1944 Kırım Tatar Sürgünü kurbanları Ukrayna Dışişleri Bakanlığında anıldı
Ukrayna Dışişleri Bakanlığında, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80 yıl dönümü çerçevesinde anma etkinliği yapıldı.
Etkinliğe Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve KTMM üyeleri katıldı.
Dışişleri Bakanlığı binası önünde düzenlenen tören, Ukrayna ve Kırım Tatar millî marşlarının okunması, akabinde gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. Ardından siyah kurdeleli Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi.
"BU BAYRAK KIRIM’DA DA DALGALANACAK. O GÜN MUTLAKA GELECEKTİR"
Törende konuşan Dışişleri Bakanı Kuleba, “Bu bayrağı Dışişleri binası önünde bir çok kez göndere çekmiştik. Bu tören Kırım’da yapılabilene kadar bu bayrağı burada gerektiği kadar göndere çekeceğiz. Bu bayrak Kırım’da da dalgalanacak. O gün mutlaka gelecektir.” dedi.
Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 1944'te işlenen suçun Kırım Tatar halkı için acı sonuçlar doğurduğunu hatırlatarak, “Bu soykırımdan kurtulanlar vatanlarına dönmek ve yasal haklarını geri almak için onlarca yıl mücadele etti. Bu mücadele sırasında yüzlerce, binlerce insan Sovyet rejiminin baskısına maruz kaldı. İnsanlarımızın çoğu gençliklerini Sovyet hapishanelerinde ve kamplarında geçirdi.” şeklinde konuştu.
Kırım Tatarlarına şu anda verilecek en büyük yardımın, düşmanı yenmek için Ukrayna’ya verilen askerî destek olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, “Ukrayna'nın düşmana karşı zafer kazanacağına kesinlikle inanıyorum, çünkü bu olmadan Kırım Tatar halkının bir geleceği yoktur.” ifadelerini kullandı.
18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI
Sovyet yönetimi, vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.
Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı.
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.
2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.
Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce 18 Mayıs 1944 Sürgünü kurbanları Kırım’ın farklı yerleşim yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyordu ancak 2014’ten sonra işgalciler anma etkinliklerini yapılmasını yasakladı.
Ukrayna anakarası başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarları her yıl 18 Mayıs’ta anma etkinlikleri düzenliyor.