SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgali altındaki Mariupol şehrinde insani kriz devam ediyor!

Yoğun Rus saldırılarına maruz kalan Ukrayna'nın Mariupol şehrinde insanlar, hala sıcak yemeğe ulaşmak için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2023 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2023 17:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgali altındaki Mariupol şehrinde insani kriz devam ediyor!

Rusya tarafından harabe haline getirilerek işgal altına alınan Mariupol'deki insani kriz devam ediyor. Yaklaşık bir buçuk yıldır Rus işgali altından bulunan kentte yaşayan insanlar hala sıcak yemek için uzun sıralarda bekliyor.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Azak Denizi kıyısında bulunan liman kenti Mariupol, 24 Şubat 2022'de Putin Rusyası'nın başlattığı işgal girişimi ve saldırıların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri oldu. Haftalarca karadan, denizden ve havadan bombalanan kentin çoğu kısmı Rus saldırılarında yok edilerek kontrol altına alındı.

İNSANLAR HALA SICAK YEMEK İÇİN SAATLERCE BEKLİYOR

Bir buçuk yıldır Rus işgal altından bulunan Mariupol şehrinde hala birçok insan, elektrik ve doğalgazın olmadığı saldırılarda tahrip edilen evlerde yaşamak zorunda kalıyor. Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Petro Andryuşçenko, bir kase sıcak lapa için uzun sıralarda bekleyen insanların görüntülerini paylaşarak şu açıklamayı yaptı:

"Her hafta kentin Livoberejnıy semtinde yaşayan 500 ile 700 kişi gönüllülerin dağıttığı ekmek ve sıcak lapayı almak için sırada bekliyor… Bir yıl önce de manzara aynıydı. Aynı insanlar, aynı yer ve aynı gönüllüler. İşgalin bir yılı içinde hiçbir şey değişmedi. İnsanlar bir yıl önce olduğu gibi gıda desteği olmadan Mariupol şehrinde hayatta kalamıyorlar.”

RUSYA'NIN EN YOĞUN BOMBARDIMANLARINA MARUZ KALAN MARİUPOL KENTİ

Rus işgal güçleri tarafından haftalarca karadan, denizden ve havadan bombalanan kentin yüzde 90’ı Rus saldırılarında yok edildi. Ukrayna yetkililerinin açıklamalarına göre kentte en az 20 bin sivil hayatını kaybetti. Kentte hayatını kaybedenlerin sayısını gizlemek için Rus işgal güçleri, saldırılarda zarar gören apartmanları, enkaz kaldırma çalışmalarını yapmadan iş makineleriyle yıktı. İşgalciler, hayatını kaybeden insanları toplu mezarlara gömdü.

Ruslar tarafından işgal edilen Mariupol şehrinde tıbbi sistem hala düzgün bir şekilde çalışmıyor, hastanelerde doktor eksikliği var, gerekli ekipman mevcut değil. Şehirdeki pek çok evda hala elektrik, doğalgaz ve su yok.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.