SON DAKİKA
Hava Durumu

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği için iki şart koştu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'ya katılması için gereken temel şartları açıkladı. Stoltenberg, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün sağlanması ve NATO standartlarına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2023 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2023 18:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği için iki şart koştu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanlarının 5 Nisan 2023 tarihli toplantısında Ukrayna’nın NATO’ya üye olması için Rusya’nın işgaline karşı egemen ve bağımsız bir devlet olarak toprak bütünlüğünü kazanmasının ilk şart olduğunu vurguladı. Stoltenberg, “NATO'nun pozisyonu, Ukrayna'nın İttifak'ın bir üyesi olacağı yönünde ve bu pozisyon değişmedi. Ancak bunu mümkün kılmak için ele almanız gereken en az iki şey olduğunu biliyoruz. Birincisi, Ukrayna'nın egemen ve bağımsız bir ulus olarak hüküm sürmesini sağlamamız gerektiğidir” açıklamasını yaptı.

UKRAYNA'NIN SOVYETLER BİRLİĞİ DOKTRİNİNDEN, BATI DOKTRİNİNE GEÇİŞ YAPMASI GEREKİYOR

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bu konuda ikinci önemli öncülün de NATO standartları olduğunu dile getirdi. Stoltenberg, Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden kalan doktrin standartlarından Batı doktirinlerine başarılı bir geçiş yapması gerektiğinin altını çizdi. Stoltenberg, Ukrayna’nın zaferinin ardından NATO’nun doktrinel değişiklikler için Ukrayna’ya yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

Stoltenberg, toplantı çerçevesinde yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik saldırıları ve işgal girişimini değerlendirdi. Ukrayna'ya verilecek kısa ve uzun dönemli askeri desteğin önemine dikkat çeken Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Ukrayna'ya askeri desteğin ele alındığını kaydetti. Stoltenberg, Ukrayna'nın geleceğinin NATO'da olduğunun da altını çizdi.

Stoltenberg, "NATO müttefikleri zaten çok ciddi destek sağlıyor ancak acilen daha fazlası lazım. Eğitim ve ağır silah taahhütlerimizi yerine getirmeli, silah ve mühimmat üretimini artırmalıyız." ifadelerini kullandı.

FİNLANDİYA RESMEN NATO'YA ÜYE OLDU

Geçen sene NATO'ya üye olmak için adım atan Finlandiya süreci sonlandırdı. NATO'nun kuruluşunun 74. yıldönümünde, 4 Nisan 2023 tarihinde Finlandiya NATO'ya resmen üye oldu.  Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Brüksel'deki NATO Karargahında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a belge teslim etti. Böylelikle Finlandiya NATO'nun 31. üye ülkesi olarak yerini aldı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.