrekarelik bir alanı Rus işgalinden kurtardığını ifade etti.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suyun hızla aşağıya doğru aktığı görüldü.

Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali suya gömüldü. Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmı su altında kaldı. Herson topraklarının yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında, yüzde 68'i sol yakasında kalıyor. Herson Bölgesi Askeri İdaresinden yapılan açıklamada, 8 Haziran’da suyun ortalama 5.61 metre yükseldiği bildirilmişti. İşgalci Rusya’nın sebep olduğu felaketin tam ölçeği ancak su indiğinde ortaya çıkacak. 

Dnipro Nehri’nin sağ kıyısında bulunan Herson bölgesi toprakları Ukrayna kontrolü altında. Kahovka Barajı'nın Rusya tarafından patlatılması sonucu, bu bölgede onlarca yerleşim yeri su altında kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.