SON DAKİKA
Hava Durumu

BM'de, Rusya'ya Ukrayna'dan "kayıtsız, şartsız ve hemen" çekilme çağrısı içeren karar tasarısı kabul edildi

BM Genel Kurulunda, Rusya'ya Ukrayna'dan "kayıtsız, şartsız ve hemen" çekilme çağrısı içeren karar tasarısı kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2023 00:15
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2023 02:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM'de, Rusya'ya Ukrayna'dan "kayıtsız, şartsız ve hemen" çekilme çağrısı içeren karar tasarısı kabul edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, bugün işgalci devlet Rusya'ya "kayıtsız, şartsız ve hemen" Ukrayna topraklarından çekilme çağrısı içeren karar tasarısını oy çokluğuyla kabul edildi.

BM'de iki gün süren "BMGK Özel Acil Ukrayna Oturumu" birçok konuşmacının katılımıyla gerçekleştirildi. Karar, 193 üyenin yer aldığı kurulda, 32 "çekimser" ve 7 "hayır" oyuna karşı kullanılan 141 oy (çokluğu) ile kabul edildi.

Karara; Rusya, Belarus, Mali, Suriye, Nikaragua, Eritre, Kuzey Kore, "hayır" oyu kullanan ülkeler arasında yerini alırken Küba, Cezayir, Ermenistan, Bangladeş, Bolivya, Çin, Hindistan, Pakistan, İran, Kazakistan, Özbekistan, Sudan, Uganda ve Vietnam çekimser oy kullanan ülkelerden oldu.

ARALARINDA TÜRKİYE'NİN DE OLDUĞU ÜLKELERDEN "ADİL BARIŞ ÇAĞRISI"

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50'den fazla ülkenin eş sunucusu olduğu kararda, BM şartı uyarınca tüm üyelerin bir başka devletin toprak bütünlüğüne ya da siyasal bağımsızlığına karşı kuvvet kullanma tehdidine ya da kuvvet kullanılmasına başvurmaktan kaçınması gerektiğine dikkat çekildi.

Kararda, kuvvet kullanma tehdidi ya da kuvvet kullanarak elde edilen toprakların yasal olarak tanınmayacağının altı çizilirken, kalıcı ve adil bir barışın uluslararası barış ve güvenliğe katkı sağlayacağı belirtildi.

RUSYA KINANDI

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının insani boyutta yarattığı korkunç tahribatın kınandığı kararda,  savaşın küresel gıda güvenliği, enerji, nükleer ve çevre güvenliğine olumsuz etkileri de ele alındı.

Karar kapsamında, tüm üye ülkelere ve uluslararası örgütlere "Ukrayna'da kapsamlı, adil ve sürdürülebilir" bir barış elde edilmesi yönünde diplomatik çabalarını artırma çağrısı yapıldı. Ayrıca kararda, Ukrayna'nın uluslararası tanınan sınırları uyarınca kara sularına da uzanarak egemenlik, bağımsızlık, birlik ve toprak bütünlüğüne bağlılık vurgulandı.

RUSYA'NIN UKRAYNA'DAN ACİL BİR ŞEKİLDE ÇEKİLMESİ İSTENDİ

Söz konusu kararda, "Rusya Federasyonu'nun kayıtsız, şartsız ve acil bir şekilde tüm Ukrayna topraklarından askeri güçlerini çekme ve çatışmaya son verme çağrımızı yineliyoruz." ifadelerine vurgu yapıldı.

SAVAŞ SUÇLARININ TESPİT EDİLMESİ VE CEZALANDIRILMASI İÇİN ÇAĞRI

Öte yandan kararda, çatışmaya taraf olanların uluslararası insani hukuk uyarınca tüm yükümlülüklerini yerine getirmeleri talep edilerek sivil toplumun güvenliği ve insani yardımın engelsiz ulaşımının sağlanması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca kararda, uluslararası hukuka göre suç kabul edilen eylemlerin bağımsız soruşturmalarla tespit edilmesi ve cezalandırılması gerektiği vurgulandı.

ZELENSKIY: DÜNYANIN UKRAYNA'YA DESTEĞİNİN GÜÇLÜ BİR SİNYALİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, oy çokluğuyla kabul edilen karar tasarısı sonrası Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy Twitter hesabından konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Zelenskıy, BM Genel Kuruluna teşekkürlerini ifade ederek şu ifadelere yer verdi:

 "Ukrayna'da kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir barışın temelini oluşturan BM Şartı İlkeleri" başlıklı önemli kararını destekleyen tüm ülkelere minnettarım.
Bu karar, Ukrayna'ya dünya desteğinin zayıflamadığının güçlü sinyalidir. Rusya'nın topyekûn saldırısının yıldönümü bağlamında dünyanın Ukrayna halkı ile dayanışmasının güçlü kanıtıdır. Ukrayna'nın barış formülüne küresel desteğin güçlü bir tezahürüdür."

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı ve eski Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga (Andriy Sybiha) ise konuya ilişkin "Dünya, Ukrayna'nın yanında! Dünya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın mümkün olan en hızlı şekilde sona ermesini istiyor. Barış bir an önce kurulsun, BM Şartı İlkelerine dayanarak ve Ukrayna'nın Barış formülü ilkeleri üzerine." ifadelerini paylaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.