SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tahıl

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tahıl haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tahıl haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

2024'ün ilk tahıl gemisi Ukrayna limanından ayrıldı Haber

2024'ün ilk tahıl gemisi Ukrayna limanından ayrıldı

Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı başlattığı topyekûn saldırılarıyla sivilleri hedef alırken, Ukrayna'nın dünya kamuoyuna yaptığı tahıl ticaretini kısıtlıyor. Ukrayna gemilerinin Karadeniz'de tehlike yarattığını savunan işgalci devlet, dünya ülkelerini açlığa terk ediyor. Temmuz 2023'te Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan geri çekilmesinin ardından Ukrayna, tahıl ihracatını çeşitli yollarla ilgili ülkelere gönderiyor.  25 BİN TON TAHIL NİJERYA'YA GİDECEK Ukrayna Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, 2024 yılının ilk tahıl gemisinin Ukrayna limanından ayrıldığını duyurdu. SKY GATE isimli gemi 25 bin ton tahılı Nijerya'ya teslim edecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov, "Ukrayna koridoru, bugün Ukrayna tarım ürünlerinin dünya pazarlarına ulaşılmasının ana yoludur. Bu sadece Ukrayna'nın ekonomik iyileşmesi için değil, aynı zamanda dünyanın gıda güvenliğini desteklemek için de önemlidir. Büyük Odesa limanlarından altı ayda 15 milyon tondan fazla Ukrayna tahıl kamyonu ihraç edildi. Ve açlık sınırında olan ülkelere yönelik Ukrayna Tahıl Programı kapsamında insani buğday tedarikini geri sağlıyoruz" ifadelerini kullandı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın talimatıyla Afrika ülkelerine sağlanması planlanan tahıllar, Ukrayna Gıda Programıyla alakalı ülkelere 170 bin ton hububat sağlandı.

İşgalci Rusya, Ukrayna'dan en az 1 milyar dolar değerinde tahıl kaçırdı! Haber

İşgalci Rusya, Ukrayna'dan en az 1 milyar dolar değerinde tahıl kaçırdı!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişiminin ardından küresel gıda güvenliği hala risk altında. Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, işgalci Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği topraklardan en az 1 milyar dolar değerinde tahıl kaçırdığını açıkladı. Başbakan Şmıgal, "İşgalciler, işgal edilen topraklardan her gün 12 bin ton tahılı çalıp çıkarmak için teknik araçlar geliştirdiler. Kısmen başarılı oldular çünkü Ukraynalıların kahramanca direnişi düşmanı geri çekilmeye zorladı. Ancak çalınan malların hacmi şaşırtıcı; yaklaşık 1 milyar dolar değerinde milyonlarca ton tahıl çalındı" açıklamasını yaptı. UKRAYNA, KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLAYICISI OLMAYA DEVAM EDECEK Şmıgal, işgalci Rusya’nın hırsızlıklarına ve engellerine rağmen Ukrayna’nın küresel gıda güvenliği sağlayıcılarından biri olmaya devam edeceğini vurguladı. Başbakan Şmıgal, bu yıl Ukrayna’da öngörülen üretimin geçen yılın göstergelerine göre yüzde 10 daha fazla olan 79 milyon ton olacağını bildirdi. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI  Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

İngiliz istihbaratı: Rusya, en değerli silahlarını Ukrayna’nın tahıl altyapısını bombalamak için kullanıyor Haber

İngiliz istihbaratı: Rusya, en değerli silahlarını Ukrayna’nın tahıl altyapısını bombalamak için kullanıyor

Birleşik Krallık askeri istihbaratının raporunda, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildikten sonra Kremlin'in Ukrayna’nın tahıl depolarına saldırmak için özellikle en gelişmiş Rus füzelerini kullandığı bildirildi. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden 15 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan açıklamada, “Rusya, Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çekilmesinden bu yana en değerli silahlarını Ukrayna tarımını hedef almak ve küresel gıda pazarlarına zarar vermek için kullanıyor. Şu ana kadar 280 bin ton tahıl yok edildi" ifadesi kullanıldı. Rusya, en değerli silahlarını #Ukrayna’nın tahıl altyapısını bombalamak için kullanıyorhttps://t.co/2PdvzuNzo7 pic.twitter.com/hdtpLIj5mL — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 16, 2023 Ayrıca Birleşik Krallık askeri istihbarat raporunda, işgalci Rusya’nın Ukrayna'nın liman ve tahıl altyapısını, aslında uçak gemilerini vurmak için geliştirilmiş Kh-22 (NATO: AS-4 Kitchen) ve X101 (NATO: AS-23 Kodiak) füzeleri ile vurduğu belirtildi. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Ukrayna limanlarından 3 tahıl gemisi daha yola çıktı Haber

Ukrayna limanlarından 3 tahıl gemisi daha yola çıktı

Ukrayna tarafından 15 Ağustos 2023 tarihinde açılan insani koridor üzerinden tahıl yüklü gemiler geçmeye devam ediyor. Ukrayna'nın tahıl ticareti yapmasını sağlayan 3 sivil gemi daha 1 Ekim 2023'te limandan ayrıldı. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 3 geminin daha Karadeniz' doğru yola çıktığını bildirdi. Marine Traffic'e göre  Azara, Ying Hao 01 ve Eneida isimli 3 sivil tahıl gemisi Mısır, Çin ve İspanya'ya gidecek. Ukrayna'nın Çornomorsk ve Pivdeniy ilmanları'ndan ayrılan gemiler toplamda 127 bin ton tahıl ihraç edecek.  RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalamayı sürdürüyor. UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak olan gemi, Çornomorsk Limanı'nda demirlendi.

Ukrayna tahılını taşıyan ikinci gemi Türkiye'ye geldi Haber

Ukrayna tahılını taşıyan ikinci gemi Türkiye'ye geldi

Ukrayna, limanlarında mahsur kalan gemiler için 15 Ağustos 2023 tarihinde insani koridor açtı. İlk kez tahıl taşıyan iki sivil gemi, insani koridor kapsamında Afrika ve Asya ülkelerine tahıl sevkiyatı yapacak. Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'nda tahıl yükleyen RESILIENT AFRICA adlı Palau bandıralı gemi, 22 Eylül 2023 tarihinde İstanbul Boğazı'na ulaştı.  Ardından Karadeniz'deki geçici koridordan geçen ikinci gemi olan Ukrayna tahılını taşıyan dökme yük gemisi Aroyat da bugün Türkiye'ye geldi. 17 bin 600 ton tahıl yüklü Palau bayraklı dökme yük gemisi Aroyat, Mısır'a doğru yola çıkıyor. Aroyat, bugün saat 03.00'te (GMT) İstanbul Boğazı'nın güney çıkışına yakın bir yerde bulundu. RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor. UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak olan gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi.

İnsani koridordan geçen tahıl gemisi İstanbul'a ulaştı Haber

İnsani koridordan geçen tahıl gemisi İstanbul'a ulaştı

Ukrayna, limanlarında mahsur kalan gemiler için 15 Ağustos 2023 tarihinde insani koridor açtı. İlk kez tahıl taşıyan iki sivil gemi insani koridor kapsamında Afrika ve Asya ülkelerine tahıl sevkiyatı yapacak. Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'nda tahıl yükleyen RESILIENT AFRICA adlı Palau bandıralı gemi, dün İstanbul Boğazı'na ulaştı.  GEMİ 3 BİN TON UKRAYNA TAHILI TAŞIDI 19 Eylül 2023'te limandan ayrılan geminin 3 bin metrik ton tahıl taşıdığı belirtildi. Emniyetli kontrolden geçen gemi ilgili ülkeye gönderilecek. Limandan ayrılan RESILIENT AFRICA gemisi ile tahıl yüklenen AROYAT gemisi toplamda 20 bin ton tahılı Asya ve Afrika ülkelerine tedarik edecek.  RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor. UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak olan gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi.

Ukrayna, AB ülkelerine dava açmaya hazırlanıyor Haber

Ukrayna, AB ülkelerine dava açmaya hazırlanıyor

Ukrayna, tahıl ithalatını yasaklayan Avrupa Birliği üye ülkeleri Polonya, Macaristan ve Slovakya'ya dava açmaya hazırlanıyor. Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka, dünyanın önde gelen basın kuruluşu Politico'ya 18 Eylül 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın tarım ürünlerine uygulanan ithalat yasağı nedeniyle Polonya, Macaristan ve Slovakya'ya dava açacağını bildirdi. "HUKUKİ İŞLEMLERE BAŞLAYACAĞIZ" Kaçka, üç AB üyesi devletin yaptığı hukuksuz girişimle ilgili, "Bu eylemlerin hukuken yanlış olduğunu kanıtlamak çok önem taşıyor. Bu yüzden yarın hukuki işlemlere başlayacağız" ifadesini kullandı. Kaçka, AB üyesi ülkelerin ticaret ortaklarına karşı nasıl davrandıklarının ortaya çıkması amacıyla Ukrayna'nın bu konuda Dünya Ticaret Örgütünde dava açmayı planladığını belirtti. AB ÜLKELERİNİN BELÇİKA'YA KARŞI GÜVEN SORUNU VAR Öte yandan, bu tutumun Polonya, Macaristan ve Slovakya'nın açık bir şekilde Bekçika'ya karşı meydan okuması ve sadece AB'nin iç meselesi olmadığını hatırlatan Kaçka, bunun uluslararası ticaret ortaklarının Belçika'ya karşı güveniyle ilgili bir sorun olduğuna dikkat çekti. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişiminin ardından Ukrayna'dan önemli miktarda tahıl ve gıda ürünü, kara yoluyla Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı. Ukrayna tarım ürünleri, özellikle sınır ülkeleri olan Macaristan, Polonya, Slovakya, Romanya ile yakındaki Bulgaristan piyasalarına girmişti. Ucuz olan Ukrayna tahıl ve gıda ürünleri bu ülkelerdeki çiftçileri rahatsız etmiş ve hükumetler Ukrayna ürünlerine yasak uygulamaya başlamıştı. Bu kapsamda AB, 2 Mayıs 2023 tarihinde  Macaristan, Polonya, Slovakya,  Romanya ve Bulgaristan'ın Ukrayna'dan buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği ithal etmemesini sağlayan geçici tedbirler uygulamaya başlamıştı. 6 EYLÜL 2023 TARİHİNDE SONA ERMİŞTİ Polonya, Slovakya ve Romanya, AB tedbirlerinin daha da uzatılmasını talep etmesine rağmen AB Komisyonu tarafından bu talep uzatılmamış ve 16 Eylül 2023 tarihinde sona ermişti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna'dan tahıl ürünleri ithal edilmesine yasak getiren kararı uzatmamış ve Macaristan, Slovakya ve Polonya kendi yasaklarını uygulayacaklarını duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.