SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Dışişleri: Ukrayna halkının meşru çıkarlarına saygı gösterilmeli

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Basat Öztürk, yaptığı açıklamada Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasında süregelen savaşta Ukrayna'yı desteklediğini ve Ukrayna'nın meşru çıkarları doğrultusunda savaşın sonlanmasından yana olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Dışişleri: Ukrayna halkının meşru çıkarlarına saygı gösterilmeli

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Basat Öztürk, Türk Atlantik Konseyi forumunda yaptığı açıklamada Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşı bitirmeyi hedeflediğini belirtti.

Genel Müdür Basat Öztürk, Türkiye'nin Ukrayna için  "komşu, tarihsel olarak kardeş ve dost bir ülke" olduğunu, bu nedenle de  Türkiye'nin Ukrayna'ya "tereddüt etmeden" destek verdiğini vurguladı.

Basat Öztürk, açıklamasında "Biz Ukrayna halkının tamamını kız ve erkek kardeşimiz olarak görüyoruz ve bu yüzden onları tüm kalbimle önemsiyorum. Bu yüzden bu savaşı uzatmak istemiyoruz. Elbette bu Ukrayna'nın teslim olması gerektiği anlamına gelmiyor." ifadelerine yer vererek Türkiye'nin savaşın uzamasını desteklemediğini belirtti.

Ayrıca  Ukrayna'nın çıkarlarının savunulması gerektiğinin altını çizen Öztürk, “Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmedi. Bu savaştan sonra barışın sağlanması koşulları altında Ukrayna halkının meşru ve hukuki çıkarlarının mutlaka dikkate alınması gerekir."  ifadelerini kullandı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KIRIM'IN UKRAYNA'YA İADESİ ULUSLARARASI HUKUKUN GEREĞİDİR

Basat Öztürk'ün açıklamasından önce, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kırım ve Ukrayna'nın bağımsızlığına olan desteklerin sürdürüleceğini ifade etmişti. 11 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşen Kırım Platformu'nun 4. Zirvesi'ne video göndererek katılım sağlayan Erdoğan, gerçekleştirdiği konuşmada Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına yönelik desteğini yinelerken, Kırım'ın Ukrayna'ya iade edilmesi gerektiğini belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.