SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Estonya ve Litvanya ile güvenlik anlaşması imzaladı

Ukrayna, Litvanya ve Estonya ile dün güvenlik alanında iş birliği ve uzun vadeli destek anlaşması imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Estonya ve Litvanya ile güvenlik anlaşması imzaladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 27 Haziran 2024 tarihinde Brüksel’de Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile ikili güvenlik anlaşması imzaladı.

Anlaşmaya göre Litvanya, Ukrayna'ya yıllık olarak gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 0,25 oranında güvenlik ve savunma desteği sağlamaya çalışacak. Litvanya, bu kapsamda Ukrayna'ya kara, hava, deniz, uzay ve siber elektromanyetik alanlarda güvenlik ve modern askerî teçhizat alanında destek sağlayacak.

Litvanya, Ukrayna'nın askerî ve sanayi kompleksinin geliştirilmesi için gerekli finansman kaynaklarını belirlemek amacıyla Ukrayna ile birlikte çalışacak, insanî yardım sağlayacak ve Ukrayna’nın yeniden inşasına katılacak.

ESTONYA’DAN BU YIL UKRAYNA’YA 100 MİLYON AVRO 

Estonya da bu yıl Ukrayna'ya 100 milyon avronun üzerinde savunma yardımı sağlayacak ve belgenin on yıllık geçerlilik süresi boyunca kapsamlı desteğini sürdürecek. Estonya hükûmeti, 2024-2027 döneminde yıllık GSYİH'nin en az yüzde 0,25'ini askerî desteğe ayıracak.

Anlaşma aynı zamanda silah ve askerî teçhizat tedariki, eğitim, BT (Bileşim Teknolojileri) koalisyonunun faaliyetleri ve Ukrayna’ya destek sağlamak amacıyla kurulan diğer koalisyonlar çerçevesinde iş birliğinin yanı sıra savunma sanayi kompleksi alanındaki iş birliğinin de derinleştirilmesi konularını öngörüyor.

UKRAYNA İÇİN GÜVENLİK GARANTİLERİ

Temmuz 2023’te düzenlenen NATO Zirvesi'nde G7 ülkeleri Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin bir deklarasyon imzaladı. Daha sonra ilgili deklarasyona birkaç düzine AB ve NATO üyesi ülke de katıldı. Deklarasyon, imzacı ülke ile Ukrayna arasında ikili bir anlaşmanın imzalanmasını öngörüyor.

20 ÜLKE İLE ANLAŞMA İMZALANDI

Ukrayna, deklarasyonun hükümlerini uygulamak için Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Danimarka, Kanada, İtalya, Hollanda, Finlandiya, Letonya, İspanya, Belçika, Portekiz, İsveç, İzlanda, Norveç, Japonya, ABD, AB, Estonya ve Litvanya olmak üzere toplamda 20 ikili güvenlik anlaşması imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.