SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyindeki daimi üyeliğinin kaldırılmasını talep etti

Ukrayna BM Temsilcisi, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi daimi üyeliğini yasa dışı olarak elde ettiğini ve elinden alınması gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyindeki daimi üyeliğinin kaldırılmasını talep etti

Ukrayna'nın BM Temsilcisi Sergıy Kislıtsa, Rusya Federasyonu'nun BM Güvenlik Konseyinde daimi üye olma hakkını yasa dışı olarak elde ettiğini ve bu hakkın elinden alınması gerektiği bildirdi.

"DAHA KAÇ RUS SUÇUNA İHTİYAÇ VAR?"

Ukrayna'nın BM Temsilcisi Sergıy Kislıtsa, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı sırasında en korkunç suçları işleme eğilimindedir. Bugün (8 Temmuz), Kıyiv'deki en büyük çocuk hastanesine ve başka bir sağlık kuruluşuna saldırı düzenlendi. Şubat 2022'de Rusya, Ukrayna'ya yönelik topyekûn işgali başlattı. Ancak, bu durum Aralık 1991'de, Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Sovyetler Birliği'nin daimi üyeliğini ele geçirmesiyle başladı." ifadelerini kullandı.

Kislıtsa, dünyayı Rusya'yı BM Güvenlik Konseyindeki daimi üyeliğinden mahrum bırakmaya çağırdı: "Diktatör Kremlin rejiminin Sovyetler Birliği'nin daimi üyeliğini kullanma sorununu çözmek için daha kaç Rus suçuna ihtiyaç var? Güvenlik Konseyi'nin Rus saldırganlığı ve savaş suçlarına karşı harekete geçebilmesi için hangi korkunç suçların işlenmesi gerekiyor?"

Ukrayna'nın BM Temsilcisi Sergıy Kislıtsa, "Yıkılan hastaneler ve öldürülen sivillerin zemininde, kanlı Rus başkanlığı Güvenlik Konseyi üyeleri için aylık bir öğle yemeği düzenlemeyi planlıyor." açıklamasında bulundu.

Uluslararası hukuku, Rusya'nın yasa dışı eylemlerini kınamaya çağıran Kislıtsa, "Bunu yorumlamak beni hasta ediyor. Şu anda Güvenlik Konseyi üyelerinin zehirli Rus propagandasını tüketme zamanı değil. Şu anda harekete geçme ve Rusya'yı BM Şartı ve uluslararası hukuka uymaya zorlama zamanı." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.