SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga: Savaş Kırım ile başladı, Kırım ile bitecek!

Ukrayna’daki temsilcilerden ve Türkiye’deki Kırım Tatar diasporası temsilcilerinden oluşan heyet, Ukrayna Dışişleri Bakanlığına ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga ile görüşme yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 20:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga: Savaş Kırım ile başladı, Kırım ile bitecek!

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov başkanlığındaki Kırım Tatar heyeti ile Türkiye'deki Kırım Tatar diasporasından temsilciler, 8 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Dışişleri Bakanlığını ziyaret ederek Bakan Andriy Sıbiga ile görüştü.

Heyette; KTMM üyeleri Eskender Bariyev, Riza Şevkiyev, Gayana Yüksel, Kırım Girişimi Koordinatörü Feliks Karayev, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Gündemir ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformuna bağlı kurumların temsilcileri yer aldı.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI ANDRİY SIBİGA, KIRIM TATAR HALKINA TEŞEKKÜR ETTİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga, konuşmasına heyettekileri selamlayarak başladı. Sıbiga, Kırım Tatar halkının Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Bu bağlamda Bakan Andriy Sıbiga, KTMM Başkanı Refat Çubarov’a teşekkürlerini sundu. Heyetlerin 8 Ekim 2024 sabahında başladıkları Ukrayna ziyaretine değinen Sıbiga, yapılan çalışmalardan dolayı heyecan duyduğunu ifade etti.

Bakan Andriy Sıbiga, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) Kırım Tatar halkına ayrı bir ilgi gösterdiğini belirterek, Kırım Tatar Sürgünü'nün soykırım olarak anılması için elinden geleni yapacaklarını şu ifadelerle vurguladı:

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı olarak biz, Kırım Tatar halkının sürgününün soykırım olarak anılmasına; dünyada birçok ülkede bu facianın ve cinayetin soykırım olarak tanınması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Burada sizin sesinize de ihtiyacımız var. Sizin desteğinizden, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın birçok ülkesinden, özellikle Avrupa ülkelerinin desteklerinden de umut besliyoruz.

Sıbiga aynı zamanda Cumhurbaşkanı Zelenskıy’ın son yıllarda başlatmış olduğu umumi toplu iftarlara da dikkat çekerek, Ukrain ve Kırım Tatar siyasilerin ve askerlerin birlik ve beraberliğine işaret etti.

“SAVAŞ 2022’DE DEĞİL, 2014’TE KIRIM İŞGALİYLE BAŞLADI”

Sıbiga, yıllar önce Rusya’nın izlediği politikalar sonucunda Kırım Tatarlarının dünyanın farklı yerlerine dağıldığını belirtti. Yurt dışındaki Kırım Tatar diaspora temsilcilerinin sayılarının fazla olmasının sebebinin Rusya tarafından izlenen politikalar olduğunu belirten Sıbiga, Rusya’nın zamanında uyguladığı politikaların bugünlerde de devam ettiğini ifade etti. Ayrıca Sıbiga, savaşın Kırım’ın işgaliyle başladığını belirtti. Bakan, şu ifadeleri kullandı:

Rusya, Ukrayna’ya karşı tam saldırı, sıcak savaş başlattı. Fakat bu savaş malum olduğu gibi 2022’de değil, 2014’te Kırım'ın işgaliyle başladı. Bu baskı politikası ve zulümler maalesef devam ediyor. Kırım Tatar halkı anavatanda, Kırım’da baskı altındadır.

SIBİGA: SAVAŞ KIRIM İLE BAŞLADI, KIRIM İLE BİTECEK!

Sıbiga konuşmasını, “Burada hepimiz tek amaç için çalışıyoruz. Hedefimiz aynıdır. Birincisi Ukrayna’nın vazgeçilmez büyük zaferidir. Bu; Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının parçalanmaz olduğunun tanınmasıdır. Tıpkı 1991’deki gibi. Bu savaş Kırım ile başladı, Kırım ile bitecek.” ifadeleriyle sonlandırdı.

HEYET 1944 KIRIM TATAR SOYKIRIMI KURBANLARI ANITI'NI VE TÜRKİYE'NİN KIYİV BÜYÜKELÇİLİĞİNİ ZİYARET ETTİ

Heyet, 8 Ekim 2024 tarihinde başlayan ziyaretinde ilk olarak eylül ayında Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’deki Barış Parkı’nda açılan 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'na uğradı. Heyet anıtın önünde dua ettikten sonra çiçek bıraktı.

Ardından Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliğine geçen heyet, burada Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Levent Uğurlu ile görüşme gerçekleştirdi. Maslahatgüzar Uğurlu ile Kırım Tatarlarının mevcut durumu, sorunlar ve son gelişmeler ele alındı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.