SON DAKİKA
Hava Durumu

Yevgeniya Gaber: Rusya, Montrö Anlaşması'nı baltalıyor

Ukraynalı eski diplomat, dış politika uzmanı Doç. Dr. Yevgeniya Gaber, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün süreyle uzatılmasını QHA'ya değerlendirdi. Doç. Dr. Gaber, "Rusya, Montrö Anlaşması'nı baltalıyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2023 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2023 18:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yevgeniya Gaber: Rusya, Montrö Anlaşması'nı baltalıyor

Ukraynalı eski diplomat, dış politika uzmanı Doç. Dr. Yevgeniya Gaber, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Rusya’nın anlaşmanın süresini düşürerek, bunu bir şantaj aracı haline getirdiğinin altını çizdi.

Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün süreyle uzatılmasını Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendiren Gaber, Ukrayna tarafının anlaşmanın uzatılması için elinden gelen tüm çabayı gösterdiğini belirterek, “Ukrayna, anlaşmanın 60 veya 120 gün süreyle değil süresiz olarak uygulanmasının son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Çünkü gıda güvenliği sadece Ukrayna’nın değil aynı zamanda Afrika, Orta Doğu ülkeleri ve tüm dünya için önemli bir konu. Öte yandan Rusya, anlaşmanın süresini kısaltarak bunu bir şantaj aracı olarak kullanıyor. Anlaşma uzatılmadan önce, her seferinde Rusya ekstra taleplerini öne sürüyor. Yaptırımların kaldırılmasını istiyor.” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte uzman, Rus saldırıları nedeniyle Ukrayna’da tarım faaliyetlerinin yapılamadığına dikkat çekti.

BOĞAZLARDAN GEÇEN TİCARİ GEMİLERİ KONTROLÜ FİİLEN RUSYA’NIN ELİNDE

Ayrıca Gaber, Rusya’nın Montrö Anlaşması'nı baltaladığını söyleyerek, “Şu an fiilen Rusya, hangi ticari gemilerin Boğazlarından geçip geçemeyeceğine karar verme, veto koyma hakkına sahip oldu. Bu da kabul edilemez bir durum.” dedi.

“KARADENİZ’İN RUSYA TARAFINDAN BLOKLANMASINI ENGELLEMEMİZ GEREKİYOR”

Ukrayna’nın BM ve Türkiye’ye Tahıl Koridoru Anlaşması konusundaki çabaları için müteşekkir olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gaber, “Ama bir diğer önemli mesele, Karadeniz’in Rusya tarafından bloke edilmekten arındırılması ve kurtarılması lazım. Bu da uzun vadede üzerinde düşünmemiz gereken bir konu" değerlendirmesini yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.