SON DAKİKA
Hava Durumu

AB’den İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesine ilişkin açıklama

Avrupa Birliği (AB), müttefikleriyle İran'ın Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya balistik füze transferi yaptığına ilişkin bilgileri görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB’den İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesine ilişkin açıklama

İran’ın Rusya’ya balistik füze tedarik ettiği iddiası günlerdir gündemdeki yerini koruyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Baş Sözcüsü Peter Stano konuya ilişkin olarak 9 Eylül 2024 tarihinde açıklama yaptı.

Stano, üye ülkelerle konuyu daha detaylı inceledikleri belirterek, “Müttefiklerin İran'ın balistik füzelerinin Rusya'ya teslimatı konusunda sağladığı güvenilir bilgilerin farkındayız. Bu teslimat  teyit edilirse, İran'ın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü işgal girişimine verdiği desteğin önemli ölçüde artmasını sağlayacaktır.” dedi.

AB liderlerinin oy birliğiyle tutumunun her zaman açık olduğunu söyleyen Stano, AB’nin İran'a karşı yeni kısıtlayıcı önlemler de dahil olmak üzere hızlı ve koordineli bir şekilde yanıt vereceğini vurguladı.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, ağustos ayında İran'ın Rusya'ya balistik füze sevkiyatı gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Reuters’a göre Rusya’ya tedarik edilecek olan Fath-360 sistemi, 120 kilometre menzile ve 150 kilogramlık harp başlığına sahip balistik füzeler fırlatabiliyor.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde İran’ın kısa menzilli füzeleri Rusya'ya teslim ettiğini kaydetmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, 6 Eylül 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasında Rusya’ya balistik füze tedarik eden İran’a tepki göstermişti. Savett, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin başlangıcından bu yana Rusya ile İran arasındaki güvenlik ortaklığının derinleştiği konusunda uyarılarda bulunduklarını ve bu raporlardan endişe duyduklarını belirtmişti.

İran ise Rusya’ya silah ihracatı yaptığı iddiasını "şiddetle" reddediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.