SON DAKİKA
Hava Durumu

Ünlü Kazak Türkü Berdibek Sokpakbayev'in "Benim Adım Koza" romanı, Azerbaycan'da tanıtıldı

Azerbaycan'da gerçekleşen 10. Bakü Kitap Fuarı'nda Berdibek Sokpakbayev'in "Benim Adım Koza" adlı romanının tanıtımı gerçekleştirildi. UNESCO anma listesinde yer alan Kazak yazarın eseri ilk kez Azerbaycan Türkçesinde tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ünlü Kazak Türkü Berdibek Sokpakbayev'in "Benim Adım Koza" romanı, Azerbaycan'da tanıtıldı

Azerbaycan'da Türk Kültür ve Miras Vakfının katkılarıyla, 10. Bakü Kitap Fuarı'nda  ünlü Kazak Türkü çocuk yazarı, şair ve senarist Berdibek Sokpakbayev'in doğumunun 100. yılında "Benim Adım Koza" adlı romanının tanıtımı gerçekleştirildi.

"BENİM ADIM KOZA" ROMANI, İLK KEZ AZERBAYCAN TÜRKÇESİNDE TANITILDI

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Malik Otarbayev, gerçekleşen tanıtımda konuştu. Berdibek Sokpakbayev'in doğumunun 100. yıl döneminin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edildiğini belirten Otarbayev, tanıtımı yapılan romanın ilk kez Azerbyacan Türkçesinde tanıtıldığına dikkat çekti. Malik Otarbayev ayrıca, "Sokpakbaev'in eserleri genç nesil için önemli ve halklarımız arasındaki bağların güçlendirilmesine katkıda bulunuyor." şeklinde konuştu.

Türk Kültür ve Mirası Vakfı Başkanı Aktoty Raimkulova da yazarın romanının 68 dile çevrildiğini belirtti. Romanın Türk dünyasının zengin mirasını korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan bir kitap olduğu kaydedildi.

YAZARIN KIZINDAN KAZAKİSTAN VE AZERBAYCAN'A TEŞEKKÜR!

Kitap tanıtımında yazarın kızı Samal Sokpakbayeva da yer aldı. Samal Sokpakbayeva, “Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e babamın jübilesinin hem Kazakistan'da hem de diğer ülkelerde kutlanmasına yönelik girişiminden dolayı müteşekkirim. Azerbaycan'a da halklarımızın birliğini güçlendiren bu etkinliği düzenlediği için teşekkür etmek istiyorum.” ifadeleriyle teşekkürlerini sundu. 

Tanıtımda aynı zamanda yazarın giysi, tabak ve aksesuar gibi kişisel eşyalarından oluşan bir sergi düzenlendi.

YAZAR, UNESCO'NUN ANMA LİSTESİNDE YER ALIYOR

UNESCO) 42. Genel Kurul Toplantısında aldığı karara göre 2024-2025 yılında yapacağı anma etkinliklerinde Türk ilim insanlarına ve eserlerine yer verdi. Kazak Türkü çocuk kitabı yazarı, şair ve senarist Berdibek Sokpakbayev de bu listede yer aldı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.