SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy, BM Genel Sekreteri Guterres ile Tahıl Koridoru Anlaşması'nı görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya tarafından sona erdirilen Tahıl Koridoru Anlaşması çerçevesindeki gelişmeleri telefonda görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2023 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2023 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy, BM Genel Sekreteri Guterres ile Tahıl Koridoru Anlaşması'nı görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya tarafından sona erdirilen Tahıl Koridoru Anlaşması'nı, dün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Rusya'nın küresel gıda piyasasını istikrarsızlaşmaya çalıştığını ve Ukrayna'nın gıda ürünlerine bağlı çeşitli ülkelerdeki 400 milyon kişinin hayatını tehlikeye attığını vurguladı. 

Ayrıca Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya olmadan devam edebileceğine işaret eden ve bunun için BM ve Türkiye'ye mektup gönderdiğini belirten Zelenskıy, "Tahıl anlaşmasının sürdürülmesi gerekiyor. Guterres ile gıda güvenliği ve Karadeniz'de gıda yollarının sağlanması amacıyla sorumlu devletlerle de birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ağustos ayındaki Türkiye ziyaretinde bu konuyu görüşeceğini duyurdu. 

Tahıl Koridoru üzerinden 25 milyon ton Ukrayna tahılı geçti - QHA - Kırım  Haber Ajansı

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamadı. İhracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Türkiye, Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu.

O tarihten bu yana her 120 günde bir uzatılan tahıl koridoru girişimi, 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya Federasyonu tarafından durduruldu. Anlaşmadan tek taraflı çekildiğini belirten Rusya, güya şartların yerine getirilmediğini ileri sürdü. Savaş suçlusu Rusya, bu kararı ile dünyadaki açlık sorununu daha da belirgin hale getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.