SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın Ukrayna kültürel mirasını yok etmesi "soykırım" olarak nitelendirildi!

Avrupa Konseyi, Rusya'nın savaşta Ukrayna'nın kültürel mirasına zarar vermesi "soykırım" olarak nitelendirildi. Konsey, bu konuda Rusya'nın Ukrayna'ya tazminat ödemesi talebinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın Ukrayna kültürel mirasını yok etmesi "soykırım" olarak nitelendirildi!

Avrupa Konseyi tarafından 16 Ekim 2024 tarihinde yayımlanan bildiride, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı topyekûn savaş başlatmasından bu yana Ukrayna'daki kültürel miras alanlarına yapılan saldırıları kınandığı belirtildi. Bu eylemleri "soykırım" olarak kabul eden Konsey, bildiride Rusya'nın Ukrayna'ya tazminat ödemesini talep etti. 

ZARARLAR TELAFİ EDİLMELİ

Bildiride, "Savaşın başlangıcından bu yana binden fazla kültürel alanın zarar gördüğünü veya tahrip edildiğini kaydeden Kongre, kültürel alanların hedef alınması ve yağmalanmasının, soykırım niyetiyle tutarlı bir şekilde Ukrayna'nın tarihi ve kültürel kimliğini silmeyi amaçlayan sistematik bir politikayı yansıttığı" vurgulandı.

Konsey, savaşta zarar gören tarihi, kültürel ve dini mirasların telafi edilmesi gerektiğini kaydetti. Yayınlanan bildiri ile Ukrayna'nın kültürel mirasının korunmasını gündemde tutacağını belirten Konsey, aynı zamanda 2025'te Roma'da düzenlenecek olan Ukrayna İyileştirme Konferansı'nın da bu çabalara dahil edileceğini açıkladı.

Ayrıca Konsey, Avrupa üye ülkelerini; kültürel mirasın korunmasına ilişkin Avrupa Konseyi Kültürel Mirasın Toplum İçin Değeri Çerçeve Sözleşmesi (Faro Sözleşmesi) ve Avrupa Konseyi Kültür Varlıklarına Karşı Suçlar Sözleşmesi'ni (Lefkoşa Sözleşmesi) onaylamaya davet etti.

SOYKIRIM KARARI DAHA ÖNCE DE ALINMIŞTI

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak yürüttüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırıları, uluslararası makamlar tarafından daha önce de soykırım olarak tanımlanmıştı. Avrupa Konseyinin 2023 yılında Rusya'nın işgal altındaki Ukrayna bölgelerinden, çocukları kaçırmasının bir soykırım eylemi olarak kabul etmesiyle birlikte Avrupa ülkelerindeki çok sayıda ulusal parlamento soykırım kararı almıştı.

Bu yeni bildiri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşının soykırım niyetini, Rusya'nın Ukrayna'nın kültürel mirasını yok etmesi bağlamında ele alıyor. Avrupa Konseyi, bu nedenle tarihi, kültürel ve dini mirasa verilen zararın telafi edilmesi gerektiğini vurguluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.