SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Putin'in manipülatif açıklamalarına tepki: Rusya gerçek barıştan korkuyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Barış Zirvesi öncesinde yaptığı manipülatif açıklamalarla, uluslararası toplumu yanıltmayı ve adil bir barışa ulaşmayı amaçlayan diplomatik çabaları baltalamayı amaçladığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2024 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2024 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Putin'in manipülatif açıklamalarına tepki: Rusya gerçek barıştan korkuyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, İsviçre'nin ev sahipliğinde 15-16 Haziran'da düzenlencek olan Ukrayna Barış Zirvesi'ne saatler kala Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in manipülatif açıklamalarda bulunmasının Kremlin’in gerçek barıştan korktuğuna işaret ettiğini kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 14 Haziran 2024 tarihinde resmî internet sayfasında “Ukrayna Dışişleri Bakanlığının Putin'in bir başka manipülatif açıklamasına dair yorumu” başlıklı açıklama yayımlandı. Açıklamada, Putin'in 14 Haziran 2024 tarihinde yaptığı bir dizi manipülatif açıklamanın amacının, uluslararası toplumu yanıltmak, adil bir barışa ulaşmayı amaçlayan diplomatik çabaları baltalamak ve BM Şartı'nın amaç ve ilkeleri etrafında birleşen uluslararası toplumu bölmek olduğu vurgulandı.

PUTİN, ÜLKELERİN ZİRVEYE KATILIMINI ENGELLEMEYE AMAÇLIYOR

Açıklamada, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük silahlı saldırıyı suç ortaklarıyla birlikte planlayan, hazırlayan ve uygulayan Putin'in kendini bir barış elçisi olarak göstermesinin saçmalık olduğu vurgulanarak, “İsviçre'de yapılacak olan Küresel Barış Zirvesi'nin arifesinde bilgi alanına bu tür sinyaller veren Putin'in tek hedefi var; liderlerin ve ülkelerin bu zirveye katılımını engellemek. Putin'in açıklamalarının zirvenin başlamasına bir gün kala ortaya çıkması, Rusya'nın gerçek barıştan korktuğunu gösteriyor." denildi.

KÜRESEL BARIŞ ZİRVESİ'NE OLABİLDİĞİNCE ÇOK ÜLKE KATILMALI

Rusya’nın barış değil savaşı sürdürmek, Ukrayna’yı işgal etmek, Ukrayna halkını yok etmek ve Avrupa’ya saldırmak istediğini belirten Bakanlık, “Ukrayna bu savaşı hiçbir zaman istemedi ve herkesten daha çok bu savaşın bitmesini istiyor. Barış Formülü ve BM Şartı'na dayanan adil bir barışın ilkelerini paylaşan devletlerden oluşan güçlü ve etkili bir uluslararası koalisyona ihtiyacımız var. Açılış Küresel Barış Zirvesi'ne mümkün olduğu kadar çok ülke ve uluslararası kuruluşun katılımı, Rusya'yı ültimatomlarından vazgeçip savaşı sona erdirmek için iyi niyetli müzakerelere yönelmeye zorlamak açısından kritik önem taşıyor.” ifadelerine yer verildi.

PUTİN'DEN KOMİK TEKLİF

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın tamamına yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırılar ile işgal girişimi karşısında adil bir barışın tesis edilmesi gayesiyle toptanan ve Rusya'nın katılmayacağı zirve öncesinde Putin, Ukrayna birliklerinin Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporijjya bölgelerinden tamamen çekilmesi ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağına dair söz vermesi durumunda görüşmelerin yapılabileceğini belirtti.

Putin, Ukrayna toprak bütünlüğünü yok sayarak ileri sürdüğü ön koşulların yerine getirilmesi durumunda Rusya'nın işgal saldırılarını derhal durdurabileceğini ve Ukrayna kuvvetlerinin güvenli bir şekilde geri çekilmesinin garanti edileceğini beyan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.