SON DAKİKA
Hava Durumu

#Güney Azerbaycan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Güney Azerbaycan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güney Azerbaycan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kaşkay Türkü bir kız, İran rejiminin kurbanı oldu! Haber

Kaşkay Türkü bir kız, İran rejiminin kurbanı oldu!

Güney Azerbaycan'ın Kaşkay ilinin Kazrun ilçesine bağlı Deris köyünde yaşayan 12. sınıf öğrencisi Kaşkay Türkü Ayaz Kerim, İran rejiminin kurbanı oldu. İran Öğretmenler Birliği Koordinasyon Kurulu tarafından bildirilenlere göre Kerim, birkaç gün önce zorunlu başörtüsü kurallarına uymadığı için okul müdürü tarafından cezalandırıldı. Güney Azerbaycan Televizyonu (GünAz TV) tarafından gündeme taşınan haberde, iddialara göre okul müdürünün Kerim'in kardeşiyle iletişime geçtiği ve baskı uygulayıp okuldan uzaklaştırdığı belirtildi. Haberde aile ve okuldaki rejim baskısına dayanamayan Kerim'in yaşamına son verdiği bilgisi yer aldı. İRAN'DAKİ ÜNİVERSİTELERDE "BAŞÖRTÜ DENETÇİLERİ" ARTIYOR! İran'daki zorunlu başörtü kuralı, üniversitelerde yeni tedbirler alınarak uygulanıyor. Ülke genelinde çok sayıda başörtüsü denetçisi işe alındı. Tahran Üniversitesi İslam Birliği Sekreteri Muhammed Turabi, İran'daki üniversitelerde yaşanan başörtü denetlemesi sorunu hakkında açıklama yaptı. Açıklamasında, "İran Devlet Başkanının başörtüsü kurallarına yönelik cezaları hafifletme sözlerine rağmen zorunlu başörtü kurallarını ihlal edenlere karşı yeni tedbirler alınıyor." ifadelerini kullanan Turabi, üniversitedeki gençlerin denetlenmesi için çok sayıda çalışanın işe alındığını açıkladı. Turabi, zorunlu başörtü takma kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle okuldan uzaklaştırılan öğrencilerin eğitim hayatına yeniden başlaması için açılan davaların ise dikkate alınmadığını belirtti.

Güney Azerbaycan'da kuraklık şiddetleniyor! Haber

Güney Azerbaycan'da kuraklık şiddetleniyor!

Güney Azerbaycan'da kuraklık şiddetleniyor. Mevsimsel yağışların keskin bir şekilde azalmasının önümüzdeki dönem Güney Azerbaycan'da özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kuraklığın yoğunlaşacağına işaret ettiği kaydedildi. Güney Azerbaycan Televizyonu (GünAz TV) tarafından gündeme taşınan haberde, İran'ın "Doğu Azerbaycan" olarak adlandırdığı eyaletin Meteoroloji Genel Müdürü Habib Abdulli'nin konu hakkında yaptığı açıklamaya yer verildi. Abdulli, 27 Eylül-27 Ekim tarihleri ​​arasında Güney Azerbaycan'a düşen yağış miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74,5 oranında azaldığını belirtti. Yetkililer, mevcut su kaynaklarının plansız kullanımına dikkat çekerek, bu durumun yağışların azalmasından daha fazla kuraklığa neden olduğunu vurguladı. URMİYE GÖLÜ'NÜN SU SEVİYESİ AZALDI Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü, su kaynaklarının yanlış yönetilmesi ve gölün üzerine kurulan 23 barajın inşası nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Çeşitli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam alanı olan göl hakkında yeni bilgiler yayımlandı. Göldeki su seviyesinin normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldığı belirtilirken, göldeki su hacminin ise geçen sezon yağan yağışlara rağmen 1 milyar 170 milyon metreküp olduğu kaydedildi. Urmu Gölü'nün minimum ekolojik su hacminin 15 milyar metreküp ve maksimum ekolojik su hacminin 30 milyar metreküp olması gerekiyor.

Urmiye Gölü'ndeki su seviyesi, normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldı Haber

Urmiye Gölü'ndeki su seviyesi, normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldı

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü, su kaynaklarının yanlış yönetilmesi ve gölün üzerine kurulan 23 barajın inşası nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Çeşitli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam alanı olan göl hakkında yeni bilgiler yayımlandı. Güney Azerbaycan Televizyonu (GünAz TV) tarafından gündeme taşınan haberde, göldeki su seviyesinin normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldığı belirtilirken, göldeki su hacminin ise geçen sezon yağan yağışlara rağmen 1 milyar 170 milyon metreküp olduğu kaydedildi. Urmu Gölü'nün minimum ekolojik su hacminin 15 milyar metreküp ve maksimum ekolojik su hacminin 30 milyar metreküp olması gerekiyor. URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR? Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor. Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor. Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

Nobel ödüllü Güney Azerbaycanlı aktivist Mehemmedi hastaneye kaldırıldı Haber

Nobel ödüllü Güney Azerbaycanlı aktivist Mehemmedi hastaneye kaldırıldı

Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutuklu bulunan, Nobel Barış Ödülü sahibi, Güney Azerbaycanlı aktivist Nergiz Mehemmedi yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı.  İnsan hakları aktivisti Taghi Rahmani, Nergiz Mehemmedi'nin kalp rahatsızlığının, kronik sırt ağrısının ve göğüs tümörünün olduğunu, bu nedenle doktorların itirazı üzerine 9 haftanın ardından hastaneye sevk edildiğini aktardı.  Daha önce sağlık sorunları yaşayan Güney Azerbaycanlı aktivist Nergiz Mehemmedi, baskıcı İran rejimi nedeniyle tedavi olamıyordu. Siyasî tutuklarının haklarını ihlâl eden İran, Mehemmedi'yi tedaviden mahrûm bırakmıştı. NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR? Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Bu nedenle Nergiz Mehemmedi, baskıcı rejimin suçlamalarıyla 12 yıl 3 ay hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırıldı. Nergiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı. Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü.

Urmiye Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya! Haber

Urmiye Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü, su kaynaklarının yanlış yönetilmesi ve gölün üzerine kurulan 23 barajın inşası nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Çeşitli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam alanı olan gölün, son tespitlere göre toplam hacminin yalnızca yüzde 10'unun kaldığı kaydedildi. Su seviyesinin bu derece azalması, ciddi ekolojik ve ekonomik sonuçlar doğuracak. Milyonlarca göçmen kuş ve bölgede yaşayan halk, bu durumdan ciddi şekilde etkilenecek.  Çevre aktivisti Mohsen Gasid de geçen günlerde gölün durumuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Gasid, "Geçen aya göre Urmiye Gölü'nün durumu kötüleşti, daha önce az sularla kaplı olan alanlar artık tuzlu hale geldi. Yaz aylarında mevsimsel yağışların ardından göldeki su hacmi nispeten artsa da Enerji Bakanlığı bu durumu düzeltti. Sürdürülebilir kılmak için iş birliği yapmamak, gölün yıllık su payının barajlardan serbest bırakılmasını kabul etmedi." ifadelerini kullanmıştı. URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR? Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor. Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor. Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.