SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk dünyası ortak alfabede 14 harfi onayladı!

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun üçüncü toplantısında 14 harfin onaylandığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk dünyası ortak alfabede 14 harfi onayladı!

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu üçüncü toplantısı 9 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de başladı. Toplantı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Uluslararası Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğinde gerçekleşti.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, çalışmalar doğrultusunda Türk dünyası ortak alfabesinin 14 harfinin onaylandığını duyurdu. Mustafayev, "Ana amacımız ortak bir alfabe oluşturmaktır. Türk dünyasının devlet başkanları bizden hazır bir alfabe bekliyor. Sonuçları kesinleştirmek için sadece iki günümüz var. Bugünkü toplantıda ortak Türk alfabesinin 14 harfi kabul edildi. Türk dünyasının ortak alfabesinin tüm harflerinin yakın zamanda mutabakata varılıp onaylanacağını umuyoruz." dedi.

“TÜRK DÜNYASININ ORTAK ALFABE PROJESİNİ 2026 YILINA KADAR TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

TDK Başkanı Osman Mert, Sovyetler Birliği'nin (SB) dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Türk Cumhuriyetleri için bugün yeni bir sayfa açıldığına işaret ederek, “Kazakistan'ın Latin alfabesine geçişi 2025 yılında gerçekleşebilir. Aynı zamanda bir yıl içinde Birinci Türk Kurultayı'nın 100'üncü yılı da tamamlanacak. Türk dünyasının ortak alfabe projesini 2026 yılına kadar tamamlamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

“TARİH BİZE BU SORUMLULUĞU YÜKLEDİ”

Türk devletleri arasında bir yakınlaşma olduğunu dile getiren  Mert, "Tarih bize bu sorumluluğu yükledi ve biz daha kararlı olmalıyız. Ortak bir Türk alfabesi oluşturalım ve isimlerimizi tarihe yazalım." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.