SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci Rusya, Karadeniz Komisyonu başkanlığını yapamayacak

Ukrayna heyeti, Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu (Karadeniz Komisyonu) dönem başkanlığının işgalci devlet Rusya'ya devredilmesini engelledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Rusya, Karadeniz Komisyonu başkanlığını yapamayacak

Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu (Karadeniz Komisyonu) 44. Olağan Komisyonerler Toplantısı sırasında Ukrayna heyeti, dönem başkanlığının Romanya'dan işgalci devlet Rusya'ya devredilmesini engellemeyi başardı.

Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından 16 Ekim’de yapılan açıklamada, Karadeniz Komisyonu 44. Olağan Komisyonerler Toplantısı sırasında Ukrayna’nın, Rusya'nın Komisyon’daki dönem başkanlığını engellediğini bildirildi.

Toplantıda konuşan Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Olena Kramarenko , “Rusya'nın bu komisyona başkanlık etmesi fikri bile saçmalıktır. Ukrayna tarafı, Karadeniz'in Kirlilikten Korunmasına İlişkin Sözleşme'ye taraf olarak Ukrayna'ya savaş açan ve saldırgan eylemleri nedeniyle Sözleşme'nin ve Karadeniz'e ilişkin Stratejik Eylem Planı'nın uygulanmasını imkansız kılan işgalci ülkenin, Karadeniz Komisyonu gibi uluslararası bir kuruma başkanlık edemeyeceğine inanmaktadır. Komisyon üyelerini konumumuzu desteklemeye ve gelecekte benzer silahlı saldırı vakaları önlemek için gerekli tüm önlemleri almaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

KARADENİZ KOMİSYONU

Karadeniz Komisyonu, ülkelerin ortak stratejiler belirleyerek Karadeniz'de kirlilik ve ekosistemin bozulması ile mücadele etmek, biyoçeşitlilik kaybını önlemek, ortak proje ve faaliyetler gerçekleştirmek amacıyla 15 Aralık 2000 tarihinde kuruldu.

Komisyon, 21 Nisan 1992 tarihinde imzalanan Bükreş Sözleşmesi'nin uygulama organıdır. Karadeniz Komisyonu; Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Türkiye'den oluşuyor. Karadeniz Komisyonu'na faaliyetlerinde yardımcı olmak üzere oluşturulan ve bölgesel düzeyde koordinasyonu sağlamakla görevli Karadeniz Komisyonu Daimi Sekretaryası İstanbul'da bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.