SON DAKİKA
Hava Durumu

Bodnar: Arabuluculuk için Türkiye gibi güçlü olmak şart

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye’nin arabuluculuk konumuna ilişkin değerlendirme yaptı. Bodnar, "Arabuluculuk konumu için şart güçlü bir ülke olmak, Türkiye gibi.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2024 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bodnar: Arabuluculuk için Türkiye gibi güçlü olmak şart

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye merkezli Habertürk yayın kuruluşuna 21 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye’nin arabuluculuk konumuna ilişkin röportaj verdi. Bodnar, röportajda "Gıda ve Serbest Seyrüsefer Konferansı"na, 75. NATO Zirvesi'ne ve Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşı arasındaki arabuluculuk konumunu değerlendirdi.

“TÜRKİYE SON DÖNEMDE HEM ARABULUCULUKTA HEM DE TAHIL KORİDORUNUN DÜZENLENMESİNDE ÇOK BÜYÜK BİR DENEYİME SAHİP”

Bodnar, dünya pazarlarına gıda ve tarım ürünleri tedariki konusunda Türkiye’nin lider konumda olduğunu söyleyerek “Türkiye son dönemde hem arabuluculukta hem de tahıl koridorunun düzenlenmesinde çok büyük bir deneyime sahip. Hem dünyanın açlık çekmemesine yardımcı olmak hem de güvenli seyir rotalarının düzenlenmesinde birlikte çalışabileceğimizi göstermek hem Ukrayna hem de Türkiye için büyük bir başarı. Sadece Ukrayna'nın ürünleri satması, sadece Türkiye'nin transit geçişini organize etmesi için değil, aynı zamanda Güney ülkelerindeki, küresel pazarlardaki alıcılar için de önemli olan bir konudur, çünkü tahıl fiyatlarını anında etkilemektedir. Genel gıda güvenliğine yönelik tarım ürünleri, örneğin tahıl inisiyatifi kapsamındaki tahılın Türkiye'nin de dahil olduğu Ukrayna'dan tedarik edilmesi için Dünya Gıda Örgütü ile birlikte çalışıyoruz. Bu tahılı Afganistan, Nijerya, Somali gibi birçok ülkenin ihtiyacına ulaştırıyoruz. Bu süreç iyi organize ediliyor.” ifadelerini kullandı.

2024 Ağustos tarihinde Türkiye'de serbest seyrüsefer ve gıda güvenliği konularına ilişkin bir toplantı düzenlenecek.

“ARABULUCULUK KONUMU İÇİN ŞART GÜÇLÜ BİR ÜLKE OLMAK”

Bodnar, arabuluculuk rolü için güçlü bir ülke olmanın şart olduğunu ileri sürdü ve Türkiye’yi örnek göstererek “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Fidan, devam eden bu çatışmaya çözüm bulmak için bizzat çok çaba ve zaman harcadılar. varılan ve dünya çapında başarılı olan bu tahıl anlaşması aynı zamanda Türkiye'nin şampiyonluğudur. Türkiye aslında tam teşekküllü işgalden önce bile esir değişiminde başarılı olmuştu. Türkiye hem dünyada hem de Afrika ülkelerinde lider ülke konumunda. Bu tarz bir arabuluculuk konumu için şart güçlü bir ülke olmak, Türkiye gibi.” dedi.

 TEMEL ÖN KOŞUL UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Ateşkes sürecine dair ise Bodnar şu şekilde konuştu:

“Ateşkes yeterli değil, temel ön koşul Ukrayna'nın toprak bütünlüğüdür. Her şeyden önce Ruslar da kaynaklarını tüketiyor ve yarım milyonun üzerinde kişiyi kaybettiklerini söylemiyorlar. Türkiye'nin Ukrayna'ya yardım etme çabaları gerçekten hayranlık verici. Siyasi, insani ve askeri olarak atılan tüm adımlar için gerçekten minnettarız.”

Bodnar, Habertürk’e NATO'nun 75. Yıl zirvesinde üye ülkelerin Ukrayna'ya 40 milyar doların üzerinde yardım yapmayı taahhüt etmesi ve Ukrayna'nın NATO üyelik sürecini de değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:

 “Ukrayna'yı desteklemek için ileriye doğru atılmış iyi bir adım. NATO'nun kendisi ve üyeler arasındaki ittifak tarafından gerçekleştirilen çok cesur ve cesaretli eylemlerdir, fakat NATO, Ukrayna'nın ana üyeliği konusuna hâlâ yanıt vermeyen bir örgüttür. Savaştan sonra Avrupa'da barışı korumak için NATO üyesi olacağımıza inanıyoruz.”

NATO ZİRVESİ'NDE UKRAYNA'YA DEV YARDIM SÖZÜ! 

ABD'nin başkenti  Vaşington'da 9-11 Temmuz 2024 tarihinde yapılan NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi yapılmıştı. Zirvede ittifaka üye 32 üye ülke, Ukrayna'nın hedeflediği NATO üyeliği için "geri dönülemez bir yola girildiği" konusunda mutabık kalırken, Ukrayna'nın üyeliği için bir tarih belirlenmemişti. Birlik aynı zamanda Ukrayna'ya gelecek yıl için, ilk kez Amerikan F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere yaklaşık 43,3 milyar dolarlık askerî yardım sözü vermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.