SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy'ın BM Genel Kuruluna katılması planlanıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun eylül ayındaki toplantısına katılması bekleniyor. Zelenskıy toplantıda 10 maddelik barış formülünü sunacak.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2023 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2023 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy'ın BM Genel Kuruluna katılması planlanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Eylül 2023'te New York'ta toplanacak. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, toplantıya katılacak.

New York merkezli Bloomberg'in haberine göre Cumhurbaşkanı Zelenskıy, katılacağı toplantıda Rus saldırıları altındaki Ukrayna için 10 maddelik barış formülünü sunacak. Ayrıca toplantıda; işgalci Rusya'nın Ukrayna topraklarından çekilmesi, Ukrayna askerlerinin tamamının esaretten kurtulması, gıda ve enerji güvenliği masaya yatırılacak. 

Ayrıca Zelenskıy, Şubat 2022'den bu yana kuşatma altında kalan Avrupa'nın en nükleer santrali Zaporijjya Nükleer Santrali'nin güvenliğinin sağlanabilmesi konusunu da görüşecek. 

10 MADDELİK BARIŞ FORMÜLÜ NE İÇERİYOR?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Kasım 2022'de katıldığı G-20 Zirvesi'nde 10 maddelik barış formülünü sunmuştu. Bunun içinde, "Radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda ve enerji güvenliği, tüm mahkumların serbest bırakılması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması, Rus birliklerinin çekilmesi ve çatışmaların durdurulması, adaletin geri gelmesi, ekokırımla mücadele, gerilimin tırmanmasının önlenmesi, savaşın sona erdirilmesi" konuları yer alıyor. 

UKRAYNA KONUSU SUUDİ ARABİSTAN'A TAŞINACAK

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna'da Rus saldırılarının sonlanması konusunda ulusal güvenlik danışmanları ve devlet liderlerinin siyasi danışmanlarının 5-6 Ağustos 2023'te Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya geleceğini duyurdu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.