SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, işgal ettiği bölgelerde Holodomor anıtlarını yıktı!

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Daimî Parlamento Delegasyonu Üyesi Yevgeniya Kravçuk, Rusya'nın geçici olarak işgal ettiği Ukrayna topraklardaki bütün Holodomor Soykırımı anıtlarını ortadan kaldırdığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 19:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, işgal ettiği bölgelerde Holodomor anıtlarını yıktı!

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı geniş çaplı işgal girişimi başlatan Rusya, senelerce tarih sahnesinden sakladığı Holodomor Soykırımı'nın hafızlardaki izlerini silmeye çalışıyor. 

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Daimî Parlamento Delegasyonu Üyesi, Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada İnsani Yardım ve Bilgi Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Yevgeniya Kravçuk (Yevgenia Kravchuk), "Savaş ve barış sırasında kültürel kimliğin silinmesine karşı mücadele" kararının onaylanmasının ardından Ukrayna basın servisi Ukrinform'a konuyla ilgili açıklamada bulundu. 

GEÇİCİ İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA HOLODOMOR ANITLARI SÖKÜLDÜ

İşgalci Rusya'nın Ukrayna dilini, kültürünü ve tarihini silmeyi amaçladığını vurgulayan Kravçuk, "Ukrayna diline zarar verme, Ukrayna arşivlerine el konulması, kültürel değerlerin müzelerden çalınması... Bunların hepsi Ukrayna'yı yok etmek için yapılıyor." yorumunu yaptı. Kravçuk ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'da geçici işgal ettiği topraklarda Holodomor anıtlarının tamamının söküldüğünü açıkladı. Kravçuk, "İşgal altındaki topraklarda bulunan anıtlar yok edildi. Bu arada, geçici işgal altındaki bölgelerde yer alan tüm Holodomor anıtları söküldü." dedi.

"RUSYA İNSANLARIN KİMLİKLERİNİ SİLMEYE ÇALIŞIYOR"

Kravçuk konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Rusya, insanları fiziksel olarak yok etmekle onlara işkence uygulamakla kalmıyor, aynı zamanda kimliklerini de silmeye çalışıyor. Rusya ve işgal altındaki bölgelere kaçırılan, çeşitli yerlerde tutulan sözde yeniden eğitmeye çalıştıkları, ailelere evlatlık verilen, pasaportları ve soyadları değiştirilen çocuklara ne oluyor? Bu, aynı zamanda soykırım niyetidir"

STALİN'DEN ZİRAATİN KOLEKTİFLEŞTİRİLMESİ KANUNU

1924’te Sovyetler Birliği’nde iktidara gelen Josef Stalin, siyasi muhaliflerini ortadan kaldırdıktan sonra, Ukrayna’daki iktisadi ve sosyal hayatı sıkı kontrol altına alarak Ukrayna’yı tamamen Kremlin’e bağladı. 1929’da diktatör Stalin, ziraatin kolektifleştirilmesi için kanun çıkarma emri verdi.

Çıkarılan kanun uyarınca Ukrayna’da verimli topraklar, tarlalar devletleştirildi, köylüler, kendi eski topraklarında devletin işçisi hâline getirildi. Gece gündüz köle gibi çalışan köylüler kendileri için bir kilo buğday bile kullanamaz iken devlet bütün buğdayları Avrupa’ya satarak fabrikalar inşa etti.

UKRAYNA HALKI, KOMÜNİST REJİMİNİN BASKI POLİTİKASINA KARŞI ÇIKTI

Komünist totaliter rejimin politikası, Ukrayna halkının direnişini kışkırttı. Ukrayna’daki köylüler, 1930'ların başında komünist rejiminin kolektifleştirme, vergilendirme politikası, soygun ve terörüne karşı yaklaşık 4 bin büyük çaplı eylem gerçekleştirdi.

Ukraynalı köylüleri tehdit olarak gören Stalin, binlerce Sovyet memurunu köylülere baskı kurması için Ukrayna'ya gönderdi. Ukrayna'da yarım milyondan fazla insan rejimin tarım uygulamalarına isyan ettiği için yük trenlerine doldurularak Sibirya'ya sürgün edildi. Sürgün sırasında binlerce Ukraynalı açlıktan, hastalıktan hayatını kaybetti. Bununla birlikte Sovyet Rusyası, Ukrayna'da sun'i kıtlık oluşturmak için bir dizi uygulama işleme koydu. Tüm gıda ürünlerine el koyan Kremlin, Ukrayna halkının bir kısmının yok edilmesini amaçlayan koşulları yarattı.

Ukrayna’daki açlık çeken bütün bölgeler askerlerle çevriliydi, kimsenin kurtarılmaması ve bu bölgelere hiçbir yardımın geçmemesi için Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bütün sınırları kapatılmıştı. Holodomor yılları boyunca Sovyet yönetimi, adeta bir açlık terörü icra etti. Holodomor, Ukrayna halkına karşı başlattığı gerçek bir savaştı.

HER BİR DAKİKADA 24 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYORDU

1933 baharında Ukrayna'daki ölüm oranları felaket boyutlarına ulaştı. Haziran 1933'te her gün 34 bin kişinin, saatte bin 440 kişinin ve her dakika 24 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.

SADECE RESMİ VERİLERE GÖRE NEREDEYSE 4 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının soruşturulması sırasında ortaya çıkan bilgileri kamuoyuyla paylaştı. 1932-1933 yıllarında suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişi öldü. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken buna karşı Rusya, hala Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor. Stalin'in kanlı mirasının destekçisi olmaya devam ediyor.

RUSYA SUÇUNU ÖRTMEYE ÇALIŞTI

Bu suçun boyutları ve sebepleri uzun bir süre boyunca insanlardan ve dünya kamuoyundan saklanmaya çalışıldı. Sovyetler döneminde Holodomor ile ilgili herhangi bir hatırlama durumunda insanlara hapis cezası veriliyordu.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Soykırımı, uluslararası kamuoyunun da gündeminde. Günümüzde; Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, İtalya ve Almanya başta olmak üzere 30’dan fazla ülke tarafından Holodomor "soykırım" olarak tanındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.