SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Umerov, Zafer Planı'nı ve 2022 yılında gerçekleşen arka kanal müzakerelerini açıkladı!

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, verdiği bir röportajda Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Zafer Planı'nı değerlendirdi. Bakan Umerov aynı zamanda 2022 yılında Rusya ile yürütülen arka kanal müzakerelerine değindi.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bakan Umerov, Zafer Planı'nı ve 2022 yılında gerçekleşen arka kanal müzakerelerini açıkladı!

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, geçen hafta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Avrupalı liderlere sunduğu Zafer Planı hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Bakan Umerov'a göre Plan'ın ana maddesi, savaş sona erdiğinde Ukrayna'nın NATO'ya katılmak için hızlı bir davet talebi alması. Umerov, ikinci maddeyi "hattı tutun ve düşmanı kovmak için elverişli koşullar yaratın" olarak tanımladı. Üçüncü maddenin ise Rusya'nın Ukrayna'daki sivillere ve kritik altyapıya saldırmasını önlemek için Rusya'daki askerî hedeflere derin saldırılar içeren "caydırma" olarak açıklandı. 

SAVAŞIN İLK AYLARINDA "İNSANÎ KORİDOR" AÇIKTI

Umerov'un ABD basın servisi Washington Post'a verdiği röportajda, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın ilk aylarında Putin'in, yakın temaslarından biri olan Rus oligark Roman Abramoviç ile arka kanal müzakereleri yürüttüğü belirtildi. Umerov, 2022 yılında gerçekleşen bu görüşmelerde uluslararası ortaklar aracılığıyla birkaç müzakere yolu olduğunu ifade etti.

Bu çabalar sonucunda Umerov; 400 bin kişinin Rus işgali altındaki topraklardan kurtulmasına izin veren bir "insanî koridor" kurulduğunu, aynı zamanda savaş esirleri, siyasî tutuklular ve yaralı askerlerin takası ile Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden sevkiyatı yeniden başlatmasına izin veren bir tahıl ihracat anlaşması gerçekleştirildiğini ifade etti. ABD'li yetkililer ise bu gizli görüşmelerin, Rusya'nın nükleer silah kullanma tehdidini ortaya attığı 2022 yılında gerçekleştirildiğini belirtti. 

UMEROV, SEFERBERLİK YASASINA DEĞİNDİ

Umerov, Ukrayna'da askerlik yaşının 27'den 25'e düşürülmesi  ele alan seferberlik yasasına da değindi. Bu yasayı ilk teşvik ettiğinde bazı parlamento üyelerinin kendisine bunun politik olarak "zehirli" olduğunu söylediğini ifade eden Umerov, "Bu konuya dokunmaktansa Çernobil'den gelen suyu içmek daha iyidir." şeklinde bir uyarı bile aldığını belirtti. Umerov, askerlere nasıl hizmet etmek istediklerine dair seçenekler sunulduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.