SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Rusya'nın Karadeniz'de tahıl ihracatı girişimini desteklemek, Moskova'yı daha saldırgan eylemlerde bulunmaya teşvik edecek

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgalci Rusya'nın tahıl limanlarının altyapısına zarar verdiğini ve yük gemilerinin ticaretini engellediğini vurguladı. Bakanlık, Rusya'nın Ukrayna'nın tahıl ihracatını yeniden başlatmadan Karadeniz'de tahıl ihracatı yapma girişimlerinin, Moskova'yı daha saldırgan eylemlerde bulunmaya teşvik edeceğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Rusya'nın Karadeniz'de tahıl ihracatı girişimini desteklemek, Moskova'yı daha saldırgan eylemlerde bulunmaya teşvik edecek

Karadeniz'den yük dolu Ukrayna gemilerinin geçmesini engelleyen Rusya Federasyonu dünyayı gıda krizine sürüklüyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın Karadeniz'den tahıl ticareti yapılmasını engellediğini bildirdi.

RUSYA, UKRAYNA TAHIL DEPOLAMA TESİSLERİNİN ALTYAPISINA ZARAR VERİYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

"Rusya Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekildikten sonra, füze saldırılarıyla Ukrayna limanlarının ve tahıl depolama tesislerinin altyapısını sistematik olarak tahrip etmeye başlamıştır. Bu eylemlerin amacı Ukrayna'nın deniz yoluyla tahıl ihraç etmeye devam etmesini engellemek, küresel piyasalardaki arzı azaltmak ve kendi çıkarları için gıda fiyatlarını yükseltmekti. Aynı zamanda, uluslararası hukuku açıkça ihlal eden Rus ordusu Karadeniz'de deniz taşımacılığını da engellemeye devam etmektedir.

Ukrayna limanlarından Ukrayna'nın tahıl ihracatını yeniden başlatmadan Rusya'nın Karadeniz'deki tahıl ihracatını destekleme olasılığını göz önünde bulundurmak, uluslararası yükümlülüklere ve uluslararası hukuka ciddi bir darbe vuracak, Moskova'yı daha saldırgan eylemlerde bulunmaya teşvik edecek ve cezasızlık hissini pekiştirecektir.

Ukrayna: Rusya'nın füze ve İHA saldırısı nedeniyle Odessa bölgesindeki  liman hasar gördü - Son Dakika Haberleri

Küresel gıda güvenliğinin garantörlerinden biri olan Ukrayna, Ukrayna tarım ürünlerini Afrika ve Asya pazarları da dahil  olmak üzere dış pazarlara ihraç etmeye devam etmek için Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden başlatılmasını desteklemektedir. Ayrıca alternatif güzergâhların hayata geçirilmesi konusunda da aktif çalışma yürütmektedir. Karadeniz serbest ve güvenli ticaret için açık kalmalıdır.

Bu bağlamda, uluslararası hukukun korunması ve sıkı bir şekilde gözetilmesi konusundaki sarsılmaz tutumunu defalarca teyit etmiş olan Türkiye'nin ve ilgili diğer tarafların, Rusya'nın uluslararası yükümlülükleri yeniden ihlal etme ve yeni gıda krizleriyle dünyaya şantaj yapma girişimlerini engellemek için otoritelerini kullanacaklarını umuyoruz"

RUSYA KARADENİZ'DEKİ GEMİLERE MÜDAHALE EDİYOR

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Rusya'ya bağlı korvetlerin Karadeniz'de devriye gezdiğini belirtmişti. Rusya ise Ukrayna'dan giden veya Ukrayna'ya hareket eden gemilerin tehlike potansiyeli taşıdığını ve gemilere saldırma hakkına sahip olduğunu savunmuştu. 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya: Tahıl Koridoru Anlaşması sona erdi

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.