Litvanya'dan AB’nin Ukrayna’ya askerî yardımını artırma planına destek
Litvanya, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'ya yönelik askerî yardımını iki katına çıkarma planını destekliyor. Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansının 17 Mart 2025 tarihli haberine göre; Litvanya Dışişleri Bakanı Kestutis Budrys, 17 Mart 2025 günü Brüksel'de yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Reuters’a bir demeç verdi.
Burdrys, AB Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas tarafından öne sürülen ve Ukrayna'ya 40 milyar avroya kadar yeni askerî destek sağlanmasını öngören planı destekledi ve gelecekteki herhangi bir Rus saldırısını caydırmak için gelecek yıllarda da benzer bir miktara ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Bu bağlamda Burdrys, “Eğer bu miktarı daha uzun bir süre sürdürebilirsek, bu miktar Ukraynalıların silahlı kuvvetlerini mevcut güçlerinde tutmalarını sağlayacak miktar olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“ASKERÎ GÜÇ CAYDIRICI OLACAKTIR”
Budrys, Ukrayna'ya uzun vadeli askerî desteğin herhangi bir barış görüşmesinin sonucuna bağlı olmaması gerektiğini belirtti ve Ukrayna’nın güçlü silahlı kuvvet bulundurmasının önemli olduğunu vurguladı. Budrys, “Ukrayna'nın silahlı kuvvetleri, Rusların geri dönmemesi için ana caydırıcı güç olacaktır.” dedi.
Litvanya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarından bu yana Ukrayna'nın en sadık müttefikleri arasında yer aldı.
Bununla birlikte Litvanya, gayrisafi millî hasılaya oranla Avrupa'nın en çok savunma harcaması yapan ülkeler arasında yer alıyor. NATO tahminlerine göre Baltık ülkesi, 2024 yılında GSYH'sinin yüzde 2,85'ini savunmaya harcadı ve bu rakamı, 2026-2030 yılları arasında yüzde 5 ila yüzde 6'ya çıkarmayı taahhüt etti.
“KALLAS GİRİŞİMİ”
AB Yüksek Temsilcisi Kallas, Ukrayna'ya 40 milyar avroya kadar yeni askeri destek sağlanmasını öngören iddialı bir plan ortaya koydu. Euronews’in 14 Mart 2025 tarihli haberine göre; Kallas tarafından önerilen bu plan, Brüksel’de “Kallas Girişimi” olarak adlandırılıyor. Ayrıca plan; topçu mühimmatı, hava savunma sistemleri, füzeler, insansız hava araçları ve savaş uçakları başta olmak üzere Ukrayna'nın, Rusya'nın saldırganlık savaşına karşı öncelikli ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.
İlgili habere göre bu planın gerçekleşmesi hâlinde AB’nin Ukrayna’ya 2024 yılında sağladığı savunma yardımı, iki katına çıkmış olacak. Kallas, askerî katkının “bir kısmının” her ülkenin “ekonomik ağırlığı” ile “uyumlu” olarak yapılmasını ve en büyük ülkelerin en büyük bağışları yapmasını sağlamak için GSMH’nin başlıca gösterge olarak kullanılmasını önerdi.
Öte yandan askerî katkılar, doğrudan donanım teslimatı ya da son üç yılda hızla büyüyen Ukrayna savunma sanayisinden alımları teşvik etmek için ideal olarak tasarlanmış mali katkılar yoluyla yapılabilecek.
“Kallas Girişimi”, bugün gerçekleşecek olan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ve 20 Mart 2025 tarihinde AB liderleri zirvesinde yeniden tartışılacak.