SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO: Ukrayna büyük bir karşı taarruz yürütüyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarın Brüksel'de yapılacak olan NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde Ukrayna ordusunun, Rus işgali altındaki topraklarını kurtarmak için ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2023 22:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2023 21:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO: Ukrayna büyük bir karşı taarruz yürütüyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 15-16 Haziran 2023 tarihlerinde Brüksel'de düzenlenecek olan NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basın açıklamasında konuştu. Stoltenberg, "Ukrayna büyük bir karşı taarruz yürütüyor. Daha fazla toprak özgürleştiriyor" ifadelerini kullandı.

NATO üyesi 31 ülkenin savunma bakanları, yarın Brüksel'de bir araya gelecek. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, toplantı öncesinde Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da devam eden savaş hakkında değerlendirmelerde bulunarak, karşı taarruzda Ukrayna'nın başarılı operasyonlar yürüttüğünü belirtti.

"UKRAYNALILARIN İLERLEDİĞİNİ VE DAHA FAZLA TOPRAĞI ÖZGÜRLEŞTİRDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO savunma bakanları, önümüzdeki ay Vilnius'taki zirvemizi hazırlamak için bu hafta toplanacak. Ukrayna büyük bir karşı saldırı yürütürken bir araya geliyoruz. Henüz erken günler ve bunun savaşta bir dönüm noktası olup olmayacağını bilmiyoruz. Ancak, Ukraynalıların ilerlediğini ve daha fazla toprağı özgürleştirdiğini görüyoruz” dedi.

Ayrıca Stoltenberg, "Ukrayna ne kadar çok toprağını geri kazanırsa müzakere masasındaki elinin o kadar güçlü olacağını biliyoruz. Ukrayna, topraklarını geri aldıkça, Putin’in muharebe alanında kazanamayacağını anlaması, adil bir barış için müzakereye oturması ihtimali artıyor.” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri, Ukrayna ordusunun işgalci Rus birliklerine karşı taarruzu hakkında, "Gördüğümüz ilerleme, Ukrayna kuvvetlerinin cesaretinin ve bağlılığının bir kanıtıdır. Ayrıca, NATO müttefiklerinin sağladığı desteğin, biz konuşurken savaş alanında gerçek bir fark yarattığını da gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

UKRAYNA'NIN KARŞI TAARRUZU

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılar tüm hızıyla devam ediyor. Sahada ciddi bir başarı elde edemeyen işgalci Rus birliklerine karşı Ukrayna'nın merakla beklenen taarruzu hakkında son dönemde gelişmeler kaydedildi.

Savaşın başından beri sivilleri hedef almaktan çekinmeyen Rusya, çok sayıda savaş suçu ve katliama imza attı. Son dönemde, Herson'daki Kahovka Barajı'nı patlatan Rusya, bölgede büyük bir çevre felaketine kapı araladı. Uzmanlar, işgalci Rusya'nın Ukrayna'nın karşı taarruzunu durdurmak için barajı patlatarak Ukrayna ordusunu durdurmayı amaçladığını ifade etti. Ancak, Ukrayna ordusu, son dönemde işgal edilen topraklarını adım adım işgalden kurtarmaya başladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, son bir haftada 7 köyü Rus işgalinden kurtardı. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ganna Malyar, Ukrayna birliklerinin toplamda 6.5 kilometre ve 90 kilometrekarelik bir alanı Rus işgalinden kurtardığını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.