SON DAKİKA
Hava Durumu

Urmiye Gölü'ndeki su seviyesi, normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldı

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü'nün su seviyesinin normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldığı kaydedildi. Göldeki su hacminin ise 1 milyar 170 milyon metreküp olduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2024 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2024 18:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Urmiye Gölü'ndeki su seviyesi, normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldı

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü, su kaynaklarının yanlış yönetilmesi ve gölün üzerine kurulan 23 barajın inşası nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Çeşitli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam alanı olan göl hakkında yeni bilgiler yayımlandı.

Güney Azerbaycan Televizyonu (GünAz TV) tarafından gündeme taşınan haberde, göldeki su seviyesinin normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldığı belirtilirken, göldeki su hacminin ise geçen sezon yağan yağışlara rağmen 1 milyar 170 milyon metreküp olduğu kaydedildi. Urmu Gölü'nün minimum ekolojik su hacminin 15 milyar metreküp ve maksimum ekolojik su hacminin 30 milyar metreküp olması gerekiyor.

URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR?

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor.

Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor.

Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.