SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'nın kültürel mirasının yok edilmesi: UNESCO ilk kez Rusya'nın eylemlerini kınadı

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, dün kabul ettiği kararda ilk kez Rusya’nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü geniş çaplı işgal saldırısı ile birlikte kültürel mirasın ve Ukrayna kimliğinin kasıtlı olarak yok edilmesini kararlı bir şekilde kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'nın kültürel mirasının yok edilmesi: UNESCO ilk kez Rusya'nın eylemlerini kınadı

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Rusya'ya UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eserler dahil olmak üzere Ukrayna'nın kültürel mirasına doğrudan veya dolaylı zarar verecek her türlü eylemden kaçınma çağrısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 25 Temmuz'da yayımladığı açıklamada, UNESCO Dünya Mirası Komitesinin 46. genel oturumunda Ukrayna için büyük önem taşıyan bir karar kabul ettiği aktarıldı.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, 25 Temmuz 2024 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Ukrayna'daki eserlerin durumunu ele aldı. Yapılan toplantının sonucunda kabul edilen kararda, Rusya Federasyonu'na, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eserler dahil olmak üzere Ukrayna'nın kültürel mirasına doğrudan veya dolaylı zarar verecek her türlü eylemden kaçınma ayrıca Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 6. Maddesi de dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı, UNESCO Ukrayna Millî Komisyonu Başkanı İrına Borovets, “UNESCO Dünya Mirası Komitesinin bugünkü kararının Ukrayna açısından uzun vadeli olumlu sonuçları var. İlk olarak, Komite nihayet resmî belgelerinde Ukrayna'nın kültürel mirasına yönelik tehdidin nedeninin Rusya Federasyonu olduğunu kaydetti. İkinci olarak, Dünya Mirası Komitesinin Ukrayna'ya verdiği destek, saldırgan ülkeye, adaletin yeniden tesisi ve Ukrayna'nın kültürel mirasının korunması konusunda medeni dünyanın Ukrayna'nın yanında olduğuna dair açık bir sinyal veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte ilgili belgede, UNESCO Dünya Mirası Komitesi ilk kez Rusya’nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü geniş çaplı işgal saldırısını, ayrıca kültürel mirasın ve Ukrayna kimliğinin kasıtlı olarak yok edilmesini kararlı bir şekilde kınadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.