SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tahıl Koridoru

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tahıl Koridoru haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tahıl Koridoru haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiha: Türkiye, barış için kritik bir aktör Haber

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiha: Türkiye, barış için kritik bir aktör

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Polonya’nın başkenti Varşova’da bir toplantı gerçekleştirdi. Sıbiha ve Sikorski, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. SIBİHA: TÜRKİYE'YE MİNNETTARIZ Sıbiha, “Türkiye'nin [Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılarının sona erdirilmesindeki] rolü, hem bu ülkenin potansiyeli hem de bölgede, özellikle de Karadeniz bölgesinde oynadığı rol göz önüne alındığında son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Sıbiha, Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki en büyük ordulardan birine sahip olduğunu anımsattı ve “Ukrayna'da adil ve kapsamlı bir barışın sağlanmasına yönelik gelecekteki anlaşmalar bağlamında bu rol kesinlikle elzem olacaktır.” dedi. 2022 yılında Türkiye’nin girişimiyle kurulan tahıl koridorunu hatırlatan Sıbiha, “Türkiye aynı zamanda savaş esirlerinin serbest bırakılması süreçlerinde de aktif olarak yer aldı ve bunun için minnettarız.” şeklinde konuştu. ZELENSKIY: UKRAYNA, TÜRKİYE'Yİ BİR GÜVENLİK GARANTÖRÜ OLARAK GÖRÜYOR Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kıyiv’de 23 Şubat 2025 tarihinde gerçekleşen bir basın toplantısında, Avrupa ve ABD’nin mutlaka müzakere masasında olacağını belirtmişti. Bu bağlamda Zelenskıy, “Avrupa derken sadece AB değil. Örneğin Türkiye. Hangi noktada, hangi formatta, hangi rolde bilmiyorum şimdilik tam olarak söyleyemem. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, bizim kendisini önemli bir güvenlik garantörü olarak gördüğümüzü biliyor. Bu konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Bence, Avrupa genel olarak Türkiye’yi dikkate almalı. Çünkü, Avrupa'da 2 büyük ordu var: Ukrayna ordusu ve Türk ordusu. Avrupa’nın en büyük orduları..." ifadelerini kullanmıştı.

Starmer, Rusya'nın Karadeniz'deki saldırılarına tepki gösterdi Haber

Starmer, Rusya'nın Karadeniz'deki saldırılarına tepki gösterdi

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, 22 Ekim 2024 tarihinde basın ofisinden yaptığı açıklamada, Rusya’nın Karadeniz’deki saldırılarına değindi. Starmer, "Rusya'nın Karadeniz'deki limanlara yönelik ayrım gözetmeyen saldırıları, Putin'in küresel gıda güvenliği konusunda kumar oynamaya istekli olduğunu gösteriyor." dedi. Starmer, Ukrayna'nın güneyindeki Karadeniz limanlarına yönelik olarak son dönemde yoğunlaşan saldırıların, Filistin ve diğer Küresel Güney ülkelerine gıda sevkiyatında gecikmelere yol açtığını belirtti. RUSYA KARADENİZ'DEKİ EN AZ 4 TİCARİ GEMİYİ VURDU Birleşik Krallık istihbaratına dayanarak konuşan Starmer, Rusya'nın 5-14 Ekim 2024 tarihleri ​​arasında Karadeniz'de en az dört ticari gemiyi vurduğunu kaydetti. Starmer, "Putin barbarca savaşında üstünlük elde etmeye çalışmak için Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki milyonlarca savunmasız insana zarar veriyor." ifadelerini kullandı. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI  Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.  Ukrayna ise tahıl ihracatını çeşitli yollarla ilgili ülkelere göndermeye devam ediyor.   

Kremlin sözcüsü açıkladı: Tahıl koridoru yeniden açılacak mı? Haber

Kremlin sözcüsü açıkladı: Tahıl koridoru yeniden açılacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamalara istinaden, Rusya'nın daha önce tek taraflı olarak feshettiği Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın yeniden başlatılmasıyla ilgili herhangi bir senaryoyu yok saymadığını belirtti. "KREMLİN HERHANGİ BİR ANLAŞMAYI GÖZ ARDI ETMİYOR" Volodımır Zelenskıy ile bir araya gelen Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeye ilişkin olarak, Karadeniz'de seyir güvenliği ve tahıl koridoru konularının ele alındığını belirtmişti. Dmitriy Peskov, 12 Temmuz 2024 tarihinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kremlin herhangi bir anlaşmayı göz ardı etmiyor. Başkan (Vladimir) Putin defalarca diyaloğa açık olduğunu söyledi." ifadelerini kullandı. Peskov ayrıca, tahıl konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmasının, "mevcut durumun genel bağlamı içinde" bir dizi konu kapsamında sağlanması gerektiğini kaydetti. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI  Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Ukrayna deniz yoluyla 9 ayda 50 milyon ton mal ihraç etti! Haber

Ukrayna deniz yoluyla 9 ayda 50 milyon ton mal ihraç etti!

BM ve Türkiye'nin arabuluculuğunda kurulan Tahıl Koridoru'nun Rusya'nın tek taraflı olarak çekilmesi ile sonlanmasının ardından Ukrayna’nın Karadeniz’de kurduğu “insani koridor” ile 9 ayda 50 milyon ton mal ihraç edildi. Ukrayna Deniz Limanlarının İdaresi tarafından 1 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, “9 ayda 50 milyon ton!!! İlk gemi Joseph Shulte, 16 Ağustos 2023'te Ukrayna koridorundan geçtiğinden beri, düşmanın kritik altyapımızı sürekli bombalamasına rağmen Ukrayna'nın Karadeniz limanları bu rekor hacimdeki malı işledi. Şu ana kadar 1737 gemi işlendi!” ifadelerine yer verildi. Öte yandan Ukrayna Altyapı ve Kalkınma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna Deniz Limanları İdaresi, uluslararası ortakları ve liman endüstrisindeki tüm çalışanların ortak çabaları sayesinde, Ukrayna tarım ürünlerinin deniz yoluyla istikrarlı bir şekilde ihracatını sağlamak mümkün olduğunu belirtti. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda 2023 yılda imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlamıştı. Ancak Rusya Temmuz 2023’te anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı. O zamandan beri anlaşmanın yeniden canlandırılması için Türkiye ve BM aracılığıyla görüşmeler yürütülüyordu. Öte yandan Ukrayna Karadeniz’de alternatif bir rota oluşturduğunu duyurarak limanlarından mal ihraç etmeye başladı.

Odesa'dan gelen 25 bin ton Ukrayna tahılı, Samsun Limanı üzerinden Nijerya'ya gidecek Haber

Odesa'dan gelen 25 bin ton Ukrayna tahılı, Samsun Limanı üzerinden Nijerya'ya gidecek

Başlattığı topyekûn saldırılar nedeniyle Ukrayna'nın tahıl ticaretini engelleyen Rusya, dünyayı gıda krizinin eşiğine sürükledi. Temmuz 2022'de Ukrayna ve Türkiye'nin girişimleriyle başlatılan ve bir yılın sonunda Rusya'nın baltaladığı Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna'nın ekonomisini sarstı. Ancak, Ukrayna, Afrika ülkeleri gibi gıda konusunda ciddi bir kriz yaşayan bölgelere yönelik tahıl sevkiyatını sürdürüyor.  UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ TAHIL SEVKİYATINI YERİNDE İNCELEDİ Odesa Limanı'ndan yola çıkan 25 bin ton Ukrayna tahılı, Samsun'daki tahıl ambarlarında Nijerya'ya hareket etmek üzere hazırlanıyor. Limanda, denetimi ve işlemesi yapılan tahıl yüklü gemiler, 10 gün sonra Nijerya'ya hareket edecek. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, tahıl sevkiyatını yerinde takip etmek üzere 18 Aralık 2023 tarihinde Samsun Limanı'nda incelemelerde bulundu. ???? Ukrayna’nın Odesa Limanı’nda Nijerya’ya doğru hareket edecek olan Fuat Sezgin adlı gemiye, 25 bin ton tahıl yükleniyor ???? Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 18 Aralık 2023 tarihinde tahıl yüklenen gemiyi yerinde inceledi ???? Ukrayna tahılını taşıyan Fuat Sezgin… pic.twitter.com/MMFhyVxgfQ — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 19, 2023 Ukrayna Büyükelçisi, limandaki Fuat Sezgin adlı gemiyi gezerek 50 kiloluk tahıl yüklü çuvalların sevkiyatını takip etti. Ayrıca, geminin kaptanı Tolga Öcal'dan bilgi aldı. Büyükelçiye, Birleşmiş Miletler (BM) Dünya Gıda Programı Türkiye Temsilcisi, büyükelçilik çalışanları ve gemi çalışanları eşlik etti. Bodnar, Samsun Limanı'nda tahılın yüklendiği Fuat Sezgin isimli geminin Kaptanı Tolga Öcal'dan bilgi aldı.  KAPTAN TOLGA ÖCAL, TAHIL SEVKİYATINA İLİŞKİN SÜRECİ QHA'YA AKTARDI Nijerya'ya gidecek olan Fuat Sezgin isimli geminin kaptanı Tolga Öcal, tahıl sevkiyatına ilişkin QHA'ya bilgi verdi. Ukrayna tahılını taşıyan geminin kasım ayı sonlarında Samsun Limanı'na geldiğini velirten Kaptan Öcal, tahılların 50 kiloluk çuvala paketlendiğini ve 10 günün ardından Nijerya'ya sevk edileceğini bildirdi. Süreci QHA mikrofonuna anlatan Öcal, "Buğday burada alındıktan sonra gerekli kontroller yapıldıktan sonra paketlenip gerekli izinler alındıktan sonra gemimize yükleniyor" dedi. Kaptan Öcal, Ukrayna tahıl sevkiyatının ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesinin bir parçası olmaktan onur duyduğunu ve mutlu olduğunu belirtti. Öte yandan, Ukrayna Büyükelçisi Bodnar'ın liman ziyareti sonrasında Samsun Valisi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Samsun'daki Ukrayna diasporası ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Tahıl koridorundan geçen gemilere eşlik etmek için Ukrayna’ya askeri botlar verilecek Haber

Tahıl koridorundan geçen gemilere eşlik etmek için Ukrayna’ya askeri botlar verilecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ortak ülkelerin Ukrayna’ya Karadeniz'deki Tahıl Koridoru’ndan geçen gemilere eşlik etmek için askeri botlar ve Odesa bölgesini korumak için hava savunması sistemleri sağlayacağını ifade etti. Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bugün “Ukrayna’dan Tahıl” adlı zirve yapıldı. Zirveden sonra düzenlenen basın konferansında konuşan Zelenskıy, farklı meydan okumalara rağmen Karadeniz'deki tahıl koridorunun çalışmaya devam ettiğini aktararak, “Rusya mümkün olduğu kadar tahıl koridorunu kapatmaya çalışıyor ama bugün güçlü bir nüfuza sahip değil” dedi. TAHIL KORİDORUNU KORUMAK İÇİN UKRAYNA'YA BOTLAR VERİLECEK Koridorun çalışmalarına ilişkin Bulgaristan, Romanya ve Birleşik Krallık ile anlaşmaların sağlandığını belirten Zelenskıy, “Ortaklarımızla anlaştık ve güvenliği sağlamak için gemilere denizde eşlik edeceğiz. Gemilerin teslim alınması konusunda halihazırda belirli anlaşmalarımız mevcut. Yani ortakların sağlayacağı botlarla Ukrayna tahıl taşıyan gemilere eşlik edecek" ifadelerini kullandı. ODESA BÖLGESİ İÇİN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ SAĞLANACAK Ayrıca Zelenskıy, Odesa bölgesi için hava savunma sistemlerinin sağlanması konusunda da ilerlemelerin kaydedildiğini ifade ederek, "Yakın zamanda bu bölge güçlü hava savunma sistemiyle korunacaktır. Sadece gemileri değil Odesa bölgesinde yaşayan insanları da korumak bizim için çok önemli" dedi.

BM: Tahıl Koridoru Anlaşması’nın tekrar uygulanması zor Haber

BM: Tahıl Koridoru Anlaşması’nın tekrar uygulanması zor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 8 Kasım 2023 tarihinde tahıl koridorunun yeniden açılabilmesi konusunda dünyanın önde gelen basın kuruluşu Reuters'a açıklama yaptı. Antonio Guterres yaptığı açıklamada, Tahıl Koridoru Anlaşması’nı canlandırmanın bu aşamadan sonra zor olacağını söylerken; “Çok zor olacak. Çabalamaya devam ediyoruz ancak zor olacak” ifadelerini kullandı. Guterres, amacın Rusya ve Ukrayna'nın birbirlerine karşılıklı hareket trafiği özgürlüğüne izin verme konusunda anlaşmaya varmalarını sağlamak olacağını ancak bunun pek olası olmadığını belirtti. RUSYA, TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINI ASKIYA ALDI Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 17 Temmuz 2023 tarihinde, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı fiilen askıya aldığını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Tahıl anlaşması fiilen sona erdi şartlarımız sağlanırsa geri döneriz” ifadeleri ile Rusya'nın anlaşmayı uygulamaya devam etmeyeceğini bildirdi. Peskov, adı geçen yükümlülükler yerine getirildiğinde güya Rusya'nın derhal anlaşmaya döneceğini ileri sürdü. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI  Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy: Tahıl koridoru küresel gıda fiyatlarını iyileştirecek Haber

Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy: Tahıl koridoru küresel gıda fiyatlarını iyileştirecek

Ömer Cihad KAYA   Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, tahıl koridoru anlaşması ve bu konuya ilişkin son gelişmeleri Kırım Haber Ajansının (QHA) mikrofonlarına değerlendirdi. Kırım Haber Ajansının küresel piyasaları derinden etkileyen gıda krizi ve Ukrayna tahıl koridoru çerçevesindeki sorularına yanıt veren Bakan Solskıy, Türkiye'nin tahıl koridorunun oluşturulması yönündeki etkin rolüne dikkat çekti. Bakan Solskıy, "Bence dünya Ukrayna'ya destek olmak açısından birlik ve beraberlik içinde olur ve bu tutumu sesli bir şekilde dile getirirse savaşı hızlı bir şekilde bitirebiliriz" ifadelerini kullandı. Rus ablukası altında kalan Ukrayna tahıllarının dünya pazarına açılması için Türkiye, küresel gıda krizine çözüm bulmak adına tahıl sevkiyatı anlaşması için etkin bir rol oynadı. Ukrayna limanlarında kalan tahılların Karadeniz üzerinden taşınması için yürütülen çalışmalar meyvesini verdi ve İstanbul'da geçen hafta imzalar atıldı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çernomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde bekletilecek. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayacak Türkiye, tahılları dünya pazarına açacak. Birleşmiş Milletler çatısı altında Türkiye, Ukrayna ve Rusya askeri heyetleri, 22 Temmuz'da bir araya gelerek “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” anlaşmasını imzalamıştı. Akabinde Rusya, anlaşmaya attığı imza henüz kurumadan Odesa limanını bombaladı. Rusya'nın anlaşmayı baltalamak ve Ukrayna ekonomisine zarar vermek için çabaları devam ederken Ukrayna yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşmiş Milletler'in gözetimindeki tahıl koridorundan umutlu. Tahıl koridoru hususunda gelişen son olayların ardından Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, bugün Ankara'da temaslarda bulundu. Ukrayna Tarım Bakanı Solskıy, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile tahıl koridoru hususunda görüşme yaptı. UKRAYNA TARIM POLİTİKALARI VE GIDA BAKANI MIKOLA SOLSKIY'DAN QHA'YA ÖZEL AÇIKLAMALAR Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, Türkiye ziyaretinde tahıl koridoru çerçevesinde yaşanan son gelişmeleri ve merak edilen konu başlıklarını Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Bakan Solskıy, "Tahıl koridoru küresel gıda fiyatlarını iyileştirecek" açıklamasını yaptı. UKRAYNA TARIM BAKANI: TÜRKİYE'NİN ROLÜ ÖNEMLİ VE PAHA BİÇİLEMEZ Bakan Solskıy, röportajda şu ifadelere yer verdi: Ukrayna tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Türkiye'nin rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle Türkiye’nin buradaki rolü çok önemli ve paha biçilemez. Burada hem Türkiye Cumhurbaşkanı’nın hem de Türkiye hükumetinin de rolüne değinmekte fayda var. Çünkü bunun sayesinde söz konusu anlaşmanın imzalanması mümkün oldu. İstanbul'da imzalanan anlaşma gösterdi ki, Türkiye, Ukrayna'ya tahıl koridoru konusunda önemli bir destek veriyor. Türkiye'ye savaşın başından bu yana Ukrayna'ya verilen destekten ötürü şükranlarımı bildirmek isterim. Rusya’nın çaldığı tahıllar nedeniyle Ukrayna ekonomisi ciddi zarar gördü. Bu zararı ortadan kaldırmak için ne gibi çalışmalar yapılacak? Tabii biz zaten bunu çok zor şartlar altında gerçekleştireceğiz, bu kesin. Rusya zaten her şeyi yapabileceğini gösterdi ve biz bunun farkındayız ama sonuç itibarıyla bu anlaşmanın tarafları var ve bunlar Türkiye ve Birleşmiş Milletler. Biz de bu anlaşma kapsamında elimizden geleni yapacağız hem Ukrayna içinde hem de limanlarımızda. SOLSKIY: BU DURUMUN TEK SORUMLUSU RUSYA'DIR Dünya Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle ekonomik olarak zor durumda. Ukrayna dünya ülkelerinden ne bekliyor? Tabii bu durumdan sadece bir ülke sorumlu ve bu durumun tek suçlusu aşikâr bir şekilde Rusya’dır. Sanırım dünyada Rusya’nın başladığı saldırılardan dolayı bunun bedelini ödemeyen bir insan yoktur. En azından bazı insanlar bunun bedelini parayla ödüyor ve bu durum kesinlikle Rusya ya da Ukrayna sınırına yakın ya da uzak olsun hiç fark etmez her insan bunun sonuçlarını hissediyor. Bence bu durumda dünya tutum açısından birlik ve beraberlik içinde olur ve bu tutumu sesli bir şekilde dile getirirse biz savaşı hızlı bir şekilde bitirebiliriz. UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 8 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi. Ancak, savaş mağduru Ukraynalıların sayısının bundan çok daha fazla olduğu biliniyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.