SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den tahıl koridorunda anlaşmayı baltalayan Rusya'ya uyarı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 17 Temmuz 2023 tarihinde sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2023 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2023 10:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'den tahıl koridorunda anlaşmayı baltalayan Rusya'ya uyarı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 16 Temmuz 2023 tarihinde CBS NEWS’e verdiği demeçte, 17 Temmuz 2023'te sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmamasının, Rusya'ya diplomatik anlamda pahalıya mal olacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in anlaşmadaki tutumunu değerlendiren Jake Sullivan, son aylarda Putin'in tahıl anlaşmasıyla ilgili fikrini defalarca değiştirdiğini kaydetti.

ABD: RUSYA'YA PAHALIYA MAL OLACAK

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Eğer gerçekten bundan (Tahıl Koridoru Anlaşması) saparlarsa, dünyanın geri kalanı buna bakacak ve Rusya'nın, Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkelerinde yaşayanların, kendi yiyeceklerini satın alabilmelerini engellediğini söyleyecektir. Bunun gelecekte Rusya'ya diplomatik maliyeti olacağını düşünüyorum” dedi.

Sullivan, Putin'in bir seçim yapmak zorunda kalacağını ve ABD'nin her türlü senaryoya hazır olduğunu kaydetti. ABD'li yetkili, bu konuda Ukrayna ile yakın işbirliği içinde çalıştığını da sözlerine ekledi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletilecek. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.