SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Hiçbir şeyi ve hiç kimseyi esaret altında bırakmayacağız

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın Rus işgali altında bulunan tüm topraklarını geri alacağını ve tüm vatandaşlarını Rus esaretinden kurtaracağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 19:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Hiçbir şeyi ve hiç kimseyi esaret altında bırakmayacağız

Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi, bugün Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşti.

60’tan fazla ülkenin temsilcisinin katılımıyla hibrit formatta düzenlenen zirvede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, geçici olarak işgal edilen bölgelerin yeniden entegrasyonu, Karadeniz’deki güncel durum ile Rusya tarafından alıkonulan sivil esirlerin serbest bırakılması konuları ele alınıyor.

Zirvede konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın Rus işgali altında bulunan tüm topraklarını geri alacağını ve Rusya tarafından alıkonulan tüm vatandaşlarını Rus esaretinden kurtaracağını ifade etti.

Zelenskıy, "Hiçbir şeyi ve hiç kimseyi esaret altında bırakmayacağız. Nerede olursanız olun ve sizin için ne kadar zor olursa olsun... Ukrayna'da ve geçici olarak işgal altında bulunan Ukrayna topraklarındaki tüm vatandaşlarımızın bunu duymasını istiyorum. Bu bizim ahlâkımızın bir parçasıdır. Ukrayna topraklarını takas etmiyor ve halkını terk etmiyor.” dedi.

Zelenskıy konuşmasında, Ukrayna’nın her bir Kırımlı siyasi tutsağını, her savaş esirini, Rusya’nın alıkoyduğu her yetişkin ve çocuk sivil esirini hatırladığını ve onlar için mücadele ettiğini vurguladı.

Türkiye ve Azerbaycan başta olmak üzere bölgedeki ülkelere, liderlik göstererek adaletsizlik ve istismarla mücadelede yardımcı olmaları çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, “Gerçek barışın hiçbir alternatifi olmamalıdır. Dondurulmuş işgallere hayır! Esaret altında kimse kalmamalı! Unutulan ve bu nedenle sanki dünya tarafından affedilen zulümler hiç olmamalı." dedi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.