SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalin 10. yılında Ana Vatan Anıtı önünde Kırım Tatar bayrağı açıldı

Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü'nün 10. yıl dönümünde, Ukrayna'nın çeşitli kentlerinde yaşayan Kırım Tatarları tarafından imzalanan tarak tamgalı Gökbayrak Ukrayna'daki Ana Vatan Anıtı'nda açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalin 10. yılında Ana Vatan Anıtı önünde Kırım Tatar bayrağı açıldı

Ukrayna devleti içerisinde özerk bir cumhuriyet olarak yer alan Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinin üzerinden tam 10 yıl geçti. Topyekûn Rus saldırılarına karşı 24 Şubat 2022'den bu yana güçlü bir şekilde direniş gösteren Ukrayna'da 26 Şubat Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü'nde tarak tamgalı Kırım Tatar bayrağı açıldı. 

KIRIM TATAR BAYRAĞI UKRAYNA'DAKİ ANA VATAN ANITI ÖNÜNDE AÇILDI

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov'un desteklediği, bir aktivizm sembolüne dönüşen Kırım Tatarı bayrağı Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'deki "Ana Vatan Anıtı" önünde açıldı. Ukrayna'nın çeşitli şehirlerinde yaşayan Kırım Tatarları tarafından imzalanan ve büyüklüğü ile göze çarpan bayrakla Kırım Tatarları özgürlük mesajı verdi.

Bir 3 kişi, anıt ve yazı görseli olabilir

KIRIM İŞGALDEN KURTARILDIKTAN SONRA BAYRAK, MÜZEYE TESLİM EDİLECEK

Eyleme önderlik eden Kırım Tatarı İsmail Ramazanov, vatan Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması sonrasında bayrağın Kırım İşgal Müzesi'ne teslim edileceğini belirtti. Ramazanov sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Dün arkadaşlarımızla güzel bir gündü. Kırım'ın işgali anında tüm Ukrayna'nın birliğinin şahidi olarak ana vatanın yanında çoktan tarihi bir miras haline gelen bayrağımızı açtık. Kırım Tatar halkı olan yenilmezlerin tek bayrağının tarihi... Sizin gibi insanların olmasından onur duyuyorum. Tek bayrağın tarihi halkımızın boyun eğmez ruhunun sembolü olarak devam ediyor, hepinize teşekkürler. Bu eylemi yaptığımızda her birimiz bu girişimin derinliğini anladık. İşgalciye topraklarımızda yabancı olduklarını bu şekilde göstermek, Kırım'da barışçıl mücadelesini sürdüren Kırımlılarımıza manevi destek vermek zorunda kaldık.

Eylemin öncüsü olarak Kırım'ın işgalden kurtarılmasından sonra bayrağımızı Kırım'ın merkezindeki müzeye teslim etme kararı aldım. Özgür Kırım'a ve şanlı Ukrayna'ya"

ANA VATAN ANITINDEKİ SSCB İZİ SİLİNDİ

Başkent Kıyiv'deki Ana Vatan Anıtı 3 Ağustos 2023'te değişikliğe uğramıştı. Anıttaki kalkan üzerinde yer alan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arması yerinden kaldırılmış ve Ukrayna'nın devlet arması olan Üç Dişli Mızrak yerleştirilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.