SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kültürel Miras

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kültürel Miras haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kültürel Miras haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna'nın kültürel mirasının yok edilmesi: UNESCO ilk kez Rusya'nın eylemlerini kınadı Haber

Ukrayna'nın kültürel mirasının yok edilmesi: UNESCO ilk kez Rusya'nın eylemlerini kınadı

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Rusya'ya UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eserler dahil olmak üzere Ukrayna'nın kültürel mirasına doğrudan veya dolaylı zarar verecek her türlü eylemden kaçınma çağrısında bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 25 Temmuz'da yayımladığı açıklamada, UNESCO Dünya Mirası Komitesinin 46. genel oturumunda Ukrayna için büyük önem taşıyan bir karar kabul ettiği aktarıldı. UNESCO Dünya Mirası Komitesi, 25 Temmuz 2024 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Ukrayna'daki eserlerin durumunu ele aldı. Yapılan toplantının sonucunda kabul edilen kararda, Rusya Federasyonu'na, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eserler dahil olmak üzere Ukrayna'nın kültürel mirasına doğrudan veya dolaylı zarar verecek her türlü eylemden kaçınma ayrıca Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 6. Maddesi de dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı, UNESCO Ukrayna Millî Komisyonu Başkanı İrına Borovets, “UNESCO Dünya Mirası Komitesinin bugünkü kararının Ukrayna açısından uzun vadeli olumlu sonuçları var. İlk olarak, Komite nihayet resmî belgelerinde Ukrayna'nın kültürel mirasına yönelik tehdidin nedeninin Rusya Federasyonu olduğunu kaydetti. İkinci olarak, Dünya Mirası Komitesinin Ukrayna'ya verdiği destek, saldırgan ülkeye, adaletin yeniden tesisi ve Ukrayna'nın kültürel mirasının korunması konusunda medeni dünyanın Ukrayna'nın yanında olduğuna dair açık bir sinyal veriyor." değerlendirmesinde bulundu. Bununla birlikte ilgili belgede, UNESCO Dünya Mirası Komitesi ilk kez Rusya’nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü geniş çaplı işgal saldırısını, ayrıca kültürel mirasın ve Ukrayna kimliğinin kasıtlı olarak yok edilmesini kararlı bir şekilde kınadı.

Rusya, Ukrayna’da binden fazla kültürel miras anıtına zarar verdi Haber

Rusya, Ukrayna’da binden fazla kültürel miras anıtına zarar verdi

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı devam ediyor. Cephede pek başarılı olamayan işgalci Rus ordusu sivil altyapısını bombalayarak ve kültürel mirasını yok ederek Ukrayna’ya elinden geldiği kadar büyük zarar vermeye çalışıyor. Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığı, 24 Şubat 2022’ten bu yana Rus saldırıları sonucunda Ukrayna’da bin 62 kültürel miras anıtının tahrip olduğunu veya hasar gördüğünü açıkladı. Açıklamaya göre işgalci Rusya tarafından tahrip edilen kültürel miras anıtlardan; 123’ü milli öneme sahip, 864’ü yerel öneme sahip ve 75’i yeni keşfedilen kültürel miras anıtlarıdır. Harkiv (299), Herson  (144 anıt), Donetsk (125), Odesa (115),Çernigiv (71) ve Kıyiv bölgesi ve başkent Kıyiv (69) kültürel mirasa ait en fazla sayıda anıtın hasar gördüğü veya yok edildiği bölgeler arasında yer alıyorlar. Bununla birlikte Mıkolayiv (44 anıt), Zaporijjya (44), Lviv (36), Dnipropetrovsk (34), Lugansk (30), Sumı (25), Hmelnıtskiy (10), Poltava (6),  Vinnıtsya (4), Jytomır (4), Kirovohrad (1), Çerkası (1) bölgelerinde de kültürel miras eserleri zarar gördü.  RUSYA İŞLEDİĞİ TÜM SUÇLARIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMELİ Bilindiği gibi Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın sunduğu 10 maddelik Barış Formülü'nün "Adaletin Yeniden Tesisi" başlıklı yedinci maddesi, Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna'nın kültürel mirasının yok edilmesi de dahil olmak üzere, uluslararası hukuk kapsamında işlenen tüm suçların sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini öngörüyor. 240 BİN KONUT TAHRİP EDİLDİ Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal, 3 Mayıs 2024’te yaptığı açıklamada 24 Şubat 2022’ten bu yana işgalci Rusya’nın saldırganlığı nedeniyle Ukrayna’da 250 binden fazla konut, yaklaşık 4 bin okul, binden fazla hastane ve birçok farklı sivil tesisin yok edildiğini veya hasar gördüğünü kaydetti.

Tarihi Mostar Köprüsü Hırvat kültürel mirası olarak gösterildi! Haber

Tarihi Mostar Köprüsü Hırvat kültürel mirası olarak gösterildi!

Avrupa Parlamentosu (AB) üyesi Zeljana Zovko dün Bosna Hersek'in kültürel mirası olan Mostar Köprüsü ile ilgili hadsiz bir paylaşımda bulundu. Zovko, 10 Ocak 2024 tarihinde Brüksel'de yapılan etkinlikte, Hırvatistan'ın somut olan ve somut olmayan kültürel miraslarını anlatacağını açıkladığı bir afişte Balkanların incisi Bosna Hersek'teki tarihi Türk yapısı olan Mostar Köprüsü Hırvatistan'ın somut mirası olarak gösterdi. HIRVAT MİRASI DEĞİL UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL MİRASI Bosna Hersek'in savaşta olduğu 1992-1995 yılları arasında Mostar şehrinde belediye başkanlığı yapan, Mostar Barış ve Çok Etnikli İşbirliği Merkezi Müdürü Safet Orucevic, Zovko'nun hadsiz paylaşımına tepki gösterdi. Mostar Köprüsü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'nde olduğunu hatırlatan Orucevic, köprünün Hırvatlara ait olmadığını vurguladı. "HIRVATLARIN BOSNA HERSEK'TEKİ TEK MİRASI: TOPLAMA KAMPLARI, İNSANLARI ÖLDÜRMELERİ VE TECAVÜZ" AB üyesi Zovko'nun bu afişi paylaşarak bir provokasyon yaptığını dile getiren Orucevic, “Hırvatların o zamanlar benim şehrimde sahip olduğu tek kültürel miras, vatandaşlar için toplama kampları, masum insanların öldürülmesi, tecavüz, Mostar Köprüsü’nün yıkılması, eski şehrin tahrip edilmesi hatta tüm bunların Hırvat ordusunun kameralarına kaydedilmesidir. Mostar Köprüsü’nün yeniden inşasına öncülük eden Boşnaklardı" ifadelerini kullandı.  Orucevic, Anadolu Ajansına (AA) yaptığı açıklamada, Zovko'ya 2015'te verilen "Barış Mimarı" ödülünü geri isteyeceklerini bildirdi. TARİHİ MOSTAR KÖPRÜSÜNÜ YIKAN HIRVAT BİRLİKLERİYDİ Bosna Hersek'te bulunan tarihi Mostar Köprüsü Hırvat topçu birlikleri tarafından gerçekleştirilen ağır bombardıman sonucu 8 Kasım 1993'te yıkıma uğramıştı. Türkiye de dahil birçok ülkenin kurum ve kuruluşlarının desteğiyle yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü 2004 yılında yeniden açılmıştı.

İşgalcilerin sözde restorasyonu sonucu Hansaray’ın yapıları özgünlüğünü kaybediyor Haber

İşgalcilerin sözde restorasyonu sonucu Hansaray’ın yapıları özgünlüğünü kaybediyor

Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalci yönetiminin, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da sözde restorasyon adı altında yürüttüğü tahribatı devam ettiriyor. Rus işgalci yönetiminin, 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Hansaray’daki yapılar tek tek tarihi değerini kaybediyor. İşgalcilerin eylemleri nedeniyle özgünlüğünü yitiren tarihi yapıların arasına Hansaray’daki Şahin Kulesi de eklendi. Sözde restore edilen Şahin Kulesi’nin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Resimlerde, işgalcilerin kuleyi kırmızı sarı renklere boyadığı görülüyor. Şahin Kule'sinde yürütülen sözde restorasyon çalışmalarının sonucu: Şahin Kulesi'nin sözde restorasyon öncesindeki görüntüsü: İŞGALCİLER 6 YAPININ SÖZDE RESTORASYONUNU TAMAMLADIKLARINI DUYURDU Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Kültür Bakanlığı, 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Hansaray’da sözde restore edilen 16 yapıdan 6’sında “restorasyon” çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. İşgalciler geri kalan yapılarda “restorasyon” çalışmalarının devam ettiğini ileri sürdü. Sözde Kültür Bakanlığından yapılan açıklamada, Hansaray’daki tüm “restorasyon” çalışmalarının 2024’te tamamlanmasının planlandığı kaydedildi. RUSYA, KIRIM TATARLARININ KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya, yarımadadaki kültür mirasını çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat, zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.   Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. İşgalci Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerini silme yönünde kastlı bir politika izlediği düşünülüyor. Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.