SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesine tepki gösterdi!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesinin gerilimi tırmandıracağını söyleyerek tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 10:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesine tepki gösterdi!

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, dün yaptığı basın açıklamasında Rusya’ya balistik füze tedarik eden İran’a tepki gösterdi. Savett, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin başlangıcından bu yana Rusya ile İran arasındaki güvenlik ortaklığının derinleştiği konusunda uyarılarda bulunduklarını ve bu raporlardan endişe duyduklarını belirtti.

İran'a ait balistik füzelerin Rusya'ya tedarik edilmesini Savett şu ifadelerle değerlendirdi:

“İran'ın balistik füzelerinin Rusya'ya herhangi bir şekilde aktarılması, İran'ın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşına verdiği desteğin önemli ölçüde artması anlamına gelecektir."

Birleşik Krallık merkezli Reuters Haber Ajansı, ağustos ayında İran'ın Rusya'ya balistik füze sevkiyatı gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Reuters’a göre Rusya’ya tedarik edilecek Fath-360 sistemi, 120 kilometre menzile ve 150 kilogramlık harp başlığına sahip balistik füzeler fırlatabiliyor.

Wall Street Journal gazetesi ise bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde İran’ın kısa menzilli füzeleri Rusya'ya teslim ettiğini kaydetmişti.

İRAN’IN BM MİSYONUNDAN AÇIKLAMA

İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, Tahran'ın savaşa ilişkin tutumunun değişmediğini bildirdi. Açıklamada "İran, çatışmaya dahil olan taraflara askeri yardım sağlanmasının, insan kayıplarının artmasına, altyapının tahrip olmasına ve ateşkes müzakerelerinden uzaklaşmaya yol açmasını insanlık dışı olarak değerlendirmektedir. Dolayısıyla İran, yalnızca kendisi bu tür eylemlerde bulunmaktan kaçınmakla kalmıyor, aynı zamanda diğer ülkeleri de çatışmaya dahil olan taraflara silah tedarikini durdurmaya çağırıyor.” ifadeleri yer aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.