SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tdt

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tdt haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tdt haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TDT Zirvesi sonrasında Rusya'dan hamle: Putin Kazakistan'a gidecek Haber

TDT Zirvesi sonrasında Rusya'dan hamle: Putin Kazakistan'a gidecek

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, çalışma ziyareti için Astana'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.  Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 7 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen görüşmenin dün Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 11. Zirvesi'nin bir gün sonrasında yapılması ise dikkat çekti. KAZAKİSTAN PUTİN ZİYARETİNE HAZIRLANIYOR Sergey Lavrov başkanlığındaki Rusya Dışişleri Bakanlığı heyetini kabul eden Tokayev, dostluk, iyi komşuluk ve stratejik ortaklık ruhu içerisinde ikili iş birliğinin dinamik bir şekilde geliştiğine dikkat çekti. Bunun büyük ölçüde en üst düzeyde düzenli siyasi diyalogun yanı sıra iki ülke hükûmetlerinin ve parlamentolarının koordineli çalışmasıyla kolaylaştırıldığı vurgulandı. Kazakistan Cumhurbaşkalığı Servisinden görüşmeye ilişkin olarak yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kazakistan'a gerçekleştireceği ziyarete yönelik hazırlıklara özel bir önem atfedildiği kaydedildi. Bu ziyaret için ciddi bir şekilde hazırlandıklarını belirten Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Bunun devletlerarası ilişkilerimizde bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz." dedi. Kazakistan ve Rusya arasındaki ilişkilerin örnek teşkil edecek nitelikte ve dinamik bir şekilde gelişmekte olduğunu dile getiren Tokayev, "Önümüzdeki ziyaret stratejik ortaklığımıza ve müttefikliğimize ilave bir ivme kazandıracaktır." ifadelerini kullandı. Sergey Lavrov ise yaklaşan ziyaretin gündemi de dahil olmak üzere Rusya ve Kazakistan arasındaki çok yönlü iş birliğinin tüm kilit konularının iki ülkenin hükûmetleri ve dışişleri bakanlıkları düzeyinde kapsamlı bir şekilde ele alınmakta olduğunu söyledi. Bunun dışında Kasım Cömert Tokayev ve Sergey Lavrov, bölgesel ve uluslararası gündemin yanı sıra çok taraflı yapılar ve entegrasyon birlikleri bünyesindeki iş birliğine ilişkin güncel konular hakkında da görüş alışverişinde bulundu.  Lavrov'un söz konusu ziyareti, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 6 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşen TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi sonrasında yapması ise bir mesaj olarak değerlendirildi.

AB, KKTC'nin TDT'deki varlığından rahatsız! Haber

AB, KKTC'nin TDT'deki varlığından rahatsız!

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 7 Kasım 2024 tarihinde yazılı bir açıklamada bulundu. AB'DEN KKTC'YE "AYRILIKÇI" İTHAMI Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te tertip edilen Devlet Başkanları 11. Zirvesi sonrasında yapılan açıklamada, AB'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) TDT üyeliğinden ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın zirveye katılmasından rahatsız olduğu dile getirildi. Açıklamada, KKTC'den "Kıbrıslı Türklerin ayrılıkçı oluşumu" olarak bahsedildi. Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatının gözlemci statüsü vererek, "KKTC'yi meşrulaştırmaya yönelik tekrarlanan girişimleri" olduğu ve AB'nin bunu reddettiği kaydedildi. Bu hususların TDT'nin bazı üyelerinin güçlü bir şekilde desteklediği Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın toprak bütünlüğü ilkesine aykırı olduğu savunulan açıklamada, AB'nin sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) tanıdığı belirtildi. ERSİN TATAR DESTEĞİN ÖNEMİNE İŞARET ETMİŞTİ Cumhurbaşkanı Tatar, 6 Kasım 2024 tarihinde Bişkek'te düzenlenen TDT Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, KKTC'ye yönelik uygulanan izolasyonlara işaret ederek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasında tanınmasına yönelik yapılan girişimlere ağırlık verilmesi, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için sizlerin desteğini önemsiyorum." ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasının devamında Kıbrıs Türküne uygulanan haksız izolasyonların kaldırılması için verilecek desteğin önemli olduğunu vurguladı. TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi, 6 Kasım 2024 tarihinde Kırgızistan'ın ev sahipliğinde “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik” temasıyla toplandı. Zirve sonunda devlet başkanları tarafından "Bişkek Bildirisi" kabul edildi. 

TÜRKSOY Genel Sekreteri: Kültür, meydan okumalara verebileceğimiz en güçlü yanıt Haber

TÜRKSOY Genel Sekreteri: Kültür, meydan okumalara verebileceğimiz en güçlü yanıt

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev’in ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısının açılışında konuşma yaptı. Toplantıya; Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurleu, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyor Saidov, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKPA Başkanı Mehmet Süreyya Er, Türk Yatırım Fonu Başkanı Bağdat Amrayev, TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım. Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktotı Rahimkulova katıldı. Açılış konuşmasındaki sözlerine Kırgızistan’ın, Türk dünyasının ortak kültür ve değerlerinin kalbi olduğunu ifade ederek başlayan Raev; kültürün, küresel meydan okumalara ve medeniyetler arası çatışmalara yanıt verme noktasındaki işlevinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Dünyadaki güncel jeopolitik durum, değerlerimiz ve kimliğimiz üzerinde doğrudan etkili olan süreçleri daha dikkatle ele almamızı gerektiriyor. Bu noktada, küresel meydan okumalara ve medeniyetler arası çatışmalara verebileceğimiz en güçlü yanıt kültürdür.” KÜLTÜR TÜRK DÜNYASININ EN GÜÇLÜ DAYANAĞI Raev açılış konuşmasında, TÜRKSOY’un Türk kültürünü yaşatma ve aktarma alanında yapmış olduğu çalışmalara da yer verdi.  TÜRKSOY çatısı altında, ekonomik ve siyasî iş birliğin temelini oluşturan kültürel köprüleri güçlendirmek amacıyla, 2024 yılında 22 ülke ve 54 şehirde 250’den fazla etkinlik düzenlendiğini belirten Raev, “Bu sayede, halklarımız arasındaki bağları güçlendirirken, ortak kültürümüzü küreselleşmenin getirmiş olduğu tehditlerden korumaya çalıştık.’’ ifadeleriyle bu çalışmaların önemini açıkladı. Raev ayrıca, kültürün Türk dünyasının en güçlü dayanağı olduğunu vurguladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Bugünkü kültürel emperyalizme karşı koymanın en önemli cephesi dilimizi ve kültürümüzü korumaktır. Vatanı önce onun dili ve kültürü korur, ardından ordu" sözüne atıfta bulundu.  TÜRK KÜLTÜRÜ-2040 Konuşmasında TÜRKSOY’un çalışmaları hakkında bilgiler veren Raev, "TÜRKSOY olarak, ortak kültür mirasımızı korumak ve zenginleştirmek hedefiyle ‘Türk Kültürü- 2040’ vizyonunu hazırladık ve önümüzdeki yıllar için bir yol haritası oluşturduk. Stratejik planımız, TÜRKSOY’un 30 yıllık birikiminin ötesine geçerek yeni ve yenilikçi adımların temelini oluşturmakta, geleceğe dair perspektifimizi ortaya koymaktadır" değerlendirmesini yaptı. Raev, hitabında TÜRKSOY’un gelecekteki hedeflerine de yer verdi. Ayrıca Raev, uluslararası gençlik zirvesinin 2024 yılında Almatı’da yapılacağının haberini vererek Türk devletlerini bu zirveye davet etti.

Tatar: KKTC, Türk dünyasının Doğu Akdeniz'deki çıkarlarının yılmaz bekçisidir Haber

Tatar: KKTC, Türk dünyasının Doğu Akdeniz'deki çıkarlarının yılmaz bekçisidir

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 11. Zirvesi'nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, zirvede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ev sahibi Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a teşekkür etti. KIRGIZ HALKININ BÜYÜK TARİHİ MİRASI Cumhurbaşkanı Tatar, Kırgız halkının bin yıllık bağımsızlık mücadelesine ve kültürel değerlerine atıfta bulunarak, Kırgızistan’ın Türk dünyası için önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Tarih boyunca bağımsızlığını koruma azminde olan Kırgız halkını tebrik eden Tatar, Kırgız topraklarında olmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti. "KKTC, TÜRK DÜNYASININ DOĞU AKDENİZ'DEKİ HAKLARININ YILMAZ BEKÇİSİDİR" Ersin Tatar, Türk dünyasının ortak kültürel ve manevi mirasına işaret ederek, "Dili, dini, kültürü ve soyu bir olan kardeş ülkelerin bir arada olması, Türk dünyasına büyük bir güç katıyor" dedi. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatının 2040 vizyonuna vurgu yaparak, ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin ve işbirliklerinin artırılması gerektiğini belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı, konuşmasında "KKTC, Türk dünyasının Doğu Akdeniz'deki hakları ve çıkarlarının temsilcisi ve yılmaz bekçisidir. 1983 yılında büyük mücadelelerle kendi geleceğimizi tayin etme hakkını kullanarak kurduğumuz devletimizi tüm zorluklara rağmen ileriye taşıma yönünde mücadelemizde devam ediyoruz. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 77, 78 ve 79'uncu Genel Kurullarında tüm dünya liderlerine yaptığı konuşmasında KKTC'yi tanıyın çağrısında bulunmuş ve gerçekten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve bizlerin haklı davasına büyük destek vermiştir. Bu vesileyle zatı ailelerine huzurlu, bir kez daha teşekkür etmek isterim. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk dünyası nezdinde tanınmasına yönelik girişimlere ağırlık verilmesi, Kıbrıs konusuna adil ve kalıcı bir uzlaşmanın bulunabilmesi açısından sizlerin desteğini çok önemsiyorum" ifadelerini kullandı. DOĞU AKDENİZ’DE STRATEJİK BİR NOKTA: KKTC KKTC’nin TDT'deki üyeliğinin, Doğu Akdeniz'de Türk dünyasının bağlantılarını güçlendirdiğine dikkat çeken Tatar, ülkesinin bölgesel stratejik önemine değindi. Tatar, KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olarak, teşkilatın her alanında etkin bir şekilde faaliyet göstereceğini belirtti. 

TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Bişkek'te toplandı Haber

TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Bişkek'te toplandı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek 6 Kasım 2024 tarihinde Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na ev sahipliği yaptı. TDT'ye üye ve gözlemci ülkelerin dışişleri bakanları, bölgesel iş birliğini güçlendirmek, ekonomik entegrasyon ve dijitalleşme gibi önemli başlıklarda fikir alışverişinde bulundu. BİŞKEK'TE ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Ala-Arça Kongre Merkezi'nde yapılan toplantıya, TDT'ye üye ülkelerin dışişleri bakanları katıldı. Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev'in başkanlık ettiği toplantıya Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyor Saidov katıldı. Ayrıca, gözlemci ülke statüsündeki Macaristan'ın Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev de toplantıda yer aldı. YEŞİL EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA Toplantıda, Türk dünyasının geleceği adına kritik adımlar atıldı. TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, bu yılki Devlet Başkanları Zirvesi'nin "Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik" başlığıyla düzenleneceğini duyurdu. Zirve sonunda, 100'den fazla konuyu kapsayan Bişkek Deklarasyonu'nun imzalanması bekleniyor. Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kulubayev, yeşil ekonomiyle ilgili bir yol haritasının da kabul edileceğini belirterek, Türk devletlerinin bu alandaki iş birliğini artıracaklarını vurguladı. YEŞİL EKONOMİYE YÖNELİK YOL HARİTASI KABUL EDİLDİ Toplantının ana gündem maddelerinden biri, çevre dostu ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma alanında atılacak adımlar oldu. Türk devletleri, yeşil ekonomi konusunda ortak bir yol haritası belirleyerek, bölgesel iş birliği ile daha çevreci bir gelecek inşa etmeyi amaçlıyor. TÜRK DEVLETLERİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI TDT, Türk dünyasının güçlendirilmesi için pek çok stratejik adımın atıldığı bu zirve ile bir kez daha dünya gündeminde önemli bir yer edindi. Bölgesel iş birliği, ekonomik entegrasyon, dijitalleşme ve güvenlik gibi önemli meselelerin tartışıldığı bu toplantı, Türk devletlerinin küresel arenada daha güçlü bir rol oynamasına olanak sağlayacak gelişmeleri müjdeledi. Zirveye ilişkin son detaylar, Devlet Başkanları Zirvesi'nde kesinlik kazanacak.

TDT'den İsmail Bey Gaspıralı anısına hatıra parası! Haber

TDT'den İsmail Bey Gaspıralı anısına hatıra parası!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Kasım 2024 tarihinde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te katıldığı Türk Devlet Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 11. Zirvesi'nin açılışında konuşma yaptı. İSMAİL BEY GASPIRALI ADINA HATIRA PARASI Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk dünyasının büyük düşünce insanı, Tercüman gazetesinin kurucusu, Kırım Tatar aydın İsmail Bey Gaspıralı adına hatıra parası basıldığını duyurdu. Türk birliğine vurgu yapan Erdoğan, TDT'nin kuruluşunun 15. yıl dönümü vesilesiyle basılan hatıra parasına ilişkin olarak, "Bu yıl dönümüne özel olarak Türk dünyasının yetiştirdiği büyük fikir adamı İsmail Gaspıralı'nın, 'Dilde, fikirde, işte birlik' şiarına yer veridğimiz hatıra parasını sizlere takdim etmenin bahtiyarlığını yaşıyorum." açıklamasında bulundu. Erdoğan, İsmail Bey Gaspıralı dâhil olmak üzere ömrünü Türk dünyasının birliğine, dirliğine ve kardeşliğine adayan tüm fikir ve siyaset insanlarını andı.  TDT'den İsmail Bey Gaspıralı anısına hatıra parası! Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi'nde Kırım Tatar aydını İsmail Bey Gaspıralı adına hatıra parası basıldığını duyurdu. pic.twitter.com/mOPUr7fXua — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) November 6, 2024 İSMAİL BEY GASPIRALI  Soyadını babasının doğum yeri ve bugün Rus işgali altındaki Kırım’ın Gaspıra köyünden alan İsmail Bey Gaspıralı, 1851 yılında Bahçesaray yakınlarındaki Avcıköy’de doğdu. Sırasıyla Bahçesaray, Akmescit, Voronej ve Moskova’da eğitimini devam ettirdi. Daha 17 yaşını bile doldurmadan Bahçesaray’da bulunan Zincirli Medrese’de Rusça öğretmenliğine başlayan Gaspıralı, 1872 yılında Kırım’dan ayrılarak, Paris’e gitti. Burada geçirdiği 2 yıl boyunca ünlü Rus edebiyatçı İvan Turgenyev’in asistanlığı da dahil olmak üzere çeşitli işlerle hayatını kazandı. GASPIRALI İSMAİL BEY VE MİLLİ UYANIŞ İÇİN YAYINCILIK 1874 yılında eskiden beri istediği gibi bir Osmanlı zabiti olmak için İstanbul’a geçen Gaspıralı, 1 yıllık bekleyişinin ardından müraacatına olumlu yanıt alamadığı için Kırım’a geri döndü. 1878-1884 yılları arasında Bahçesaray Belediye Başkanlığı görevini yürüten Gaspıralı, Kırım ve yurtdışındaki ülkelerde yaptığı gözlemler ve geniş tecrübe birikimiyle birlikte yabancıların hakimiyeti altında yaşayan soydaşlarının seslerini dünya kamuoyuna duyurmak ve milli bir uyanış yaratmak amacıyla yayıncılığa başladı. Rusya Müslümanları hakkında pek çok yazı kaleme alan Gaspıralı, Türk-Müslüman topluluklarının ayağa kalkması için gerekli eğitim ve reformun gerçekleştirebilmesi adına çağa uygun bir maarif sisteminin hayata geçirilmesi konusunda büyük çaba gösterdi. GASPIRALI'NIN TÜRK MODERNLEŞMESİNE KATKISI Milli maarif sistemiyle birlikte Gaspıralı’nın tasavvurunda Türk toplulukları için ortak bir edebi dilin teşekkülü bulunuyordu. Ortak bir edebi dilin katkısıyla birlikte milli bir Türk basını teşkil edilerek tüm Türk topluluklarının birbirinden haberdar olmasını arzu ediyordu. Bu şekilde milli kaynaşma ve bilinç sağlanabilecekti. Yine bu amaç doğrultusunda ilk nüshasını 22 Nisan 1883’de Türk dilinde gerçekleştirdiği “Tercüman” gazetesini hayata geçirdi. Osmanlı Türkçesi ile hazırlanan gazetede Tatarca ve diğer Türk dillerinden de takviye kelimeler kullanılmaktaydı. Bahçesaray merkezli gazete önceleri haftada bir gün, 1903’te haftada iki gün, 1912’de günlük hale geldi. Tercüman gazetesiyle birlikte Gaspıralı’nın maarif reformu düşüncesinin en güzel örneği olan “Usûl-ü Cedîd” ve okulları, Türk modernleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Modern eğitimin gereklerine uygun olarak dizayn edilen ve donatılan okullarda, Türkçe okuma-yazma öğretiminin yanısıra, temel aritmetik, hat, Kur’an okuma ve İslâm’ın esaslarını öğretmeye yönelik dersler yer almakta, buna bir üst basamakta genel coğrafya ve tarih, İslâm ve memleket tarihi hakkında giriş bilgileri ve tabiat bilgisi dersleri de ilâve olunmaktaydı. Karşılaştığı büyük engellere rağmen Gaspıralı’nın Usûl-ü Cedîd sistemi ve okulları, 1917 yılına kadar “Ceditçiler” olarak bilinen milli reformcuların yetiştirilmesine büyük katkı sağladı. Bütün yaşamı boyunca Türk topluluklarının esenliği ve gelişimi için çaba göstermiş olan İsmail Bey Gaspıralı, bugün halen “Dilde, İşte, Fikirde Birlik” sloganıyla, bütün Türk dünyasının yolunu aydınlatıyor. Türk ve İslam toplumlarında modernleşmenin esaslarını ve gereklerini net bir şekilde ortaya koyabilmiş olan İsmail Bey Gaspıralı, kuşkusuz Kırım Tatar halkının en büyük gurur kaynaklarından ve fikir adamlarından biri olmaya devam ediyor. Türk dünyasındaki milli uyanış hareketlerinin öncülerinden ve en büyük fikir adamlarından olan Kırım Tatarı İsmail Bey Gaspıralı 24 Eylül 1914’de Bahçesaray’da hayata gözlerini yumdu. Kırım Haber Ajansı, Türk dünyasında birlik için ömrünü vakfeden büyük Kırım Tatar aydını Gaspıralı İsmail Bey'i doğumunun (20 Mart 1851) 173. yılında saygı, özlem ve rahmetle anıyor.

TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi Bişkek'te düzenlenecek Haber

TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi Bişkek'te düzenlenecek

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 11. Zirvesi, 6 Kasım 2024 tarihinde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenecek. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirveye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye ve Özbekistan Cumhurbaşkanları katılacak. Ayrıca, TDT gözlemci üyelerinin liderleri ile TDT Genel Sekreteri de zirvede yer alacak. ZİRVE’NİN TEMASI VE GÜNDEMİ TDT Sekretaryası tarafından yapılan açıklamada “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik” sloganıyla toplanacağı duyurulan zirvede, TDT'nin kapsamlı gündemine ilişkin üst düzey tartışmalar için önemli bir platform oluşturacak. Liderler, kilit konularda kararlar alacak, anlaşmalar imzalayacak ve ekonomi, ticaret, dijital dönüşüm, ulaştırma ve güvenlik alanlarındaki TDT projeleriyle ilgili resmî belgeleri onaylayacak. Zirve gündeminde, üye devletler ve gözlemciler arasında çeşitli alanlarda çok taraflı iş birliğine odaklanarak, bölge ve ötesindeki siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin tartışmalara da yer verilecek. Liderler, Türk dünyasının birliğini ve ilerlemesini güçlendirmek için ortak zorluklarla mücadele etme ve fırsatları değerlendirme konularında görüş alışverişinde bulunacak. Zirvenin tamamlanmasıyla dönem başkanlığı, Kazakistan'dan Kırgızistan'a geçecek. Kapanış töreni sırasında devlet başkanları, Bişkek Bildirisi'ni ve bazı önemli kararları imzalayacak. Zirve öncesinde, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi, gündem maddelerine ve devlet başkanları tarafından imzalanacak belgelere son şeklini vermek üzere Bişkek'te toplanacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.