SON DAKİKA
Hava Durumu

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Borrell: Bir sonraki Barış Zirvesi’ne Rusya katılmalı ancak Putin’in şartlarıyla değil

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 22 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasında bir sonraki yapılacak Barış Zirvesi’ne ilişkin konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2024 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2024 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi  Borrell: Bir sonraki Barış Zirvesi’ne Rusya katılmalı ancak Putin’in şartlarıyla değil

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının ardından 22 Temmuz 2024 tarihinde AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell basın açıklaması yaptı. Ukrayna Barış Zirvesi’ne ilişkin konuşan Borrell, bir sonraki adımlar için zirveye Rusya'nın katılımının gerektiği ama bunun Putin'in belirlediği şartlarda olmayacağını belirtti.  

Ayrıca Borrell, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba (Dmitro Kuleba) ile İsviçre'de gerçekleşen Ukrayna Barış Zirvesi'nin ardından atılacak adımları ele aldıklarını bildirdi. Dünyanın dört bir yanından ortakların mümkün olan en geniş şekilde katılımını sağlamak için daha fazla şey yapılması gerektiği konusunda anlaşıldı.

Borrell  AB'nin desteklediği tek barış planının Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'nin “Barış Formülü” olduğuna dikkat çekerek  “İsviçre'deki zirve iyi sonuçlar verdi ama bunun iyileştirilmesi gerekiyor. Bu toplantının nihai bildirgesi konusunda 90'a yakın devlet anlaştı, ancak Rus propagandasına karşı koymak ve Rusya'da olup biteni, Ukrayna'ya yönelik saldırıları tüm dünyaya açıklamak ve netleştirmek için onlarla iletişimimizi sürdürmemiz gerekiyor. Saldıran ve saldırıya uğrayanın olduğunu, Ukrayna'nın kendini savunduğunu ve Ukrayna’yı desteklediğimizi hatırlatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ

Ukrayna Barış Zirvesi, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre’nin ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Zirve, 101 ülke ve uluslararası örgütün katılımıyla yapılmıştı. İsviçre'de tertip edilen zirvenin ardından sonuç bildirisi yayımlanmıştı. Zirveye katılım sağlayan çok sayıda ülke gıda güvenliği, enerji ve nükleer güvenliği ile savaş esirleri konusundaki karar doğrultusunda mutabık kalmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı  İgor Jovkva (Ihor Jovkva), Ukrayna'nın bu yıl sonundan önce ikinci Barış Zirvesi'ni düzenlemeyi planladığını belirtmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ise Rusya temsilcilerinin ikinci Barış Zirvesi'nde hazır bulunması gerektiğini söylemişti.

PUTİN'İN BARIŞ GÖRÜŞMELERİ İÇİN ŞARTLARI NE?

İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi'ne saatler kala Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, barış görüşmelerine başlamak için birtakım koşullar açıklamıştı. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın tamamına yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırılar ile işgal girişimi karşısında adil bir barışın tesis edilmesi gayesiyle toplanan ve Rusya'nın katılmayacağı zirve öncesinde Putin, Ukrayna birliklerinin Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporijjya bölgelerinden tamamen çekilmesi ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağına dair söz vermesi durumunda görüşmelerin yapılabileceğini belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.