SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'ya karşı savaşmak istemeyen Rus asker Litvanya'ya kaçtı

Askeri pilot Dmitry Mishov, Rus ordusunda Ukrayna'ya karşı savaşmak istemediği için Litvanya'ya iltica etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2023 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2023 10:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'ya karşı savaşmak istemeyen Rus asker Litvanya'ya kaçtı

İşgalci Rusya'nın "özel askeri operasyon" adı altında Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi ve topyekun saldırılar bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Rusya'da savaşmak istemeyen pek çok Rus asker, savaşı savunmadığını dile getirerek kaçmayı göze alıyor. 

Rusya'dan yaya bir şekilde kaçan askeri pilot Dmitry Mishov, Rus ordusunun ağır kayıplar verdiğini belirtti. BBC'ye röportaj veren 26 yaşındaki Mishov, sırt çantasıyla kaçmaktan başka bir çaresi olmadığını söyledi.

ASKERİ PİLOT BUNUN BİR TATBİKAT DEĞİL SAVAŞ OLDUĞUNU ANLADIĞINDA KAÇMAK İSTEMEDİ

İşgalci Rus saldırılarının sürecini anlatan Mishov, helikopterin çalıştırılması için emir geldiğinde bunun bir tatbikat değil savaş olduğunu anladığını ifade etti. Askeri pilot, Ukrayna'ya hiç gitmeden Rus saldırılarının başlamasıyla Belarus'a uçtuğunu Nisan 2022'de Rusya'ya dönerek işten çıkarılma sürecini beklediğini anlattı. Ancak Mishov 21 Eylül'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik başlatmasıyla bölgeden uzaklaşamadığını söyledi. 

Dmitry Mishov'un resmi evrakı ordudaki görev ve mertebesini teyit ediyor.

"BU SUÇUN ORTAĞI OLMAK ZORUNDA DEĞİLİM"

Ukrayna'ya gitmeyi önlemenin bir yolunu aradığını dile getiren Mishov şu ifadeleri kullandı: 

"Ben bir askerim. Benim görevim ülkemi saldırılardan korumak. Ama bunun için bir suçun ortağı olmak zorunda değilim. Kimse bize bu savaşın neden başladığını, neden Ukrayna'ya saldırmamız, Ukrayna kentlerini neden yok etmemiz gerektiğini açıklamadı."

Rus ordusunda düşük maaşlar nedeniyle askerlerin moral bozukluğu yaşadığını dile getiren Mishov, savaştan önceki maaşlarının 90 bin ruble (yaklaşık bin 90 ABD doları) olduğunu yeni başlayanların ise 204 bin ruble maaş aldığını ifade etti. 

"RUS ORDUSUNDAKİ KAYIP RAPORLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Ayrıca Mishov Rus ordusunda askerlerin memnuniyetsiz olduğunu ve savaşmak istemediğini vurgulayarak, "Orduda kimse yetkililere güvenmiyor. Gerçekte neler olduğunu görebiliyorlar. Televizyona bakan birkaç sivilden bahsetmiyoruz. Ordu resmi raporlara inanmıyor, çünkü raporlar gerçekleri yansıtmıyor" dedi. Buna bağlı olarak asker Mishov, Rus ordusundaki kayıpların söylenenden daha fazla olduğuna işaret etti. Mishov, "Eğer bunu 1980'lerdeki Afganistan savaşıyla karşılaştırırsak, o zaman Sovyetler Birliği 333 helikopter kaybetmişti. Şimdi aynı kaybı bir yıl içinde verdiğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

"UKRAYNALILAR BİZİM DÜŞMANIMIZ DEĞİL"

Ocak 2023'te yeni bir görevlendirme verildiğini ancak Ukrayna'ya gitmektense intihara teşebbüs ettiğini belirten Mishov, televizyon 27 yaşındaki bir askerin Pskov bölgesinden Litvanya'ya iltica ettiğini görerek aynı şeyi yapmak istediğini belirtti. Pilot, "Orduda görev yapmayı reddetmiyordum. Eğer ülkem gerçek bir tehditle karşı karşıya olsaydı hizmet ederdim. Ama bir suça ortak olmayı reddediyordum. O helikoptere binseydim onlarca insanın hayatına son verecektim. Bunu yapmak istemiyordum. Ukraynalılar bizim düşmanımız değil" ifadelerine vurgu yaptı. 

Canlandırma

ASKER PİLOT MİSHOV LİTVANYA'YA KAÇTI

Litvanya'ya iltica eden Mishov, Rus yetkililerin kendisi hakkında soruşturma açtığını dile getirdi. Bununla birlikte Mishov, Rusya'nın eninde sonunda Mishov'u cezalandıracağını bildiğini söyledi. Mishov, iltica ettikten sonra derin bir nefes aldığını ve Avrupa Birliğinde yeni bir hayat kurmayı umduğunu söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.