SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi: Putin'in Holodomor'u gerçekleştiren Stalin'den hiçbir farkı yok

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekun saldırıları başlatarak Ukrayna'da açlığa ve ölüme neden olduğunu ayrıca küresel gıda güvenliğini daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2023 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2023 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi: Putin'in Holodomor'u gerçekleştiren Stalin'den hiçbir farkı yok

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i,  1932-1933 yıllarında Holodomor (Suni Açlık) Soykırımı gerçekleştirerek milyonlarca Ukraynalıyı kasıtlı olarak açlığa mahkum eden Sovyet diktatör Stalin ile kıyasladı. Linda Thomas Greenfield, Putin’in, tıpkı Stalin gibi, gıdayı bir savaş silahı olarak kullanarak dünya çapında savunmasız insanlara karşı savaş yürüttüğünü ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde dün düzenlenen toplantıda, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekün savaşının Ukrayna altyapısına ve dünya gıda güvenliğine olan etkileri ele aldı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, konuşmasını bu hafta Holodomor Soykırımının 90. yıl dönümünün kaybedileceğini hatırlatarak başlattı.

"PUTİN STALİN'DEN İLHAM ALDI!"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, “Milyonlarca Ukraynalı kadın, erkek ve çocuk, Stalin rejiminin sert ve baskıcı politikaları, kasıtlı olarak yaratılan kıtlık nedeniyle hayatını kaybetti. Bu zulmü dizginlemediğimizde neler olacağına dair bir uyarı oldu. Ancak Putin bunu bir uyarı olarak algılamadı, aksine ilham aldı. Stalin gibi Putin de gıdayı savaş silahı olarak kullanıyor. Ve Stalin gibi Putin de Ukrayna'da açlığa ve ölüme neden oldu. Rusya, yalnızca Ukrayna halkına ve onun gıda tedarikine karşı savaşmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya çapında Ukrayna'dan yapılan gıda ihracatına bağımlı olan savunmasız insanlara karşı da savaş yürütüyor.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'DAKİ DUĞDAY ÜRETİMİ YÜZDE 35 AZALDI

Rusya topyekun işgal girişimi başlatmadan önce Ukrayna’nın önde gelen tarım ürünleri üreticisi ve ihracatçılarından biri olduğunu ancak geniş çaplı savaşın başlamasıyla ülkedeki buğday üretiminin yüzde 35 azaldığını hatırlatan Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın saldırgan eylemleriyle küresel gıda güvenliğini daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, “Üretim neden azaldı? Çünkü Rusya Ukrayna'nın tahılını çaldı, tarım arazilerini yok etti, Ukrayna'nın tarımsal altyapısını ve liman şehirlerini bombaladı.” dedi.

HOLODOMOR SOYKIRIMI 

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.