SON DAKİKA
Hava Durumu

AKPM: Mevcut savaş, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik soykırım politikasının yeni bir aşamasıdır

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), kabul ettiği kararda sivillere yönelik saldırılar, çocukların kaçırılması ve kitlesel savaş suçları da dahil olmak üzere Rusya’nın Ukrayna’daki mevcut eylemlerinin soykırım politikasının bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 18:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AKPM: Mevcut savaş, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik soykırım politikasının yeni bir aşamasıdır

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, bugün “Holodomor’un 90. yıl dönümünün anılması: Ukrayna bir kez daha soykırım tehdidiyle karşı karşıya" başlıklı kararı kabul etti. Kararda, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırgan savaşın, Ukrayna ulusunu yok etmeye yönelik önceki girişim bağlamında değerlendirilmesi ve bunun Rusya'nın soykırım politikasının yeni bir aşaması olarak görülmesi gerektiği vurgulandı.

80 AKMP üyesi tarafından desteklenen kararda bir kere daha, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle Ukrayna’da 1932-1933 yılları arasında uygulanan ve milyonlarca Ukraynalının ölümüne sebep olan Holodomor'un (sunî açlık) Ukrayna halkına karşı yapılan bir soykırım olduğu teyit edildi.

UKRAYNA YİNE SOYKIRIM TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYA

Ayrıca kararda AKPM’nin, Ukrayna'nın Rusya Federasyonu tarafından başlatılan geniş çaplı işgal saldırısı sırasında karşı karşıya kaldığı soykırım tehdidinden derin endişe duyduğu ifade edildi. Bu bağlamda, Ukrayna halkının bağımsız bir ulus olarak var olma hakkını reddeden en üst düzey Rus yetkililerin açıklamalarına dikkat çekildi. Belgede, Rus ordusunun Ukrayna'ya karşı savaşta kullandığı yöntemlerin ve geçici olarak işgal altında bulunan Ukrayna topraklarındaki Rus yetkililerin yasa dışı eylemlerinin, bu açıklamaların sadece bir tehdit olmadığını gösterdiği belirtildi.

AKPM, Buça, İrpin ve diğer şehirlerdeki toplu katliamların, yoğun nüfuslu bölgelerde güçlü patlayıcılar, termobarik ve misket bombalarının kullanılmasının savaş suçu olduğunu ve bunların geniş ölçekli sistematik doğası göz önüne alındığında insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda kararda şehirlerin kuşatılması ve yıkılması, Ukrayna'daki hayatî önem taşıyan sivil altyapının sistematik bombardımanı ve tahrip edilmesi, geçici işgal altında bulunan Ukrayna topraklarındaki Ukrayna yanlısı aktivistlere sistematik olarak zulmedilmesi, geçici işgal altında bulunan bölgelerde yaşayanların zorla Rus ordusuna askere alınması, Ukrayna'nın kültürel mirasının sistematik olarak yok edilmesi gibi ihlallere de dikkat çekildi. 

Kararda, “On binlerce Ukraynalı çocuğun Rusya’nın uzak bölgelerine ve Belarus’a zorla nakledilmesi ve sınır dışı edilmesi bir savaş suçudur, insanlığa karşı bir suçtur ve bir soykırım unsuru oluşturabilir.” ifadesi yer aldı.

Holodomor'u Ukrayna halkına karşı bir soykırım eylemi olarak tanıyan AKPM, tüm ulusal parlamentoları ilgili kararları kabul etmeye çağırdı. Ayrıca AKPM, üye devletlerin hükûmetlerine, Ukrayna halkının soykırım saldırısına karşı mücadelesine yardım etmeye ve insanlığa karşı işlenen suçlar ile savaş suçlarının sorumlularını adalet önüne çıkarmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırdı.

UKRAYNA AKPM’YE TEŞEKKÜR ETTİ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, AKPM’nin ilgili kararını kabul etmesini memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "AKPM üyelerine dayanışmaları ve destekleri için derinden minnettarız. Bu yenilenen karar, uluslararası topluma daha fazla Rus zulmünün önlenmesi ve bu korkunç suçların sorumlularının adalet önüne çıkarılmasının acil gerekliliği konusunda güçlü bir hatırlatma görevi görmektedir." ifadelerine yer verildi.

Ukrayna'nın egemenliğini savunma ve halkını koruma arzusunda kararlı olduğunu vurgulayan Bakanlık, “Tüm devletleri ve uluslararası örgütleri 1932-1933 yılları Holodomor’u Ukrayna halkına karşı işlenen soykırım eylemi olarak kabul etmeye, Rusya'nın devam eden saldırgan ve soykırım eylemlerini kınamaya ve Ukrayna'nın özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğü mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz.” çağrısında bulundu.

HOLODOMOR SOYKIRIMI

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi. Milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya ise gerçekleri reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holodomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Fransa, Slovenya, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru dahil yaklaşık 30 ülke Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

AKPM ilk kez Ekim 2023'te Holodomor'u soykırım eylemi olarak nitelendiren bir kararı kabul etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.