SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Türkmenistan'ın TDT'ye tam üye olmasını arzuluyor

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesine (TÜRKPA) tam üye olmasını arzuladıklarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye Türkmenistan'ın TDT'ye tam üye olmasını arzuluyor

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesine (TÜRKPA) tam üye olarak katılmasını güçlü bir şekilde desteklediklerini açıkladı. Demirok, Türkmenistan'ın Türk dünyasının kritik bir parçası olduğunu ve TDT üyeliğinin bölgesel iş birliğini daha da güçlendireceğini vurguladı.

"TÜRKMENİSTAN TÜRK DÜNYASI AİLESİNİN ÇOK ÖNEMLİ ÜYESİDİR"

Türkiye'nin Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu belirten Demirok, ayrıca Türkiye'nin Aşkabat'ta ilk büyükelçilik açan ülke olduğunu hatırlattı. Ayrıca Türkmenistan'ın 2021'de Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) gözlemci üye olduğunu anımsatan Demirok, "TDT, Türk devletleri arasındaki etkileşimi ve iş birliğini artırmayı amaçlayan bir aile meclisidir. Türkmenistan'ın TDT'ye ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi'ne (TÜRKPA) tam üye olarak katılmasını arzu ediyoruz. Türkmenistan Türk dünyası ailesinin çok önemli üyesidir. Türkmenistan'ın yakın zamanda TDT'ye tam üyeliğiyle Türk dünyasında iş birliğinin daha da güçleneceğine olan inancımız tamdır." ifadelerini kullandı.

TÜRKMENİSTAN'IN ENERJİ VE LOJİSTİK STRATEJİSİ

Demirok, Türkmenistan ile enerji alanındaki iş birliklerinin de önemine değindi. Mart ayında imzalanan "Doğalgaz Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Karşılıklı İşbirliği Mutabakat Zaptı" ve "Hidrokarbon Kaynakları Konusunda İşbirliğine Dair Niyet Beyanı" ile Türkmenistan'dan Türkiye ve Avrupa'ya doğal gaz taşınmasının önündeki engellerin aşılması hedefleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın temmuz ayında gerçekleştirdiği Türkmenistan ziyareti sırasında, swap yöntemiyle 2 milyar metreküp ve uzun vadede Hazar geçişli boru hattı aracılığıyla 15 milyar metreküp doğal gaz alınması planları üzerinde duruldu.

TÜRKİYE VE AVRUPA İÇİN YENİ BİR ÇAĞ BAŞLATIYOR

Son olarak, Türkmenistan'ın Orta Koridor güzergâhında stratejik bir rol oynadığını vurgulayan Demirok, ülkenin Çin'i Hazar Denizi üzerinden Avrupa'ya bağlayan bu güzergâh üzerinde yer aldığını ve lojistik sisteminin küresel taşımacılıkta önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi. Türkmenistan'ın, doğu-batı ve kuzey-güney eksenlerinde güçlü bir lojistik altyapısı oluşturma hedefi, bölgesel ve uluslararası taşımacılığın gelişimine katkı sağlayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.