SON DAKİKA
Hava Durumu

Macaristan Başbakanı Orban: Amacımız müzakere başlatmak değil, barış yolunda ilk adımları atmak

Macaristan Başbakanı Victor Orban, Rusya'ya yapacağı ziyarete AB'den gelen tepki üzerine açıklama yaptı. Orban, amacının AB'yi temsil ederek müzakere başlatmak değil, barış yolunda ilk adımların atılmasına hizmet etmek olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Macaristan Başbakanı Orban: Amacımız müzakere başlatmak değil, barış yolunda ilk adımları atmak

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı ve Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın Ukrayna ziyaretinin ardından Rusya’ya geçecek olması tepkilere neden oldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in 4 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı "AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur." uyarısına cevap verdi.

“ARKAMIZA YASLANIP SAVAŞIN MUCİZEVİ BİR ŞEKİLDE SONA ERMESİNİ BEKLEYEMEYİZ”

Orban konuya ilişkin "Brüksel'de rahat bir koltukta oturarak barışı sağlayamazsınız. AB dönem başkanlığının AB adına müzakere yetkisi olmasa bile arkamıza yaslanıp savaşın mucizevi bir şekilde sona ermesini bekleyemeyiz. Barış yolunda ilk adımların atılmasında önemli bir araç olarak hizmet edeceğiz." dedi.

MÜZAKERE FORMATI DEĞİL

Ayrıca Ukrayna ziyaretine dikkat çeken Orban, "Yaptığım şey bir müzakere formatı gibi görünebilir ama değil. Bu yüzden bir yetkiye ihtiyacım yok çünkü hiçbir şeyi temsil etmiyorum. Sadece savaş tehdidinin olduğu veya Avrupa ve Macaristan için olumsuz sonuçları olan bir savaşın olduğu yerlere gidiyorum ve gerçekler üzerine konuşuyorum." ifadelerini kullandı.

Orban, Rusya'yı ziyaret ederek Vladimir Putin'le görüşüp görüşmeyeceği iddialarına dair açıklama yapmadı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’dan Orban’a tepki gecikmedi. Borrell, Orban’ın Moskova'yı ziyaret etmek için AB Konseyinden herhangi bir talimat almadığını ve AB dönem başkanlığının bir üye ülkeye AB adına dış temsil yetkisi vermediğini vurguladı.

ORBAN’IN UKRAYNA ZİYARETİ ARDINDAN MOSKOVA’YA GİTMESİ AB’Yİ KIZDIRDI

Macaristan Başbakanı Victor Orban, 2 Temmuz 2024 tarihinde Ukrayna’ya temaslarda bulunmak üzere gitmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile bir araya gelen Orban'ın, ardından Moskova’ya 5 Temmuz 2024 tarihinde gidecek olması tepki konusu olmuştu. Söz konusu ziyaret,  Avrupa Birliği’ni (AB) rahatsız etmişti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, 4 Temmuz akşamı "AB'nin dönüşümlü başkanlığının AB adına Rusya ile etkileşim kurma yetkisi yok. Avrupa Konseyi net: Rusya saldırgan, Ukrayna kurban. Ukrayna hakkında Ukrayna olmadan hiçbir tartışma yapılamaz." diyerek tepkisini göstermişti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.